DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 07 ianuarie 2022
Nr. 22/VIII/3

COMUNICAT


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna decembrie 2021, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă, cauze în care au fost trimise în judecată (prin rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției) 60 de persoane fizice, după cum urmează:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată,
a unui inculpat, persoană fizică (condamnat la închisoare cu executare în altă cauză), în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată,

precum și în stare de libertate, a 29 persoane în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de: cumpărare de influență, trafic de influență, comise în forma autoratului și/sau a complicității.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 2017 - 2018, primul dintre inculpați ar fi pretins de la mai multe persoane (inculpate în prezenta cauză) sume de bani cuprinse între 200 euro și 3.500 euro (în total 39.400 euro) din care ar fi primit în total 28.600 euro și 3.400 lei, lăsând să se creadă că are influență asupra mai multor persoane (instructori auto, profesori de legislație rutieră, medici și psihologi din instituții medicale și cabinete psihologice) și polițiști și că-i va determina să-și încalce atribuțiile de serviciu specifice/să efectueze acte contrare atribuțiilor de serviciu.
Concret, inculpatul le-ar fi promis celorlalți inculpați că le va procura permise de conducere auto sau permise de port-armă fără ca aceștia să urmeze cursuri în acest sens și să susțină examenele prevăzute de lege pentru obținerea acelor documente.
Pentru a crea aparența că influența sa este una reală, inculpatul s-ar fi folosit de mai multe documente falsificate de un complice (și el trimis în judecată în prezenta cauză) dintre care amintim: avize psihologice, permis de conducere, adrese de înaintare a permiselor de conducere având antetul Ministerului Afacerilor Interne, etc.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Anterior, în aceeași cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu șapte inculpați, cumpărători de influență, aceștia fiind de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv 1 an și 8 luni cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi.

Prezentul dosar și cele șapte acorduri de recunoaștere a vinovăției au fost trimisu spre judecare la Tribunalul Maramureș, cu propunere de a se menține asigurătorii dispuse în cauză.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
DUȚU BOGDAN, la data faptelor comisar în cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Biroul Rutier, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2018 - cursul anului 2019, inculpatul Duțu Bogdan, în calitate de ofițer de poliție judiciară, cu gradul de comisar, în cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Biroul Rutier, ar fi primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 4.500 lei, în legătură cu atribuțiile sale de serviciu.
Concret, inculpatul ar fi primit suma de bani menționată mai sus, lăsând să se înțeleagă că va desfășura cercetările într-un dosar penal în care martorul era cercetat pentru săvârșirea unei infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, astfel încât să fie dispusă o soluție favorabilă acestuia din urmă.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

NIȚĂ MIHAI SANDU, la data faptelor prefect al județului Ilfov, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

STAN EUGEN, la data faptelor șeful serviciului juridic din cadrul instituției prefectului județului Ilfov, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

ANGHELESCU DRAGOȘ EMIL, la data faptelor funcționar în cadrul instituției prefectului județului Ilfov, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
- fals intelectual,
- complicitate la fals intelectual, în formă continuată,

NEDELCU IULIANA, la data faptelor funcționar în cadrul instituției prefectului județului Ilfov, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- fals intelectual,
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

CONDU ȘTEFAN, la data faptelor primar al comunei Dobroești, județul Ilfov, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
fals intelectual, în formă continuată,

DUMITRESCU ADRIAN, la data faptelor secretar al primăriei comunei Dobroești, județul Ilfov, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
- fals intelectual, în formă continuată,

CULICOV GABRIELA, funcționar al biroului Registru Agricol din cadrul primăriei comunei Dobroești, județul Ilfov, pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual,

Persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
La data de 01 noiembrie 2019, inculpatul Niță Mihai Sandu, în calitate de prefect al județului Ilfov, cu încălcarea dispozițiilor legale, a emis un ordin prin care s-ar fi constatat dreptul de proprietate al persoanei fizice trimise în judecată în prezenta cauză, asupra unui imobil situat în comuna Dobroești, județul Ilfov (teren în suprafață de 157 mp și două corpuri de casă în suprafață de 74 mp respectiv 15 mp).
Anterior, în contextul menționat mai sus, ceilalți șase inculpați, funcționari publici, ar fi întocmit, semnat și avizat documentația oficială care conținea înscrisuri false și incomplete, atestând prin aceasta că sunt îndeplinite condițiile legale pentru constatarea dreptului de proprietate.
Demersurile menționate mai sus s-ar fi desfășurat în condițiile în care inculpații, funcționari publici, cunoșteau că persoana beneficiară a ordinului emis în condițiile de mai sus se afla în litigiu cu persoanele care locuiau la adresa respectivă. Mai mult, toți inculpații cunoșteau faptul că persoanele respective locuiau la acea adresă de mai bine de 40 ani.
La data de 16 decembrie 2019, “noul proprietar” ar fi vândut imobilul pentru suma de 16.000 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ilfov.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Tîrgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

POP IULIU-COSMIN, directorul Clubului Sportiv „Mureșul” Târgu Mureș (instituție publică subordonată Ministerului Tineretului și Sportului), pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (2 acte materiale)

Persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (2 acte materiale)

VASLOBAN GIORGETA, contabil în cadrul Clubului Sportiv „Mureșul” Târgu Mureș, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite

MARTON JOZSEF, CHEȚAN SIMONA, KMEN LAJOS și SZATMARI ANNA, angajați ai Clubului Sportiv „Mureșul” Târgu Mureș, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
Inculpatul Pop Iuliu-Cosmin, în calitate de director al Clubului Sportiv „Mureșul” Târgu Mureș, ar fi simulat cumpărarea de mobilier pentru bazinul de înot al clubului respectiv, prin încheierea și executarea, cu încălcarea legii, a unui contract de achiziție directă, demersuri puse în practică în baza unei înțelegeri cu administratorul unei firme.
În realitate, deși nu a livrat mobilierul, firma respectivă ar fi primit 155.461 lei, sumă ce reprezintă pagubă în dauna clubului sportiv.
Pentru a justifica efectuarea plății, s-ar fi întocmit acte (note de recepție a mobilierului și a unui proces-verbal de custodie pentru acesta) care atestau o situație nereală și anume că produsele au fost lăsate în custodia furnizorului. În baza acestor acte s-a efectuat plata integrală a contravalorii mobilierului.
De notat este că toate documentele (încheierea contractului, emiterea facturii de livrare a mobilierului și nota de recepție) au fost semnate în aceeași zi, respectiv 22 decembrie 2020.
Ceilalți angajați ar fi sprijinit activitățile descrise în sensul în care ar fi semnat actele (nota de recepție cantitativă și valorică, viza de control financiar preventiv), care atestau în fals ca mobilierul intrase în custodia clubului.
Ulterior, în cursul urmăririi penale (la data de 01.04.2021), mobilierul în discuție a fost recepționat de către beneficiar, astfel încât se poate aprecia că prejudiciul de 155.461 lei a fost acoperit, urmând a se recupera doar penalitățile și dobânzile aferente sumei plătite în avans de instituția publică.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mureș.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a patru inculpați, administratori ai unor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009-2011, unul dintre inculpați, beneficiind de ajutorul celorlalți trei, ar fi evidențiat în actele contabile ale societăților pe care le administra un număr de 121 facturi fiscale (în valoare totală de 39.015.440 lei) privind cheltuieli cu achiziții fictive de cereale și plante tehnice.
Prin aceste demersuri ar fi fost produs un prejudiciu bugetului consolidat al statului în valoare de 7.445.687 lei, reprezentând TVA dedus în mod nelegal.
Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului
Persoană fizică, la data faptelor deținător al unor societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de șantaj și influențarea declarațiilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
Începând cu vara anului 2021 și până la data de 25 octombrie 2021, inculpatul ar fi exercitat asupra unei persoane (parte vătămată) multiple acte de constrângere (amenințări cu evacuarea din mai multe imobile) cu scopul de a o determina să încheie, într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Călărași, un acord de mediere. Prin acest acord, partea vătămată trebuia să renunțe la pretențiile civile, în cuantum de 1.200.000 euro, reprezentând totalul sumelor pe care inculpatul pe primise prin săvârșirea infracțiunilor de camătă și șantaj.
În același context, inculpatul a încercat să determine persoana vătămată să renunțe la pretențiile civile amintite mai sus, dar și să-și retragă declarațiile date în toate dosarele penale care-l priveau pe inculpat (inclusiv într-unul intrumentat de procurorii din cadrul DNA- Serviciul teritorial Constanța).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Călărași cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

Inculpatul a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni șantaj, camătă și spălare a banilor (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10577 - comunicat nr.3).



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciului Teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a doi inculpați, administrator de drept și administrator de fapt al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie 2009 – decembrie 2010, cei doi inculpați, în calitate de administrator de drept, respectiv administrator de fapt al unei societăți comerciale, ar fi evidențiat în contabilitatea acestei societăți 182 de facturi fiscale false, reprezentând contravaloarea unor achiziții fictive de materii prime de carieră de piatră, prestări servicii și chirii aferente unor bunuri mobile și imobile de la mai multe societăți comerciale de tip fantomă. În această modalitate ar fi fost adus un prejudiciu de 4.310.245 lei la bugetul de stat (impozitul pe profit și TVA).
Ministerul Finanțelor Publice prin Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Regională a Finanțelor Publice Galați s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma menționată anterior.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile aparținând inculpaților.
În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- primul inculpat la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura celei de care s-a folosit (de fi fondator, administrator, director sau reprezentant legal al unei societăți comerciale).
- cel de-al doilea inculpat la o pedeapsă de 4 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura celei de care s-a folosit (de fi fondator, administrator, director sau reprezentant legal al unei societăți comerciale).

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.



Actualizare (25.03.2022):

8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.
Anterior, în aceeași cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul STOIAN GINEL-CĂTĂLIN, la data faptei șef garaj la S.C. Salubrizare Fapte 5 S.A. (societate a Primăriei Sectorului 5 București), în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la trafic de influență.

În rechizitoriul și acordul de recunoaștere a vinovăției întocmite, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 05 mai 2020, a fost încheiat contractul de prestări servicii între o asociere de societăți, în calitate de prestator, și S.C. SALUBRIZARE FAPTE 5 S.A. (societate a Primăriei Sectorului 5 București), în calitate de beneficiar, având ca obiect prestarea serviciilor de preluare, tratare, sortare și valorificare a categoriilor și tipurilor de deșeuri nepericuloase, colectate de beneficiar de pe raza Sectorului 5 al Municipiului București și livrate prestatorului.
Potrivit înțelegerii contractuale, prestatorul urma să asigure transportul deșeurilor cu mijloacele auto proprii de la punctul de transfer la punctul de tratare al prestatorului situat în municipiul Oltenița, jud. Călărași.
Acest lucru ar fi însemnat că autovehiculele societății prestatoare ar fi trebuit să tranziteze o zonă cu restricții de tonaj pentru a ajunge la garajul Administrației Domeniului Public situat în sectorul 5 și prin urmare ar fi trebuit să plătească Primăriei Municipiului București taxa de tonaj.
În cursul lunii mai 2020, inculpatul persoană fizică fără calitate specială, ar fi pretins, în mod direct, de la reprezentanții societății comerciale prestatoare, sume de bani reprezentând un procent de 50% din taxa de tonaj datorată Primăriei Municipiului București (aproximativ 1.782.800 lei), lăsând să se creadă că ar avea influență asupra unor funcționari din cadrul Poliției Rutiere și Poliției Locale, și promițând că îi va determina pe respectivii funcționari să nu aplice sancțiuni contravenționale autovehiculelor grele ale societății comerciale, care transportau deșeuri preluate de la Primăria Sectorului 5 București, fără plata taxei de tonaj aferente.
Ulterior, în perioada mai 2020 - februarie 2021, inculpatul ar fi primit în mod necuvenit de la reprezentanții societății, direct sau prin intermediari, în mai multe tranșe, suma de aproximativ 180.000 lei.
În activitatea infracțională derulată, inculpatul respectiv ar fi fost ajutat de inculpatul Stoian Ginel-Cătălin care, în calitate de șef garaj la S.C. Salubrizare Fapte 5 S.A. i-ar fi intermediat acestuia întâlnirea și discuțiile cu reprezentanții societății, i-ar fi transmis acestuia date cu privire la numărul de mașini ale societății comerciale care efectua transportul de deșeuri menajere și numărul de curse efectuate, aspecte care au contribuit la întărirea convingerii reprezentanților societății că inculpatul avea posibilitatea să le asigure protecție în fața controalelor efectuate de Poliția Rutieră și Poliția Locală pentru a circula cu camioanele în Sectorul 5 București, fără să plătească taxa de tonaj.
Pentru sprijinul acordat, inculpatul Stoian Ginel-Cătălin ar fi primit de la primul inculpat suma totală de 50.000 de lei.
În contextul menționat mai sus, la data de 24 februarie 2021, inculpatul Stoian Ginel-Cătălin ar fi primit 25.000 de lei de la primul inculpat, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
În cauză, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra mai multor bunuri ce aparțin inculpaților.

În prezența apărătorului ales, inculpatul STOIAN GINEL-CĂTĂLIN a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a deține, purta și folosi orice categorie de arme și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Rechizitoriul și acordul de recunoaștere a vinovăției împreună cu dosarele aferente au fost trimise spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



Actualizare (30.01.2023):

9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului MINEA IONEL, la data faptei secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și participație improprie la fals intelectual.
Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul DUMITRU NISTOR STEJĂREL, la data faptei director de cabinet al secretarului de stat menționat anterior, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și participație improprie la fals intelectual.
În rechizitoriul și acordul de recunoaștere a vinovăției întocmite, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpatul Ionel Minea, secretar de stat la Ministerul Transporturilor, beneficiind de complicitatea inculpatului Dumitru Nistor Stejărel, șeful său de cabinet, ce ar fi pus la dispoziția primului inculpat documentele personale, l-ar fi determinat pe un agent de poliție rutieră din cadrul I.G.P.R. – Brigada Autostrăzi, să încalce, fără vinovăție, atribuțiile de serviciu referitoare la constatarea contravențiilor rutiere, prin aceea că ar fi întocmit un proces verbal prin care ar fi fost sancționat contravențional numitul Dumitru Stejărel deși, în realitate, conducătorul autoturismului la momentul săvârșirii contravenției ar fi fost Minea Ionel.
Concret, în data de 11.01.2019, inculpatul Minea Ionel ar fi fost surprins de aparatul radar în timp ce conducea un autoturism de serviciu pe autostrada A2, București-Constanța, circulând cu viteza de 201 km/h.
Ulterior, la solicitarea poliției rutiere și în urma înțelegerii dintre Minea Ionel și Dumitru Nistor Stejărel, directorul său de cabinet, cel din urmă ar fi furnizat poliției datele sale persoanele, susținând că la momentul depistării se afla la volanul autoturismului în cauză.
Astfel, la data de 01.03.2019, agentul de poliție rutieră din cadrul I.G.P.R. – Brigada Autostrăzi, fără vinovăție, ar fi întocmit procesul verbal pe numele numitului Dumitru Stejărel, fiind dispusă o sancțiune contravențională și măsura complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce autoturisme pe drumurile publice pentru 90 de zile.
Prin sancționarea unei alte persoane decât cea care a comis contravenția, agentul de poliție rutieră nu a îndeplinit un act, respectiv constatarea contravenției săvârșite de Minea Ionel, încălcând astfel dispozițiile art. 26 alin. (1) pct. 10 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, în referire la constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor contravenționale, potrivit legii, precum și dispozițiile art. 102 alin. (3) lit. e) din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, corelativ cu vătămarea bunei activități a Poliției Române, creându-se astfel condițiile de periclitare a siguranței pe drumurile publice și un folos necuvenit numitului Minea Ionel constând în aceea că acesta a avut posibilitatea de a conduce autovehiculul și în perioada de 90 de zile în care ar fi trebuit să i se suspende dreptul de a conduce autovehicule.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Ilfov.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul Dumitru Nistor Stejărel, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și participație improprie la fals intelectual.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv pedeapsa de 2 ani, 2 luni și 20 de zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, 2 luni și 20 de zile și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani și 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Ilfov.



Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 21 februarie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 16 martie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 27 aprilie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 10 mai 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 20 octombrie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 12 decembrie 2022