DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Cod ECLI ECLI:RO:TBGLT:2022:001.000041

Dosar nr. 5061/121/2021


ROMÂNIA

TRIBUNALUL GALAȚI
Operator de date cu caracter personal nr. 2949
SECTIE PENALA
Sentința penală Nr. 41/2022
Ședința publică de la 16 Martie 2022
Completul compus din:
PREȘEDINTE (.............)
GREFIER (............)
Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DNA – Serviciul Teritorial Galați reprezentat de procuror (.........)


Pentru astăzi fiind pronunțarea asupra cauzei penale privind pe inculpata M.L.(zisă ”I.”), având ca obiect sesizarea cu acordul de recunoaștere a vinovăției (art.483 NCPP)
Dezbaterile au avut loc în ședința din data de 22.02.2022 când instanța, având nevoie de timp pentru deliberare, a amânat pronunțarea la data de 16.03.2022, pronunțând următoarea sentință:

INSTANȚA


Din actele și lucrările dosarului rezultă următoarele:
La data de 04.11.2021 DNA – ST Galați a încheiat acordul de recunoaștere a vinovăției cu inculpata M.L. cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență prev. de art. 292 alin. 1 Cod penal.
Ca situație de fapt, în sarcina inculpatei s-a reținut că în cursul lunii iunie 2019, prin intermediul complicelui ei la cumpărare de influență, C.D.D.– a promis S.C. remiterea sumei de 500 euro (pretinsă în prealabil de C.S., tot prin intermediul lui C.D.D.), pentru ca S.C. să își exercite influența (pe care o avea în mod real și pe care C.S., tot prin intermediul lui C.D.D., a promis, în schimb, să o traficheze în interesul M.M. - sora inculpatei M.L.) asupra ofițerului de poliție P.M. din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. G., pentru a-l determina pe respectivul funcționar public să îi faciliteze candidatei M.M. promovarea probei practice a examenului auto și, implicit, obținerea permisului de conducere categoria B, sens în care, cu câteva zile anterior datei de 18.06.2019 a susținerii probei practice, inculpata M.L.– tot prin intermediul lui C.D.D.– a remis S.C. suma de 500 euro în scopul traficării respectivei influențe, bani pe care în final însă – datorită nepromovării probei practice de către M.M.– C.S., prin intermediul lui C.D.D., i-a restituit în integralitate inculpatei M.L..
În faza de urmărire penală DNA – ST Galați, urmare a probatoriului administrat în cauză a înțșeles să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpata M.L. pentru săvârșirea infracțiunii menționate.
Pentru a pronunța acordul de recunoaștere DNA – ST Galați a avut în vedere disp. art. 478 alin. 1 Cod de procedură penală care prevende faptul că în timpul urmăririi penale, după punerea în mișcare a acțiunii penale, inculpatul și procurorul pot încheia un acord ca urmare a recunoașterii vinovăției de către inculpat. Acordul de recunoaștere urmează să fie supus avizului procurorului ierarhic superior.
Anmalizând dispozițiile legale care prevăd încheierea acordului de recunoaștere a vinovăției și raportat la cauza de față, se constată că acordul de recunoaștere privind pe inculpata M.L. are ca obiect recunoașterea de către aceasta a comiterii faptei infracționale cu acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și privește felul și cuantumul pedepsei, precum și forma de executare a acesteia, respectiv soluția de renunțare la aplicarea pedepsei sau de anulare a aplicării pedepsei.
Acordul de recunoaștere a vinovăției se încheie atunci când din probele administrate rezultă suficiente date cu privire la existența faptei pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală și cu privire la vinovăția inculpatului.
Asistența juridică este obligatorie.
Verificând forma acordului de recunoaștere a vinovăției, precum și conținutul acestuia prin prisma disp. art. 481 și 482 Cod de procedură penală, se constată că în cauză acesta îndeplinește condițiile legale prevăzute de lege, în sensul că cuprinde date privitoare la locul și data încheierii, numele și calitatea celor între care se încheie, date privitoare la persoana inculpatului, descrierea faptei ce formează obiectul acordului, încadrarea juridică a faptei și pedeapsa prevăzută de lege, probele și mijloacele de probă.
Acordul de recunoaștere cuprinde și declarația inculpatei prin care a recunoscut comiterea faptei cu încadrarea juridică stabilită de către procuror și pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală.
De asemenea, se constată că s-au stabilit felul și cuantumul, precum și forma de executare a pedepsei, cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror și inculpată.
Conform art. 483 Cod de procedură penală acordul de recunoaștere a fost înaintat de către procuror instanței, respectiv Tribunalului Galați, instanța competentă să soluționeze cauza în primă instanță.
Potrivit art. 485 Cod de procedură penală instanța a analizat acordul de recunoaștere și a dispus în conf. cu alin. 1 lit. a al art. 485 Cod de procedură penală admiterea acordului de recunoaștere a vinovăției și pronunțarea soluției cu privire la care s-a ajuns la un acord, constatându-se ca fiind îndeplinite condițiile prev. de art. 480-482 Cod de procedură penală cu privire la toate faptele reținute în sarcina inculpatei, care au făcut obiectul acordului.
Sentința ce urmează a fi pronunțată în cauză va fi conformă cu disp. art. 487 Cod de procedură penală, în sensul că va cuprinde mențiunile prev. de art. 370 alin. 4 - art. 403 și 404 din Codul de procedură penală, fapta pentru care s-a încheiat acordul de recunoaștere a vinovăției și încadrarea juridică a acesteia.
Pe cale de consecință, instanța în conf. cu art. 485 alin. 1 lit. a Cod de procedură penală va admite acordul de recunoaștere a vinovăției din 04.11.2021 privind pe inculpata M.L. încheiat de DNA – Serviciul Teritorial Galați în dosarul nr. 93/P/2020.
Conf. art. 292 al. 1 Cod penal cu aplicarea art. 480 al. 4 C.pr.penală va condamna pe inculpata M.L.la o pedeapsă de 1(un) an și 6(șase) luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.
Conf. art. 67 al. 2 Cod penal rap. la art. 66 al. 1 lit. a și b și al. 3 din Codul penal rap. la art. 292 al. 1 Cod penal se va aplica inculpatei M.L. pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi aleasă în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pe o perioadă de 1 an și 6 luni.
Conf. art. 65 al. 1 Cod penal rap. la art. 66 al. 1 lit. a și b și al. 3 Cod penal se va aplica inculpatei M.L. pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor de a fi aleasă în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice respectiv dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
Conf. art. 91 al. 1 Cod penal rap. la art. 92 al. 1 Cod penal se va dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an și 6 luni închisoare aplicată inculpatei, pe un termen de supraveghere de 2 ani conf. art. 92 al. 2 Cod penal.
Conf. art. 68 al. 1 lit. b Cod penal executarea pedepsei complementare va începe de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.
Pedeapsa accesorie se va executa numai în ipoteza în care pedeapsa principală devine executabilă ca urmare a anulării sau revocării suspendării sub supraveghere.
Conf. art. 93 al. 1 Cod penal se va impune inculpatei M.L. să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
- să se prezinte la Serviciul de Probațiune la datele fixate de acesta;
- să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
- să anunțe în prealabil schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile;
- să comunie schimbarea locului de muncă;
- să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.
Conf. art. 93 al. 2 lit. b Cod penal va impune inculpatei M.L. obligația să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probațiune G. sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate.
Conf. art. 93 al. 3 Cod penal va impune inculpatei M.L. să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile în cadrul Primăriei M., jud. G. sau în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 1 M., jud. G..
Va atrage atenția inculpatei asupra disp. art. 91 al. 4 Cod penal și a disp. art. 96 Cod penal.
Conf. art. 94 al. 1 Cod penal pe durata termenului de supraveghere datele prev. de art. 93 alin. 1 lit. c-e din Codul penal se vor comunica Serviciului de Probațiune G..
Conf. art. 291 al. 2 Cod penal coroborat cu art. 292 al. 4 Cod penal se va dispune confiscarea specială a sumei de 500 euro sechestrată de la inculpata M.L.(conf. ordonanței nr. 93/P/2020 din 25.10.2021) și depusă la UNICREDIT BANK SA – Sucursala G. în contul bancar (..........) pe numele inculpatei M.L. dar la dispoziția DNA – Serviciul Teritorial Galați.
Va fi obligată inculpata la plata sumei de 946,60 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Suma de 554 lei reprezentând onorariul pentru avocatul desemnat din oficiu (faza de urmărire penală) și suma de 554 lei onorariul pentru avocatul desemnat din oficiu (instanță) către Baroul Galați vor fi avansate din fondul Ministerului Justiției.
Conf. art. 274 al. 1 teza finală din C.pr.penală cheltuielile judiciare avansate de stat în sumă de 554 lei vor rămâne în sarcina acestuia în faza de urmărire penală (onorariul pentru avocat) cât și suma de 554 lei cu același titlu în faza de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂRĂȘTE


Conf. art. 485 al. 1 lit. a C.pr.penală admite acordul de recunoaștere a vinovăției din 04.11.2021 privind pe inculpata M.L.(CNP .........., zisă „I.”, născută la data de .............., fiica lui ............., cetățenia română, necăsătorită, fără copii, fără obligații militare, studii medii, paracliser la Biserica Ortodoxă Cuvioasa Paraschieva din M., domiciliată legal în mun. ..........., cu locuința efectivă în satul ................., cu adresă aleasă pentru comunicarea actelor de procedură în mun. ..............., necunoscută cu antecedente penale, fără alte procese penale în curs, cunoscătoare de limbă română - vorbit, scris și citit) încheiat de DNA – Serviciul Teritorial Galați în dosarul nr. 93/P/2020.
Conf. art. 292 al. 1 Cod penal cu aplicarea art. 480 al. 4 C.pr.penală condamnă pe inculpata M.L. la o pedeapsă de 1(un) an și 6(șase) luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.
Conf. art. 67 al. 2 Cod penal rap. la art. 66 al. 1 lit. a și b și al. 3 din Codul penal rap. la art. 292 al. 1 Cod penal se va aplica inculpatei M.L. pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi aleasă în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pe o perioadă de 1 an și 6 luni.
Conf. art. 65 al. 1 Cod penal rap. la art. 66 al. 1 lit. a și b și al. 3 Cod penal se va aplica inculpatei M.L. pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor de a fi aleasă în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice respectiv dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
Conf. art. 91 al. 1 Cod penal rap. la art. 92 al. 1 Cod penal se va dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an și 6 luni închisoare aplicată inculpatei, pe un termen de supraveghere de 2 ani conf. art. 92 al. 2 Cod penal.
Conf. art. 68 al. 1 lit. b Cod penal executarea pedepsei complementare începe de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.
Pedeapsa accesorie se va executa numai în ipoteza în care pedeapsa principală devine executabilă ca urmare a anulării sau revocării suspendării sub supraveghere.
Conf. art. 93 al. 1 Cod penal se va impune inculpatei M.L. să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
- să se prezinte la Serviciul de Probațiune la datele fixate de acesta;
- să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
- să anunțe în prealabil schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile;
- să comunie schimbarea locului de muncă;
- să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.
Conf. art. 93 al. 2 lit. b Cod penal impune inculpatei M.L. obligația să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probațiune G. sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate.
Conf. art. 93 al. 3 Cod penal impune inculpatei M.L. să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile în cadrul Primăriei M., jud. G. sau în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 1 M., jud. G..
Atrage atenția inculpatei asupra disp. art. 91 al. 4 Cod penal și a disp. art. 96 Cod penal.
Conf. art. 94 al. 1 Cod penal pe durata termenului de supraveghere datele prev. de art. 93 alin. 1 lit. c-e din Codul penal se vor comunica Serviciului de Probațiune G..
Conf. art. 291 al. 2 Cod penal coroborat cu art. 292 al. 4 Cod penal se va dispune confiscarea specială a sumei de 500 euro sechestrată de la inculpata M.L. (conf. ordonanței nr. 93/P/2020 din 25.10.2021) și depusă la UNICREDIT BANK SA – Sucursala G. în contul bancar (.................) pe nulele inculpatei M.L. dar la dispoziția DNA – Serviciul Teritorial Galați.
Obligă inculpata la plata sumei de 946,60 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Suma de 554 lei reprezentând onorariul pentru avocatul desemnat din oficiu (faza de urmărire penală) și suma de 554 lei onorariul pentru avocatul desemnat din oficiu (instanță) către Baroul Galați vor fi avansate din fondul Ministerului Justiției.
Conf. art. 274 al. 1 teza finală din C.pr.penală cheltuielile judiciare avansate de stat în sumă de 554 lei vor rămâne în sarcina acestuia în faza de urmărire penală (onorariul pentru avocat) cât și suma de 554 lei cu același titlu în faza de judecată.
Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Pronunțată în ședință publică, astăzi, 16.03.2022.

Președinte, Grefier,
(.................) (..................)

Red: (..)./16.03.2022

Tehnored: (....)./16.03.2022/4 ex.

Com. 1 ex. inc./1 ex. Parch./16.03.2022