DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 235 din 28.06.2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:
1.Condamnă pe inculpatul CARABULEA ILIE, proprietar al firmelor S.C. ATLASSIB S.R.L. și S.C. TRANSCAR S.R.L. (societăți prin intermediul cărora deține și controlează în mod indirect societatea de asigurări S.C. CARPATICA ASIG S.A.), la o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a mai ocupa vreo funcție în cadrul vreunei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, dare de mită și folosirea în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată.
2.Condamnă pe inculpatul MÎRZAC MARIAN, fost director general al S.C. CARPATICA ASIG S.A., la data faptelor membru neexecutiv în cadrul conducerii Autorității de Supraveghere Financiară, la o pedeapsă de 3 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mită, folosirea în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată și abuz în serviciu contra intereselor publice,care a avut ca urmare obținerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit.
3.Condamnă pe inculpatul MUSTĂȚEA RADU, la data faptelor membru în Consiliul de Administrație al S.C. CARPATICA ASIG S.A., iar ulterior și președinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la dare de mită și complicitate la folosirea în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite.
4.Condamnă pe inculpata CRUDU INA-ANA, director general la S.C. CARPATICA ASIG S.A., la data faptelor, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani și interzicerea pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la dare de mită.
5.Condamnă pe inculpatul VINEREANU IOAN DACIAN, la o pedeapsă de 10 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani și 10 luni, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la dare de mită și complicitate la folosirea în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite.
6.Condamnă pe inculpata S.C. CARPATICA ASIG S.A., la pedeapsa principală a amenzii penale în cuantum de 250.000 lei și pedeapsa complementară constând în afișarea sau difuzarea hotărârii de condamnare prin intermediul presei scrise, în publicații de largă circulație, sau prin intermediul presei audiovizuale, prin intermediul unui număr de 10 apariții, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Dispune achitarea inculpaților RUȘANU RADU DAN, RUSU ELENA, CHIȚOIU LAURA ELENA, OPRIȘ IOAN, CĂLIN GEORGEL, MOLDOVEANU CORNELIU SILVIU și ODOBESCU DAN, pentru infracțiunile care au fost reținute în sarcina lor.
Dispune desființarea înscrisurilor false aflate la dosarul cauzei.
Confiscă de la inculpatul Mîrzac Marian suma de 8.937,5 euro.
Obligă pe inculpații Carabulea Ilie, Mîrzac Marian, Mustățea Radu, Crudu Ina-Ana, Vinereanu Ioan Dacian și S.C. Carpatica Asig S.A. la plata a câte 7.500 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Obligă pe inculpații Moldoveanu Corneliu Silviu și Odobescu Dan la plata sumei de câte 500 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției la data de 20 aprilie 2014, vezi comunicat 508/VIII/3 din 25 aprilie 2014.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 25 aprilie 2014