Direcția Națională Anticorupție

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

23 noiembrie 2012

Urmare a comunicatului 855/VIII/3 din data de 22 noiembrie 2012, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:

La data de 23 noiembrie 2012, procurorii au dispus extinderea cercetării și începerea urmăririi penale față de învinuitul STAN ION pentru infracțiunea de trafic de influență.
Prin ordonanța de extindere a cercetărilor, procurorii au reținut că, în perioada mai-iunie 2009, având funcția de președinte al organizației județene Dâmbovița a unui partid politic, învinuitul Stan Ion a pretins și a primit, în mod indirect, în beneficiul formațiunii politice din care face parte, de la același denunțător, produse pentru campania electorală în valoare de circa 100.000 euro, lăsându-l pe acesta să creadă că are influență asupra unor funcționari, respectiv primari, ai unor localități din jud. Dâmbovița, pentru a determina încheierea unor contracte de către primării cu firme controlate direct sau indirect de către denunțător.
Învinuitului Stan Ion i s-au adus la cunoștință noile acuzații la data de 23 noiembrie 2012, în conformitate cu prevederile art. 6 din Codul de procedură penală.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.