DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ



Cod ECLI ECLI:RO:TBMHD:2020:031.000124
Dosar nr. 2717/101/2020

R O M Â N I A
TRIBUNALUL MEHEDINȚI
SECȚIA PENALĂ

SENTINȚA PENALĂ NR. 124/2020

Ședința publică de la 03 Decembrie 2020
Completul compus din:
Președinte (…)
Grefier (…)

Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova a fost reprezentat
prin procuror (…)

Pe rol, soluționarea cauzei penale având ca obiect sesizarea cu acordul de recunoaștere a vinovăției - art. 483 din C.p.p., încheiat în dosarul nr. 158/P/2016, între procuror (…), din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Biroul teritorial Craiova, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată (19 acte materiale), prev. de art. 18 ind. 1 alin.1 din Legea 78/2000 , cu aplic. disp. art. 35 alin. 1 C.p. și inculpata Ț.O..
La apelul nominal făcut în ședința publică au lipsit părțile.
Procedura completă, fără citare.
S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de ședință, care învederează instanței că prin serviciul registratură s-au înaintat concluzii scrise, după care se ia act că dezbaterile au avut loc la termenul din data de 18 Noiembrie 2020, fiind consemnate în încheierea de ședință de la acel termen, încheiere ce face parte integrantă din prezenta hotărâre.

TRIBUNALUL

Asupra cauzei de față, constată următoarele:
La data de 29.10.2020, s-a înregistrat pe rolul Tribunalului Mehedinți, sub numărul 2717/101/2020, acordul de recunoaștere a vinovăției - art. 483 din C.p.p., încheiat în dosarul nr. 158/P/2016, între procuror (…), din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Biroul teritorial Craiova, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată (19 acte materiale), prev. de art. 18 ind. 1 alin.1 din Legea 78/2000 , cu aplic. disp. art. 35 alin. 1 C.p. și inculpata Ț.O., la inițiativa acesteia.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, s-au reținut următoarele:
„ÎN FAPT :
Prin ordonanța nr.898/P/2015 din 13.05.2016, Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin a dispus declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Direcției Naționale Anticorupție –Serviciul Teritorial Craiova. În fapt, din cuprinsul acestei ordonanțe, precum și din celelalte acte atașate la dosarul cauzei, se reține că organele de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți- Serviciul de Investigare a Criminalității Economice s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în perioada 2011-2013, mai multe persoane de pe raza comunei Gogoșu, sat Ostrovu Mare, județul Mehedinți, cu sprijinul unor funcționari din cadrul Primăriei Gogoșu și în baza unor documente fictive au beneficiat de fonduri europene obținute prin accesarea Măsurii 141. În mod concret, în ordonanța menționată mai sus, se face referire la numiții M.I., F.M., M.A., Ț.N., Ș.C. și A.I., iar ca documente sunt menționate: contracte de arendă și, respectiv, adeverințe emise de Circumscripția Sanitar Veterinară Doctor M.T..
Ca act de sesizare a fost avut în vedere procesul verbal de sesizare din oficiu întocmit la 20.02.2015 de către un ofițer de poliție din cadrul IPJ Mehedinți-Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.
Cadrul legislativ referitor la Măsura 141 - Sprijinirea fermelor agricole de semi – subzistență:
Măsura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi - subzistență" se încadrează în Axa I - „Creșterea competitivității sectoarelor agricol și forestier" și are ca obiectiv general creșterea competitivității exploatațiilor agricole în curs de restructurare pentru facilitarea rezolvării problemelor legate de tranziție, având în vedere faptul că sectorul agricol și economia rurală sunt expuse presiunii concurențiale a pieței unice.
Obiectivele specifice ale măsurii se referă la:
- creșterea volumului producției destinate comercializării pentru ca fermele de semi-subzistență să devină viabile din punct de vedere economic;
- diversificarea producției în funcție de cerințele pieței și introducerea de noi produse.
Obiectivele operaționale se referă la asigurarea sprijinirii veniturilor necesare în perioada de restructurare a fermelor de semi-subzistență pentru o mai bună utilizare a resurselor umane și a factorilor de producție, prin stimularea spiritului antreprenorial și diversificarea activităților și veniturilor.
Contribuția financiară aferentă Măsurii 141 este de 20% - contribuția Guvernului României și 80% - contribuția Uniunii Europene.
Sprijinul acordat în cadrul măsurii este în totalitate nerambursabil și are ca scop dezvoltarea exploatațiilor agricole care produc în principal produse agricole vegetale și animale (materie primă) pentru consum uman și hrana animalelor.
Beneficiarii eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin Măsura 141 sunt persoanele fizice în vârstă de până la 62 de ani (neîmpliniți la data depunerii cererii de finanțare), care desfășoară activități economice, în principal activități agricole și a căror exploatație agricolă:
- are o dimensiune economică cuprinsă între 2 și 8 UDE;
- este situată pe teritoriul țării;
- este înregistrată în Registrul unic de identificare /Registrul agricol;
- comercializează o parte din producția agricolă obținută.
Persoanele fizice pot desfășura activități economice și se pot înregistra și autoriza în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare:
- individual și independent, ca persoane fizice autorizate;
- ca întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale;
- ca membri ai unei întreprinderi familiale.
Pentru a putea primi sprijin în cadrul Măsurii 141, solicitantul va trebui să întocmească un Plan de afaceri pentru o perioadă de cinci ani.
După o perioadă de trei ani de la acordarea sprijinului se verifică respectarea cerințelor minime din Planul de afaceri depus inițial la solicitarea sprijinului. La această dată, solicitantul trebuie să demonstreze că față de situația inițială a activității precizată în Planul de afaceri:
- producția agricolă obținută destinată comercializării să înregistreze o creștere de 20%;
- dimensiunea economică a exploatației agricole să crească cu minim 3 UDE.
Odată cu verificarea îndeplinirii condițiilor minime de acordare a sprijinului din Planul de afaceri la anul 3, beneficiarul trebuie să prezinte documente care atestă faptul că a urmat un curs de pregătire profesională în raport cu proiectul.
În cazul fermelor de semi-subzistență, principiul finanțării nerambursabile este acela al acordării unei sume fixe anuale, în vederea adaptării acestora la condițiile pieții și transformării în ferme comerciale.
Un solicitant al sprijinului prin Măsura 141 poate depune în același timp proiecte pentru alte măsuri din cadrul PNDR pentru a fi cofinanțate prin FEADR.
Beneficiarii, precum și soții/soțiile acestora care au obținut sprijin pe Măsura 141 nu pot beneficia de sprijin prin Măsura 112.
Beneficiarii măsurii 112 care sunt și beneficiari ai măsurii 141, trebuie să respecte condițiile minime de eligibilitate pentru fiecare măsură în parte. Activitățile pe care solicitantul se angajează să le efectueze prin Planul de afaceri în cadrul fiecărei măsuri, devin condiții obligatorii. În acest caz creșterea dimensiunii economice a fermei, la solicitarea celei de a doua tranșe, aferentă măsurii 112, va fi de 4 UDE iar pentru anul 3, aferent Măsurii 141 va fi de 3 UDE. Prin urmare la sfârșitul anului 3, creșterea dimensiunii economice a fermei, aferentă Măsurii 141 va fi de 7 UDE.
Documentele obligatorii care trebuie atașate Cererii de finanțare pentru întocmirea proiectului sunt:
- declarație pe propria răspundere a solicitantului prin care acesta se angajează să se autorizeze până la data semnării Deciziei de finanțare, urmând ca până la acea dată să prezinte următoarele documente:
• certificatul de înregistrare eliberat de către Oficiul Registrului Comerțului în conformitate cu legislația națională în vigoare;
• cazierul judiciar fără înscrieri care privesc sancțiuni economico-financiare ale solicitantului;
• cazierul fiscal eliberat de Direcția Generală a Finanțelor Publice în conformitate cu legislația națională în vigoare;
• document de la bancă cu datele de identificare ale băncii și ale contului aferent proiectului FEADR.
Pentru solicitantul autorizat, aceste documente se vor prezenta la data depunerii Cererii de finanțare.
- planul de afaceri, conform modelului prezentat pe site-ul MADR ;
- documente de proprietate/folosință teren și/sau clădiri.
Pentru terenul agricol se depune extras din Registrul Agricol emis de primării, paginile care să dovedească dreptul de proprietate și/sau de folosință pentru întreaga bază de producție a gospodăriei, inclusiv membrii exploatației, cu mențiunea pe fiecare pagină „Conform cu originalul", ștampilat și semnat de reprezentantul primăriei.
Contractele de folosință care fac dovada suprafeței de teren pe care este amplasat adăpostul pentru animale/vatra stupinei trebuie să fie încheiate pe o perioadă de minim 5 ani.
- document care atestă comercializarea unei părți din producție, eliberat conform legislației naționale în vigoare, după caz după cum urmează:
• cantitățile valorificate de persoanele fizice sunt cantitățile comercializate și justificate, după caz prin certificatul de producător, care va fi însoțit de adeverința eliberată de entitatea care a achiziționat produsul/produsele și de borderoul de achiziții.
Adeverința eliberată de entitatea care a achiziționat produsul/produsele va fi emisă conform modelului din Anexa nr.9 la Ghidul solicitantului, în caz contrar proiectul va fi declarat neconform.
Cantitățile valorificate de persoanele fizice autorizate conform OUG 44/2008 sunt cantitățile comercializate, după caz, din factura fiscală/chitanțe/borderou de achiziții.
Documente solicitate pentru animale, păsări și familii de albine:
• extras din Registrul Agricol emis de Primării, paginile care să dovedească dreptul de proprietate și/sau de folosință pentru întreaga bază de producție a gospodăriei, inclusiv membrii exploatației, cu mențiunea pe fiecare pagină „Conform cu originalul", ștampilat și semnat de reprezentantul primăriei;
• extras din Registrul unic de identificare, care trebuie să conțină date privind exploatația agricolă: codul unic de înregistrare al solicitantului, suprafața utilizată cu structura culturilor, etc. sau negație în situația in care solicitantul nu este înregistrat;
• extras din Registrul Exploatației emis de DSVSA sau adeverință eliberată de medicul veterinar de circumscripție din care să reiasă înregistrarea animalelor (bovine, ovine, caprine, suine);
• document eliberat de la primăria comunei pe raza căreia este înregistrată și își desfășoară activitatea ferma agricolă de semi-subzistență din care să reiasă numărul de păsări, numărul de familii de albine și vatra stupinei.
• documente prin care să se facă dovada suprafeței de teren pe care este amplasat adăpostul pentru animale/vatra stupinei:
- copie după actul de proprietate al terenului/Extras de Carte Funciară/ Adeverință de la Comisia de Fond Funciar eliberată în conformitate cu Legea nr. 18/1991 republicată, cu modificările și completările ulterioare/ Certificat de atestare fiscală pentru persoane fizice privind impozitele si taxele locale și alte venituri ale bugetului local conform Anexei nr. 9 la Ordinul nr. 2052 bis din 30 noiembrie 2006 privind aprobarea unor formulare tipizate pentru stabilirea, constatarea, controlul, încasarea și urmărirea impozitelor și taxelor locale, precum și a altor venituri ale bugetelor locale, din care să rezulte suprafața, pe categorii de folosință, pentru care s-a plătit impozit-emise în numele solicitantului și/sau al unui membru al familiei pentru aceeași exploatație agricolă;
- contract de concesiune;
- contract de închiriere, autentificat la notariat (în cazul în care una din părți este consiliul local acesta nu va fi autentificat la notariat);
- contract de comodat, autentificat la notariat.
- contract de arendare;
- declarație pe propria răspundere a solicitantului că nu deține în proprietate/ folosință alte terenuri, animale, familii de albine, etc, în afară celor declarate în Planul de afaceri, și nu a mai depus altă solicitare pentru obținerea sprijinului în cadrul Măsurii 141.
În mod concret, în cauză s-a procedat la ridicarea de documente de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale –Oficiul Județean Mehedinți și la audierea de martori, respectiv: M.A., Ș.C., F.M., A.I. L., M. (actual T.) I.L., C.G., P.A., B.S.F., B.D.G. și C.C.Ș..
Coroborând probele administrate în cauză, au rezultat date privind comiterea unor fapte de natură penală de către inculpata Ț.O., în legătură cu obținerea fondurilor europene/naționale nerambursabile referitoare la cererile de finanțare/cererile de plată: nr.F 141011142701787/30.06.2011 (titular scriptic M.A.), nr.F 141011142701837/30.06.2011 (titular scriptic Ș.C.), nr.F 141011142701041/30.06.2011 (titular scriptic A.I. L.), nr.F 141011142701655/30.06.2011 (titular scriptic F.M.) și nr.F 141011142701644/30.06.2011 (titular scriptic M.I. L.). Astfel, probele administrate în cauză au evidențiat faptul că numita Ț.O. a acționat în fapt ca solicitant al fondurilor europene/naționale, în numele titularilor menționați în cererile de finanțare/cererile de plată. Activitatea infracțională desfășurată de numita Ț.O. s-a concretizat în întocmirea și depunerea la OJFIR Mehedinți a unor documente în care erau consemnate date false în ceea ce privește: semnăturile titularilor; datele atestate, necesare pentru constatarea eligibilității cererilor de finanțare/cererilor de plată.
Astfel:
1.Pentru cererea de finanțare nr.F 141011142701787/30.06.2011 (titular scriptic M.A.) și cererile de plată ulterioare au fost identificate următoarele documente falsificate: -cererea de finanțare nr.F 141011142701787/30.06.2011 –solicitant M.A. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/20.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; -borderou de achiziție nr.2/15.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.147/05.05.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/17.04.2012 formulată de către M. Gh. A. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - cererea de plată nr.2/11.04.2013 formulată de către M. Gh. A. -document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.590/21.05.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.35 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/11.04.2014 formulată de către M. Gh. A. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.691/22.05.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată al rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente).

Cercetările efectuate în cauză cu privire la aceste cereri de finanțare/de plată au relevat faptul că respectivele cereri au fost formulate în implementarea Planului de afaceri având ca obiect proiectul cu titlul: „Ferma de semi-subzistență M.A., sat Ostrovu Mare, comuna Gogoșu, județul Mehedinți” elaborat de R.B.C. SRL prin B.S.F., proiect ce privea activitatea de realizare a unei stupine.
Privitor la acest proiect, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit a emis decizia de finanțare nr. C141011142701787/11.04.2012, urmând ca ajutorul financiar nerambursabil să fie acordat beneficiarului pe parcursul a cinci ani, suma de bani acordată anual fiind de câte 1500 euro.
Această decizie de finanțare a fost urmată de formularea unor cereri de plată, după cum urmează: cererea de plată datată 17.04.2012 (anul I); cererea de plată datată 11.04.2013 (anul II); cererea de plată datată 11.04.2014 (anul III).
Astfel, conform datelor comunicate de partea civilă Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fost Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit) prin adresa nr.E20067/22.08.2019, pentru M. Gh. A. PFA a fost decontată suma totală de 19.858,20 lei (16.892,53 lei-bugetul U.E. și 2965,67 lei –bugetul de stat) aferentă tranșelor de plată I-III.
Astfel cum s-a menționat mai sus, inculpata Ț.O. a fost persoana care s-a ocupat în fapt de întocmirea respectiv, depunerea la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit / Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale –O.J. Mehedinți a cererilor și documentelor justificative aferente acestora.
Fiind audiată la 11.08.2016, numita M.A. a susținut, în esență, că semnăturile executate pe documentele din dosarele cererii de finanțare nu îi aparțin, fiind indicată inculpata Ț.O. ca având cunoștință despre întocmirea documentelor, cu care a încheiat o procură în baza căreia Ț.O. urma să o reprezinte pe M.A. la toate instituțiile statului. La dosarul cauzei a fost atașată procura specială autentificată conform încheierii nr.2091/16.11.2011 de Biroul Notar Public „C-D.M.”.
Aceste susțineri ale numitei M.A. se coroborează cu declarația dată în calitate de suspect la 07.05.2019 de către Ț.O., declarație din cuprinsul căreia rezultă că toate cererile de finanțare și cereri de plată formulate în numele titularilor M.A., A.I. L., Ș.C., F.M. și M.I. L. au fost semnate de aceasta, la fel ca și borderourile de achiziție.
Date concludente referitoare la lipsa corespondenței cu realitatea a documentelor justificative folosite de inculpata Ț.O. pentru a obține plata sumelor de bani susmenționate, rezultă și din adresa nr.8707/01.07.2020 eliberată de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G. K. C.”, coroborată cu declarația numitului B.D.G. și declarațiile inculpatei Ț.O..
De altfel, din declarația dată în calitate de suspect la 07.05.2019 de către Ț.O., rezultă că nu a existat numărul necesar de stupi pentru toți cei cinci beneficiari în numele cărora aceasta a acționat (M.A., A.I. L., Ș.C., F.M. și M.I. L.), iar când veneau funcționarii în control, Ț.O. îi conducea pe aceștia în același loc în care se aflau cei circa 70 de stupi, situație care s-a repetat în cazul tuturor celor cinci beneficiari.
În ceea ce privește persoana indicată în borderoul de achiziție nr.2/15.06.2011 pentru a atesta că ar fi achiziționat cantitatea de 250 kg miere de la M.A., respectiv numitul C.I. din localitatea Bala, județul Mehedinți, din procesul verbal de efectuare verificări întocmit la 16.06.2020 de un ofițer de poliție judiciară din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova, rezultă că nu există o persoană cu toate datele de identificare menționate în înscrisul în litigiu.

2. Pentru cererea de finanțare nr.F 141011142701837/30.06.2011 (titular scriptic Ș.C.) și cererile de plată ulterioare au fost identificate următoarele documente falsificate: -cererea de finanțare nr.F 141011142701837/30.06.2011 -solicitant Ș.C. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/24.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; - contract de arendare nr.296/17.06.2011 încheiat între Ț.V., în calitate de arendator și Ș.C., în calitate de arendaș (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica arendaș); -borderou de achiziție nr.1/12.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.24/05.04.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/21.03.2012 formulată de către Ș. A.C. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/19.03.2013 formulată de către Ș. A. C. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.591/21.05.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 19.03.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente).

Cercetările efectuate în cauză cu privire la aceste cereri de finanțare/ de plată au relevat faptul că respectivele cereri au fost formulate în implementarea Planului de afaceri având ca obiect proiectul cu titlul: „Ferma de semi-subzistență Ș.C., sat Ostrovu Mare, comuna Gogoșu, județul Mehedinți” elaborat de R.B.C. SRL prin B.S.F., proiect ce privea activitatea de realizare a unei stupine.
Privitor la acest proiect, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit a emis decizia de finanțare nr. C41011142701837/19.03.2012, urmând ca ajutorul financiar nerambursabil să fie acordat beneficiarului pe parcursul a cinci ani, suma de bani acordată anual fiind de câte 1500 euro.
Această decizie de finanțare a fost urmată de formularea unor cereri de plată, după cum urmează: cererea de plată datată 21.03.2012 (anul I); cererea de plată datată 19.03.2013 (anul II).
Astfel, conform datelor comunicate de partea civilă Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fost Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit) prin adresa nr.E20067/22.08.2019, pentru Ș. A. C. PFA a fost decontată suma totală de 13.151,70 lei (10.521,36 lei-bugetul U.E. și 2630,34 lei –bugetul de stat) aferentă tranșelor de plată I-II.
Astfel cum s-a menționat mai sus, inculpata Ț.O. a fost persoana care s-a ocupat în fapt de întocmirea respectiv, depunerea la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit / Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale –O.J. Mehedinți a cererilor și documentelor justificative aferente acestora.
Fiind audiat la 11.08.2016, numitul Ș.C. a susținut, în esență, că semnăturile executate pe documentele din dosarele cererii de finanțare nu îi aparțin, acesta negând că ar avea cunoștință despre întocmirea documentelor. La dosarul cauzei a fost atașată procura autentificată conform încheierii nr.3634/23.09.2011 de Biroul Notar Public „I.A.”.
Aceste susțineri ale numitului Ș.C. se coroborează cu declarația dată în calitate de suspect la 07.05.2019 de către Ț.O., declarație din cuprinsul căreia rezultă că toate cererile de finanțare și cereri de plată formulate în numele titularilor M.A., A.I. L., Ș.C., F.M. și M.I. L. au fost semnate de aceasta, la fel ca și borderourile de achiziție.
Date concludente referitoare la lipsa corespondenței cu realitatea a documentelor justificative folosite de inculpata Ț.O. pentru a obține plata sumelor de bani susmenționate, rezultă și din adresa nr.8707/01.07.2020 eliberată de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G. K. C.”, coroborată cu declarația numitului B.D.G. și declarațiile inculpatei Ț.O..
De altfel, din declarația dată în calitate de suspect la 07.05.2019 de către Ț.O., rezultă că nu a existat numărul necesar de stupi pentru toți cei cinci beneficiari în numele cărora aceasta a acționat (M.A., A.I. L., Ș.C., F.M. și M.I. L.), iar când veneau funcționarii în control, Ț.O. îi conducea pe aceștia în același loc în care se aflau cei circa 70 de stupi, situație care s-a repetat în cazul tuturor celor cinci beneficiari.
În ceea ce privește persoana indicată în borderoul de achiziție nr.1/12.06.2011 pentru a atesta că ar fi achiziționat cantitatea de 250 kg miere de la Ș.C., respectiv numita Z.L. din localitatea Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți, din procesul verbal de efectuare verificări întocmit la 16.06.2020 de un ofițer de poliție judiciară din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova, rezultă că nu există o persoană cu toate datele de identificare menționate în înscrisul în litigiu.

3.Pentru cererea de finanțare nr.F 141011142701041/30.06.2011 (titular scriptic A.I. L.) și cererile de plată ulterioare au fost identificate următoarele documente falsificate: -cererea de finanțare nr.F 141011142701041/30.06.2011–solicitant A.I. L. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/27.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; -borderou de achiziție nr.2/12.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.205/15.06.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/17.04.2012 formulată de către A. Gh. I. -L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/11.04.2013 formulată de către A. Gh. I. -L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.592/22.05.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/11.04.2014 formulată de către A. Gh. I. -L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.679/23.05.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată al rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente).

Cercetările efectuate în cauză cu privire la aceste cereri de finanțare/ de plată au relevat faptul că respectivele cereri au fost formulate în implementarea Planului de afaceri având ca obiect proiectul cu titlul: „Ferma de semi-subzistență A.I. L., sat Ostrovu Mare, comuna Gogoșu, județul Mehedinți” elaborat de R.B.C. SRL prin B.S.F., proiect ce privea activitatea de realizare a unei stupine.
Privitor la acest proiect, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit a emis decizia de finanțare nr. C 141011142701041/11.04.2012, urmând ca ajutorul financiar nerambursabil să fie acordat beneficiarului pe parcursul a cinci ani, suma de bani acordată anual fiind de câte 1500 euro.
Această decizie de finanțare a fost urmată de formularea unor cereri de plată, după cum urmează: cererea de plată datată 17.04.2012 (anul I); cererea de plată datată 11.04.2013 (anul II); cererea de plată datată 11.04.2014 (anul III).
Astfel, conform datelor comunicate de partea civilă Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fost Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit) prin adresa nr.E20067/22.08.2019, pentru A. Gh. I. L. PFA a fost decontată suma totală de 19.858,20 lei (16.892,53 lei-bugetul U.E. și 2965,67 lei –bugetul de stat) aferentă tranșelor de plată I-III.
Astfel cum s-a menționat mai sus, inculpata Ț.O. a fost persoana care s-a ocupat în fapt de întocmirea respectiv, depunerea la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit / Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale –O.J. Mehedinți a cererilor și documentelor justificative aferente acestora.
Fiind audiată la 11.08.2016, numita A.I. L. a susținut, în esență, că semnăturile executate pe documentele din dosarele cererii de finanțare nu îi aparțin, indicând-o, totodată, pe inculpata Ț.O. ca fiind persoana cu care a încheiat o procură în baza căreia Ț.O. urma să o reprezinte la toate instituțiile statului. La dosarul cauzei a fost atașată procura specială autentificată conform încheierii nr.434/22.03.2012 de Biroul Notar Public „C.D.M.”.
Aceste susțineri ale numitei A.I. L. se coroborează cu declarația dată în calitate de suspect la 07.05.2019 de către Ț.O., declarație din cuprinsul căreia rezultă că toate cererile de finanțare și cereri de plată formulate în numele titularilor M.A., A.I. L., Ș.C., F.M. și M.I. L. au fost semnate de aceasta, la fel ca și borderourile de achiziție.
Date concludente referitoare la lipsa corespondenței cu realitatea a documentelor justificative folosite de inculpata Ț.O. pentru a obține plata sumelor de bani susmenționate, rezultă și din adresa nr.8707/01.07.2020 eliberată de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G. K. C.”, coroborată cu declarația numitului B.D.G. și declarațiile inculpatei Ț.O..
De altfel, din declarația dată în calitate de suspect la 07.05.2019 de către Ț.O., rezultă că nu a existat numărul necesar de stupi pentru toți cei cinci beneficiari în numele cărora aceasta a acționat (M.A., A.I. L., Ș.C., F.M. și M.I. L.), iar când veneau funcționarii în control, Ț.O. îi conducea pe aceștia în același loc în care se aflau cei circa 70 de stupi, situație care s-a repetat în cazul tuturor celor cinci beneficiari.
În ceea ce privește persoana indicată în borderoul de achiziție nr.2/12.06.2011 pentru a atesta că ar fi achiziționat cantitatea de 250 kg miere de la A.I. L., respectiv numita Z.L. din localitatea Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți, din procesul verbal de efectuare verificări întocmit la 16.06.2020 de un ofițer de poliție judiciară din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova, rezultă că nu există o persoană cu toate datele de identificare menționate în înscrisul în litigiu.

4. Pentru cererea de finanțare nr.F 141011142701655/30.06.2011 (titular scriptic F.M.) și cererile de plată ulterioare au fost identificate următoarele documente falsificate: -cererea de finanțare nr.F 141011142701655/30.06.2011–solicitant F.M. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/20.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; - contract de arendare nr.291/17.06.2011 încheiat între Ț.V., în calitate de arendator și F.M., în calitate de arendaș (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica arendaș); -borderou de achiziție nr.1/02.05.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.19/04.05.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/16.03.2012 formulată de către F.M. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/13.03.2012 (înregistrată de fapt în 2013 cu nr. R35675/22.05.2013) formulată de către F.M. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.45/13.03.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 13.03.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/13.03.2014 formulată de către F.M. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.201/26.03.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 13.03.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente).

Cercetările efectuate în cauză cu privire la aceste cereri de finanțare/ de plată au relevat faptul că respectivele cereri au fost formulate în implementarea Planului de afaceri având ca obiect proiectul cu titlul: „Ferma de semi-subzistență F.M., sat Ostrovu Mare, comuna Gogoșu, județul Mehedinți” elaborat de R.B.C. SRL prin B.S.F., proiect ce privea activitatea de realizare a unei stupine.
Privitor la acest proiect, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit a emis decizia de finanțare nr. C41011142701655/13.03.2012, urmând ca ajutorul financiar nerambursabil să fie acordat beneficiarului pe parcursul a cinci ani, suma de bani acordată anual fiind de câte 1500 euro.
Această decizie de finanțare a fost urmată de formularea unor cereri de plată, după cum urmează: cererea de plată datată 16.03.2012 (anul I); cererea de plată înregistrată la 22.05.2013 (anul II); cererea de plată datată 13.03.2014 (anul III).
Astfel, conform datelor comunicate de partea civilă Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fost Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit) prin adresa nr.E20067/22.08.2019, pentru F.M. PFA a fost decontată suma totală de 19.858,20 lei (16.892,53 lei-bugetul U.E. și 2965,67 lei –bugetul de stat) aferentă tranșelor de plată I-III.
Astfel cum s-a menționat mai sus, inculpata Ț.O. a fost persoana care s-a ocupat în fapt de întocmirea respectiv, depunerea la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit / Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale –O.J. Mehedinți a cererilor și documentelor justificative aferente acestora.
Fiind audiată la 07.09.2016, numita F.M. a susținut, în esență, că semnăturile executate pe documentele din dosarele cererii de finanțare nu îi aparțin, aceasta negând prezența la vreun control efectuat de APDRP Mehedinți.
Aceste susțineri ale numitei F.M. se coroborează cu declarația dată în calitate de suspect la 07.05.2019 de către Ț.O., declarație din cuprinsul căreia rezultă că toate cererile de finanțare și cereri de plată formulate în numele titularilor M.A., A.I. L., Ș.C., F.M. și M.I. L. au fost semnate de aceasta, la fel ca și borderourile de achiziție.
Date concludente referitoare la lipsa corespondenței cu realitatea a documentelor justificative folosite de inculpata Ț.O. pentru a obține plata sumelor de bani susmenționate, rezultă și din adresa nr.8707/01.07.2020 eliberată de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G. K. C.”, coroborată cu declarația numitului B.D.G. și declarațiile inculpatei Ț.O..
De altfel, din declarația dată în calitate de suspect la 07.05.2019 de către Ț.O., rezultă că nu a existat numărul necesar de stupi pentru toți cei cinci beneficiari în numele cărora aceasta a acționat (M.A., A.I. L., Ș.C., F.M. și M.I. L.), iar când veneau funcționarii în control, Ț.O. îi conducea pe aceștia în același loc în care se aflau cei circa 70 de stupi, situație care s-a repetat în cazul tuturor celor cinci beneficiari.
În ceea ce privește persoana indicată în borderoul de achiziție nr.1/02.05.2011 pentru a atesta că ar fi achiziționat cantitatea de 280 kg miere de la F.M., respectiv numitul C.I. din localitatea Bala, județul Mehedinți, din procesul verbal de efectuare verificări întocmit la 16.06.2020 de un ofițer de poliție judiciară din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova, rezultă că nu există o persoană cu toate datele de identificare menționate în înscrisul în litigiu.

5. Pentru cererea de finanțare nr.F 141011142701644/30.06.2011 (titular scriptic M.I. L.) și cererile de plată ulterioare au fost identificate următoarele documente falsificate: -cererea de finanțare nr.F 141011142701644/30.06.2011–solicitant M.I. L. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/25.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; -borderou de achiziție nr.3/15.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.118/25.06.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/06.06.2012 formulată de către T. I. - L. (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/31.05.2013 formulată de către T. I. I. – L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.704/18.07.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată al rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 31.05.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/03.06.2014 formulată de către T. I. I. – L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.725/02.06.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 03.06.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente).

Cercetările efectuate în cauză cu privire la aceste cereri de finanțare/ de plată au relevat faptul că respectivele cereri au fost formulate în implementarea Planului de afaceri având ca obiect proiectul cu titlul: „Ferma de semi-subzistență M.I. L., sat Ostrovu Mare, comuna Gogoșu, județul Mehedinți” elaborat de R.B.C. SRL prin B.S.F., proiect ce privea activitatea de realizare a unei stupine.
Privitor la acest proiect, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit a emis decizia de finanțare nr. C 41011142701644 /31.05.2012, urmând ca ajutorul financiar nerambursabil să fie acordat beneficiarului pe parcursul a cinci ani, suma de bani acordată anual fiind de câte 1500 euro.
Această decizie de finanțare a fost urmată de formularea unor cereri de plată, după cum urmează: cererea de plată datată 06.06.2012 (anul I); cererea de plată datată 31.05.2013 (anul II), cererea de plată datată 03.06.2014 (anul III).
Astfel, conform datelor comunicate de partea civilă Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fost Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit) prin adresa nr.E20067/22.08.2019, pentru T. I. I.L. PFA (fostă M.) a fost decontată suma totală de 19.858,20 lei (17.865,27 lei-bugetul U.E. și 1992,93 lei –bugetul de stat) aferentă tranșelor de plată I-III.
Astfel cum s-a menționat mai sus, inculpata Ț.O. a fost persoana care s-a ocupat în fapt de întocmirea respectiv, depunerea la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit / Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale –O.J. Mehedinți a cererilor și documentelor justificative aferente acestora.
Fiind audiată la 17.04.2018, numita T. (fostă M.) I.L. a susținut, în esență, că semnăturile executate pe documentele din dosarele cererii de finanțare nu îi aparțin, cu excepția semnăturii aplicată la rubrica arendaș pe contractul de arendare nr.290/16.06.2011, aceasta indicând-o totodată pe inculpata Ț.O. ca fiind persoana cu care a întocmit o procură prin care a împuternicit-o pe Ț.O. să depună în locul său documente la instituțiile unde trebuiau depuse pentru accesarea de fonduri europene. La dosarul cauzei a fost atașată procura specială autentificată conform încheierii nr.38/16.01.2012 de Biroul Notar Public „C.D.M.”.
Aceste susțineri ale numitei T. (fostă M.) I.L. se coroborează cu declarația dată în calitate de suspect la 07.05.2019 de către Ț.O., declarație din cuprinsul căreia rezultă că toate cererile de finanțare și cereri de plată formulate în numele titularilor M.A., A.I. L., Ș.C., F.M. și M.I. L. au fost semnate de aceasta, la fel ca și borderourile de achiziție.
Date concludente referitoare la lipsa corespondenței cu realitatea a documentelor justificative folosite de inculpata Ț.O. pentru a obține plata sumelor de bani susmenționate, rezultă și din adresa nr.8707/01.07.2020 eliberată de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G. K. C.”, coroborată cu declarația numitului B.D.G. și declarațiile inculpatei Ț.O..
De altfel, din declarația dată în calitate de suspect la 07.05.2019 de către Ț.O., rezultă că nu a existat numărul necesar de stupi pentru toți cei cinci beneficiari în numele cărora aceasta a acționat (M.A., A.I. L., Ș.C., F.M. și M.I. L.), iar când veneau funcționarii în control, Ț.O. îi conducea pe aceștia în același loc în care se aflau cei circa 70 de stupi, situație care s-a repetat în cazul tuturor celor cinci beneficiari.
În ceea ce privește persoana indicată în borderoul de achiziție nr.3/15.06.2011 pentru a atesta că ar fi achiziționat cantitatea de 250 kg miere de la T. (fostă M.) I.L., respectiv numitul C.I. din localitatea Bala, județul Mehedinți, din procesul verbal de efectuare verificări întocmit la 16.06.2020 de un ofițer de poliție judiciară din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova, rezultă că nu există o persoană cu toate datele de identificare menționate în înscrisul în litigiu.

LATURĂ CIVILĂ :
Din adresa nr.E20067/22.08.2019 emisă de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, în conformitate cu prevederile art. 20 C.p.p., rezultă că această instituție s-a constituit parte civilă în cauza ce formează obiectul dosarului penal nr.158/P/2016, cu suma totală de 92.584,50 lei (79.064,22 lei - bugetul UE, 13.520,28 lei –bugetul de stat) la care se adaugă dobânzi și penalități calculate până la data plății efective.
Pentru recuperarea pagubelor produse prin comiterea infracțiunilor ce formează obiectul cercetărilor, în cauza nr.158/P/2016, s-a dispus instituirea unor măsuri asigurătorii ale sechestrului. Astfel:
- prin ordonanța din 24.12.2019, s-a dispus: indisponibilizarea, prin instituirea unui sechestru – până la concurența sumei de 92.584,50 lei (nouăzeci și două de mii cinci sute optzeci și patru lei și cincizeci de bani) – asupra cotei deținută de către Ț. (fostă F.) O. asupra bunului imobil mai jos descris:
• un apartament situat în municipiul Drobeta Turnu Severin, (…) – C1-U9, nr. cadastral 50511 – C1-U9, având o valoare de impozitare de 143.672 lei (cf. adresei nr. 6663/07.10.2019, emisă de UAT mun. Drobeta-Turnu Severin – Drecția de Impozite și Taxe Locale ) imobil deținut în indiviziune și în părți egale ( cota parte de ½) cu numita F.M..
-prin ordonanța din 02.07.2020, s-a dispus: indisponibilizarea, prin instituirea unui sechestru – până la concurența sumei de 92.584,50 lei (nouăzeci și două de mii cinci sute optzeci și patru lei și cincizeci de bani) – asupra cotei deținută de către Ț. (fostă F.) O. asupra bunului imobil mai jos descris:
• imobil în suprafață de 7900 mp., (…) situat în extravilanul comunei Gogoșu, jud. Mehedinți, nr. carte funciară (…), nr. cadastral (…), imobil deținut în indiviziune (comunitate legală) cu numitul Ț. Constantin Cosmin, conform contractului de vânzare-cumpărare autentificat prin încheierea nr. 2278 din 23.12.2011 la BNP C.-D.M. cu sediul în mun. Drobeta-Turnu Severin .

Urmează ca în cauză să se dispună desființarea înscrisurilor constatate ca având caracter nereal, respectiv: -cererea de finanțare nr.F 141011142701787/30.06.2011 –solicitant M.A. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/20.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; -borderou de achiziție nr.2/15.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.147/05.05.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/17.04.2012 formulată de către M. Gh. A. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/11.04.2013 formulată de către M. Gh. Amătoarele dodocument fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.590/21.05.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.35 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/11.04.2014 formulată de către M. Gh. A. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.691/22.05.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată al rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de finanțare nr.F 141011142701837/30.06.2011 -solicitant Ș.C. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/24.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; - contract de arendare nr.296/17.06.2011 încheiat între Ț.V., în calitate de arendator și Ș.C., în calitate de arendaș (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica arendaș); -borderou de achiziție nr.1/12.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.24/05.04.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/21.03.2012 formulată de către Ș. A.C. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/19.03.2013 formulată de către Ș. A. C. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.591/21.05.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 19.03.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de finanțare nr.F 141011142701041/30.06.2011–solicitant A.I. L. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/27.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; -borderou de achiziție nr.2/12.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.205/15.06.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/17.04.2012 formulată de către A. Gh. I. -L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/11.04.2013 formulată de către A. Gh. I. -L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.592/22.05.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/11.04.2014 formulată de către A. Gh. I. -L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.679/23.05.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată al rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de finanțare nr.F 141011142701655/30.06.2011–solicitant F.M. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/20.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular;- contract de arendare nr.291/17.06.2011 încheiat între Ț.V., în calitate de arendator și F.M., în calitate de arendaș (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica arendaș); -borderou de achiziție nr.1/02.05.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.19/04.05.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/16.03.2012 formulată de către F.M. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/13.03.2012 (înregistrată de fapt în 2013 cu nr. R35675/22.05.2013) formulată de către F.M. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.45/13.03.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 13.03.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/13.03.2014 formulată de către F.M. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.201/26.03.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 13.03.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de finanțare nr.F 141011142701644/30.06.2011–solicitant M.I. L. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/25.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; -borderou de achiziție nr.3/15.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.118/25.06.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/06.06.2012 formulată de către T. I. - L. (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/31.05.2013 formulată de către T. I. I. – L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.704/18.07.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată al rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 31.05.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/03.06.2014 formulată de către T. I. I. – L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.725/02.06.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 03.06.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente).


Cu ocazia audierii, în calitate de inculpat, la data de 22.10.2020, Ț.O. a recunoscut comiterea faptelor, acceptând încadrarea juridică a acestora.

Prin ordonanța nr.898/P/2015 din 13.05.2016, Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin a dispus declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Direcției Naționale Anticorupție –Serviciul Teritorial Craiova.
Prin ordonanța din 24.05.2016 Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Craiova a dispus începerea urmăririi penale în cauză cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prev. de art. 181 alin. 1 din Legea nr.78/2000.
Prin ordonanța din 19.03.2019, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecta Ț. (fostă F.) O., cu privire la săvârșirea infracțiunii de: folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată (19 acte materiale corespunzătoare cererilor de finanțare și cererilor de plată, fiecare cerere însoțită de documente justificative false pentru fiecare an în care numita Ț.O., în numele a cinci titulari scriptici- numiții M.I., F.M., M.A., Ș.C. și A.I.-, a formulat cererile respective conform situației de fapt descrisă mai sus), prev. de art. 181 alin.1 din Legea 78/2000 cu aplic. disp. art.35 alin.1 C.pen.
Prin ordonanța din 24.09.2019 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatei Ț. (fostă F.) O. cu privire la săvârșirea infracțiunea folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată (19 acte materiale corespunzătoare cererilor de finanțare și cererilor de plată, fiecare cerere însoțită de documente justificative false pentru fiecare an în care numita Ț.O., în numele a cinci titulari scriptici- numiții M.I., F.M., M.A., Ș.C. și A.I.-, a formulat cererile respective conform situației de fapt descrisă mai sus), prev. de art. 181 alin.1 din Legea 78/2000 , cu aplic. disp. art.35 alin.1 C.pen.
Prin ordonanța din 19.10.2020 s-a dispus disjungerea cauzei și înregistrarea la Direcția Națională Anticorupție -Serviciul Teritorial Craiova a unei cauze noi care să aibă ca obiect: comiterea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, prev. de art.322 alin.1 C.pen. cu aplic. art.35 alin.1 C.pen., referitoare la falsificarea înscrisurilor în litigiu menționate mai sus; participația numiților M.A., Ș.C., A.I. L., F.M. și M.I. L. la comiterea infracțiunilor de: folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prev. de art.181 alin.1 din Legea 78/2000. Astfel, a fost înregistrată la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova, cauza nr.192/P/2020.
În cauza nr.192/P/2020, prin ordonanța din 21.10.2020 s-a dispus: clasarea cauzei privind comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prevăzută de art. 181 alin.1 din Legea nr. 78/2000 (referitor la participația numiților T. (fostă M.) I.L., F.M., M.A., Ș.C. și A.I. L. la întocmirea și depunerea la OJFIR Mehedinți a înscrisurilor în litigiu menționate mai sus), respectiv, clasarea cauzei privind comiterea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, prev. de art.322 alin.1 C.pen. cu aplic. art.35 alin.1 C.pen., având ca obiect falsificarea înscrisurilor în litigiu menționate mai sus.
La data de 24.09.2019 inculpatei Ț. (fostă F.) O. i-au fost aduse la cunoștință: punerea în mișcare a acțiunii penale, încadrarea juridică a faptelor pentru comiterea cărora este cercetată, drepturile și obligațiile procesuale.
La data de 30.09.2019, a fost depusă cererea datată 26.09.2019 formulată de inculpata Ț.O. prin avocatul ales Crudiu Petru Sorin, cerere din care rezultă manifestarea de voință cu privire la inițierea procedurii de încheiere a unui acord de recunoaștere a vinovăției, întemeiată pe disp. art.478 alin.3 C.p.p., susținând că dorește să încheie un acord ca urmare a recunoașterii vinovăției.

ÎN DREPT:
Fapta comisă de inculpata Ț.O. - constând în: obținerea pe nedrept a fondurilor europene/naționale nerambursabile referitoare la cererile de finanțare/cererile de plată: nr.F 141011142701787/30.06.2011 (titular scriptic M.A.), nr.F 141011142701837/30.06.2011 (titular scriptic Ș.C.), nr.F 141011142701041/30.06.2011 (titular scriptic A.I. L.), nr.F 141011142701655/30.06.2011 (titular scriptic F.M.) și nr.F 141011142701644/30.06.2011 (titular scriptic M.I. L.), Ț.O. acționând, în fapt, ca solicitant al fondurilor europene/naționale, în numele titularilor menționați mai sus, activitatea infracțională concretizându-se în întocmirea și depunerea la OJFIR Mehedinți a unor documente în care erau consemnate date false în ceea ce privește: semnăturile titularilor; datele atestate, necesare pentru constatarea eligibilității cererilor de finanțare/cererilor de plată, după cum urmează:
1.Pentru cererea de finanțare nr.F 141011142701787/30.06.2011 (titular scriptic M.A.) și cererile de plată ulterioare au fost identificate următoarele documente falsificate: -cererea de finanțare nr.F 141011142701787/30.06.2011 –solicitant M.A. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/20.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; -borderou de achiziție nr.2/15.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.147/05.05.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/17.04.2012 formulată de către M. Gh. A. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/11.04.2013 formulată de către M. Gh. Amătoarele dodocument fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.590/21.05.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.35 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/11.04.2014 formulată de către M. Gh. A. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.691/22.05.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată al rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente).
2. Pentru cererea de finanțare nr.F 141011142701837/30.06.2011 (titular scriptic Ș.C.) și cererile de plată ulterioare au fost identificate următoarele documente falsificate: -cererea de finanțare nr.F 141011142701837/30.06.2011 -solicitant Ș.C. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/24.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; contract de arendare nr.296/17.06.2011 încheiat între Ț.V., în calitate de arendator și Ș.C., în calitate de arendaș (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica arendaș); -borderou de achiziție nr.1/12.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.24/05.04.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/21.03.2012 formulată de către Ș. A.C. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/19.03.2013 formulată de către Ș. A. C. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.591/21.05.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 19.03.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente).
3.Pentru cererea de finanțare nr.F 141011142701041/30.06.2011 (titular scriptic A.I. L.) și cererile de plată ulterioare au fost identificate următoarele documente falsificate: -cererea de finanțare nr.F 141011142701041/30.06.2011–solicitant A.I. L. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/27.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; -borderou de achiziție nr.2/12.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.205/15.06.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/17.04.2012 formulată de către A. Gh. I. -L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/11.04.2013 formulată de către A. Gh. I. -L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.592/22.05.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/11.04.2014 formulată de către A. Gh. I. -L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.679/23.05.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată al rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente).
4. Pentru cererea de finanțare nr.F 141011142701655/30.06.2011 (titular scriptic F.M.) și cererile de plată ulterioare au fost identificate următoarele documente falsificate: -cererea de finanțare nr.F 141011142701655/30.06.2011–solicitant F.M. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/20.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; contract de arendare nr.291/17.06.2011 încheiat între Ț.V., în calitate de arendator și F.M., în calitate de arendaș (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica arendaș); -borderou de achiziție nr.1/02.05.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.19/04.05.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/16.03.2012 formulată de către F.M. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/13.03.2012 (înregistrată de fapt în 2013 cu nr. R35675/22.05.2013) formulată de către F.M. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.45/13.03.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 13.03.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/13.03.2014 formulată de către F.M. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.201/26.03.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 13.03.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente).
5. Pentru cererea de finanțare nr.F 141011142701644/30.06.2011 (titular scriptic M.I. L.) și cererile de plată ulterioare au fost identificate următoarele documente falsificate: -cererea de finanțare nr.F 141011142701644/30.06.2011–solicitant M.I. L. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/25.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; -borderou de achiziție nr.3/15.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.118/25.06.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/06.06.2012 formulată de către T. I. - L. (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/31.05.2013 formulată de către T. I. I. – L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.704/18.07.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată al rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 31.05.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/03.06.2014 formulată de către T. I. I. – L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.725/02.06.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 03.06.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente)-,
întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de: folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată (19 acte materiale corespunzătoare cererilor de finanțare și cererilor de plată, fiecare cerere însoțită de documente justificative false pentru fiecare an în care numita Ț.O., în numele celor cinci titulari scriptici menționați mai sus, a formulat cererile respective conform situației de fapt descrisă mai sus), prev. de art. 181 alin.1 din Legea 78/2000 , cu aplic. disp. art.35 alin.1 C.pen.

Din probele administrate în cauză, rezultă suficiente date cu privire la existența infracțiunii pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală și cu privire la vinovăția inculpatei.
Astfel, săvârșirea de către inculpată a infracțiunii pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, este dovedită cu următoarele mijloace de probă:
- documente ridicate de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, conform adresei nr.1903/22.07.2016;
- declarațiile martorilor: M.A., Ș.C., F.M., A.I. L., M. (actual T.) I.L., C.G., P.A., B.S.F., B.D.G. și C.C.Ș.;
- declarațiile suspectei/inculpatei Ț.O.;
- datele comunicate conform adresei nr.8707/01.07.2020 eliberată de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G. K. C.”;
- datele comunicate de partea civilă Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fost Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit) prin adresa nr.E20067/22.08.2019;
- proces verbal întocmit la 16.06.2020 de un ofițer de poliție judiciară din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova, referitor la verificările efectuate în ceea ce privește persoanele indicate în unele dintre înscrisurile în litigiu (borderouri de achiziții) cu datele de identificare: C.I. și Z.L.;
- procuri autentificate la birouri notariale, conform celor menționate mai sus.

Fiind ascultată, în prezența apărătorului ales, avocat D.A. cu împuternicirea avocațială seria MH /0091501 din 30.12.2019, inculpata Ț.O. a declarat expres, la data de 22.10.2020, că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa și acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală, situație în care a fost stabilită aplicarea următoarelor pedepse și a modalităților de executare a acestora:
1. În baza 181 alin.1 din Legea 78/2000, cu aplic. disp. art.35 alin.1 C.pen. și art. 480 alin. 4 C.p.p., condamnă pe inculpata Ț. (fostă F.) O., (…), județul Mehedinți, domiciliată în mun. Drobeta Turnu Severin, (…), județul Mehedinți, posesoare a CI seria (…) nr. (…), CNP (…), fără antecedente penale, la pedeapsa principală de 2 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată (19 acte materiale corespunzătoare cererilor de finanțare și cererilor de plată, fiecare cerere însoțită de documente justificative false pentru fiecare an în care numita Ț.O., în numele celor cinci titulari scriptici menționați mai sus, a formulat cererile respective conform situației de fapt descrisă mai sus), prev. de art. 181 alin.1 din Legea 78/2000 , cu aplic. disp. art.35 alin.1 C.pen.
2. În baza art. 66 alin.1 lit. a și b C.p. și art. 67 C.p. aplică inculpatei Ț.O. pedeapsa complementară a interzicerii exercitării, pe o durată de 1 an, a următoarelor drepturi :
a) dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice;
b) dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,
de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
3. În baza art.65 alin.1 și 3 C.pe., aplică inculpatei Ț.O. pedeapsa accesorie a interzicerii următoarelor drepturi prev. de art.66 alin.1 lit. a și b din C.pen.:
a) dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice;
b) dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,
4. În baza art.91 din C.p., se va dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 2 ani închisoare, pe un termen de supraveghere de 3 ani, stabilit potrivit dispozițiilor art. 92 C.p.;
5. În baza dispozițiilor art.93 alin.1 din C.p., inculpata Ț.O. va trebui să se supună următoarelor măsuri de supraveghere:
 să se prezinte la serviciul de probațiune, la datele fixate de acesta;
 să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
 să anunțe în prealabil schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile;
 să comunice schimbarea locului de muncă;
 să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.
6. În baza dispozițiilor art.93 alin.2 lit.a din C.p., impune inculpatei Ț.O. obligația de a urma un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională.
7. În baza dispozițiilor art.93 alin.3 din C.p., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Ț.O. va presta o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile la Primăria comunei Gogoșu, județul Mehedinți/ Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți.
8. Pune în vedere inculpatei Ț.O. dispozițiile art.96 alin.1 din C.p., potrivit cărora, dacă pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credință, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligațiile impuse ori stabilite de lege, instanța va revoca suspendarea și va dispune executarea pedepsei.
9.În temeiul art. 487 lit. a C.p.p. rap. la art. 25 alin.3 C.p.p., se dispune: desființarea următoarelor înscrisuri conținând mențiuni necorespunzătoare adevărului: -cererea de finanțare nr.F 141011142701787/30.06.2011 –solicitant M.A. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/20.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; -borderou de achiziție nr.2/15.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.147/05.05.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/17.04.2012 formulată de către M. Gh. A. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/11.04.2013 formulată de către M. Gh. Amătoarele dodocument fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.590/21.05.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.35 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/11.04.2014 formulată de către M. Gh. A. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.691/22.05.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată al rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de finanțare nr.F 141011142701837/30.06.2011 -solicitant Ș.C. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/24.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; - contract de arendare nr.296/17.06.2011 încheiat între Ț.V., în calitate de arendator și Ș.C., în calitate de arendaș (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica arendaș); -borderou de achiziție nr.1/12.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.24/05.04.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/21.03.2012 formulată de către Ș. A.C. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/19.03.2013 formulată de către Ș. A. C. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.591/21.05.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 19.03.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de finanțare nr.F 141011142701041/30.06.2011–solicitant A.I. L. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/27.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; -borderou de achiziție nr.2/12.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.205/15.06.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/17.04.2012 formulată de către A. Gh. I. -L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/11.04.2013 formulată de către A. Gh. I. -L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.592/22.05.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/11.04.2014 formulată de către A. Gh. I. -L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.679/23.05.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată al rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de finanțare nr.F 141011142701655/30.06.2011–solicitant F.M. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/20.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular;- contract de arendare nr.291/17.06.2011 încheiat între Ț.V., în calitate de arendator și F.M., în calitate de arendaș (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica arendaș); -borderou de achiziție nr.1/02.05.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.19/04.05.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/16.03.2012 formulată de către F.M. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/13.03.2012 (înregistrată de fapt în 2013 cu nr. R35675/22.05.2013) formulată de către F.M. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.45/13.03.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 13.03.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/13.03.2014 formulată de către F.M. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.201/26.03.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 13.03.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de finanțare nr.F 141011142701644/30.06.2011–solicitant M.I. L. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/25.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; -borderou de achiziție nr.3/15.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.118/25.06.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/06.06.2012 formulată de către T. I. - L. (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/31.05.2013 formulată de către T. I. I. – L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.704/18.07.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată al rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 31.05.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/03.06.2014 formulată de către T. I. I. – L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.725/02.06.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 03.06.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente).
10. În baza art. 487 lit. a) C.p.p., cu referire la dispozițiile art. 403 și art. 404, instanța urmează a menține măsurile asigurătorii dispuse prin ordonanțele din datele de: 24.12.2019 și, respectiv, 02.07.2020.
11. În baza art. 486 al. 2 C.p.p., instanța urmează a lăsa nesoluționată acțiunea civilă (privitor la adresa nr.E20067/22.08.2019 emisă de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale -fost Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit-, în conformitate cu prevederile art. 20 C.p.p., din care rezultă că această instituție s-a constituit parte civilă în cauza ce formează obiectul dosarului penal nr.158/P/2016 cu suma totală de 92.584,50 lei) –având în vedere că între inculpată și partea civilă nu s-a încheiat o tranzacție sau un acord de mediere cu privire la latura civilă.
În baza art.274 din C.p.p., va obliga pe inculpata Ț.O. la plata sumei de 386, 50 lei, cheltuieli judiciare către stat.
Analizând acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între procuror și inculpată, la inițiativa acesteia, instanța constată că în cauză sunt îndeplinite cerințele prevăzute la art. 480 - 482 din C.p.p., referitoare la condiții de formă și conținut.
În fapt,
În esență, instanța, coroborând probele administrate în cauză, reține implicarea inculpatei Ț.O. în comiterea unor fapte de natură penală, în legătură cu obținerea fondurilor europene/naționale nerambursabile referitoare la cererile de finanțare/cererile de plată: - nr. F 141011142701787/30.06.2011 (titular scriptic M.A.);
- nr. F 141011142701837/30.06.2011 (titular scriptic Ș.C.);
- nr. F 141011142701041/30.06.2011 (titular scriptic A.I. L.);
- nr. F 141011142701655/30.06.2011 (titular scriptic F.M.);
- nr. F 141011142701644/30.06.2011 (titular scriptic M.I. L.).
În acest sens, inculpata Ț.O., acționând, în fapt, ca solicitant al fondurilor europene/naționale, în numele titularilor menționați în cererile de finanțare/cererile de plată, a procedat la întocmirea și depunerea la O.J.F.I.R. Mehedinți a unor documente în care erau consemnate date false în ceea ce privește: semnăturile titularilor; datele atestate, necesare pentru constatarea eligibilității cererilor de finanțare/cererilor de plată.
Starea de fapt anterior expusă rezultă din probele administrate în cursul urmăririi penale: declarații martori (M.A., Ș.C., F.M., A.I. L., M. (actual T.) I.L., C.G., P.A., B.S.F., B.D.G. și C.C.Ș..); documente ridicate de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, conform adresei nr.1903/22.07.2016; datele comunicate conform adresei nr.8707/01.07.2020 eliberată de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G. K. C.”; datele comunicate de partea civilă Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fost Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit) prin adresa nr.E20067/22.08.2019; proces verbal întocmit la 16.06.2020 de un ofițer de poliție judiciară din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova, referitor la verificările efectuate în ceea ce privește persoanele indicate în unele dintre înscrisurile în litigiu (borderouri de achiziții) cu datele de identificare: C.I. și Z.L. și procuri autentificate la birouri notariale.
Aceste probe se coroborează cu declarațiile inculpatei care, fiind ascultată, în prezența apărătorului ales, avocat D.A.B. a declarat expres, la data de 22.10.2020, că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa și acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală.
În drept,
Faptele comise de inculpata Ț.O. - constând în: obținerea pe nedrept a fondurilor europene/naționale nerambursabile referitoare la cererile de finanțare/cererile de plată: nr. F 141011142701787/30.06.2011 (titular scriptic M.A.), nr. F 141011142701837/30.06.2011 (titular scriptic Ș.C.), nr. F 141011142701041/30.06.2011 (titular scriptic A.I. L.), nr. F 141011142701655/30.06.2011 (titular scriptic F.M.) și nr. F 141011142701644/30.06.2011 (titular scriptic M.I. L.), prin folosirea și prezentarea cu rea-credință de documente și declarații false, inexacte sau incomplete întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de: folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată, prevăzută de art. 18 ind. 1 alin.1 din Legea 78/2000, cu aplic. disp. art. 35 alin. 1 C.p. - 19 acte materiale corespunzătoare cererilor de finanțare și cererilor de plată, fiecare cerere însoțită de documente justificative false pentru fiecare an în care numita Ț.O., în numele celor cinci titulari scriptici menționați mai sus.
În continuare, se reține că:
1.Pentru cererea de finanțare nr.F 141011142701787/30.06.2011 (titular scriptic M.A.) și cererile de plată ulterioare au fost identificate următoarele documente falsificate: -cererea de finanțare nr.F 141011142701787/30.06.2011 –solicitant M.A. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/20.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; -borderou de achiziție nr.2/15.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.147/05.05.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/17.04.2012 formulată de către M. Gh. A. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/11.04.2013 formulată de către M. Gh. Amătoarele dodocument fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.590/21.05.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.35 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/11.04.2014 formulată de către M. Gh. A. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.691/22.05.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată al rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente).
2. Pentru cererea de finanțare nr.F 141011142701837/30.06.2011 (titular scriptic Ș.C.) și cererile de plată ulterioare au fost identificate următoarele documente falsificate: -cererea de finanțare nr.F 141011142701837/30.06.2011 -solicitant Ș.C. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/24.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; contract de arendare nr.296/17.06.2011 încheiat între Ț.V., în calitate de arendator și Ș.C., în calitate de arendaș (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica arendaș); -borderou de achiziție nr.1/12.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.24/05.04.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/21.03.2012 formulată de către Ș. A.C. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/19.03.2013 formulată de către Ș. A. C. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.591/21.05.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 19.03.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente).
3.Pentru cererea de finanțare nr.F 141011142701041/30.06.2011 (titular scriptic A.I. L.) și cererile de plată ulterioare au fost identificate următoarele documente falsificate: -cererea de finanțare nr.F 141011142701041/30.06.2011–solicitant A.I. L. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/27.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; -borderou de achiziție nr.2/12.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.205/15.06.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/17.04.2012 formulată de către A. Gh. I. -L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/11.04.2013 formulată de către A. Gh. I. -L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.592/22.05.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/11.04.2014 formulată de către A. Gh. I. -L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.679/23.05.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată al rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente).
4. Pentru cererea de finanțare nr.F 141011142701655/30.06.2011 (titular scriptic F.M.) și cererile de plată ulterioare au fost identificate următoarele documente falsificate: -cererea de finanțare nr.F 141011142701655/30.06.2011–solicitant F.M. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/20.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; contract de arendare nr.291/17.06.2011 încheiat între Ț.V., în calitate de arendator și F.M., în calitate de arendaș (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica arendaș); -borderou de achiziție nr.1/02.05.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.19/04.05.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/16.03.2012 formulată de către F.M. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/13.03.2012 (înregistrată de fapt în 2013 cu nr. R35675/22.05.2013) formulată de către F.M. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.45/13.03.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 13.03.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/13.03.2014 formulată de către F.M. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.201/26.03.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 13.03.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente).
5. Pentru cererea de finanțare nr.F 141011142701644/30.06.2011 (titular scriptic M.I. L.) și cererile de plată ulterioare au fost identificate următoarele documente falsificate: -cererea de finanțare nr.F 141011142701644/30.06.2011–solicitant M.I. L. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/25.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; -borderou de achiziție nr.3/15.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.118/25.06.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/06.06.2012 formulată de către T. I. - L. (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/31.05.2013 formulată de către T. I. I. – L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.704/18.07.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată al rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 31.05.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/03.06.2014 formulată de către T. I. I. – L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.725/02.06.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 03.06.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente).
****
Prin încheierea din data de 07.12.2020, pronunțată de Tribunalul Mehedinti în acest dosar, s-au dispus următoarele:
„În baza art. 278 C.p.p.,
Admite sesizarea.
Dispune îndreptarea erorilor materiale din cuprinsul minutei penale nr. 124 din data de 03.12.2020, în sensul că în loc de:
1. „Admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat în dosarul nr. 159/P/2016 al Direcției Naționale Anticorupție – S.T. Craiova, între procuror și inculpata Ț.O., la data de 22.10.2020 se va trece:
Admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat în dosarul nr. 158/P/2016 al Direcției Naționale Anticorupție – S.T. Craiova, între procuror și inculpata Ț.O., la data de 22.10.2020.”
2. „În baza art. 91 C.p.,
Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și stabilește un termen de supraveghere de doi ani, conform dispozițiilor art. 92 C.p. se va trece:
În baza art. 91 C.p.,
Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și stabilește un termen de supraveghere de trei ani, conform dispozițiilor art. 92 C.p.”
Despre îndreptarea erorilor materiale se va face mențiune atât pe minuta, cât și în cuprinsul Sentinței penale nr. 124 din data de 03.12.2020.”

****
Corespunzător, existând suficiente probe cu privire la existența faptelor pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală și cu privire la vinovăția inculpatei, maximul special prevăzut de lege pentru infracțiunile reținute în sarcina inculpatei fiind mai mic de 15 ani închisoare, acordul de recunoaștere a vinovăției a fost încheiat în formă scrisă, conține mențiunile prev. de art. 482 C.p.p.., iar cu ocazia încheierii acestuia inculpata a fost asistată de avocat ales și apreciind cuantumul pedepsei cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror și inculpat ca fiind suficient pentru atingerea scopului și îndeplinirea funcțiilor de constrângere, de reeducare și de exemplaritate ale pedepsei, în baza art. 485 alin. 1 lit. a C.p.p., instanța va admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat în dosarul nr. 158/P/2016 al Direcției Naționale Anticorupție – S.T. Craiova, între procuror și inculpata Ț.O., la data de 22.10.2020
În baza art. 18 ind. 1 alin. 1 din Legea 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din C.p. și art. 396 alin. 2 din C.p.p. rap. la art. 480 alin. 4 din C.p.p., va fi condamnată inculpata Ț.O., la o pedeapsă principală doi ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată (19 acte materiale).
În baza art. 91 C.p., se va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și stabilește un termen de supraveghere de trei ani, conform dispozițiilor art. 92 C.p..
În baza art. 67 alin. 2 raportat la art. 66 alin. 1 lit. a și lit. b C.p., i se va interzice inculpatei, pe o perioadă de un an, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pedeapsă ce se va executa de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, potrivit art. 68 alin. 1 lit. b din C.p..
În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. 1 lit. a și lit. b C.p., i se va interzice inculpatei, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pedeapsă ce se va executa în cazul revocării sau anulării suspendării executării pedepsei sub supraveghere.
În baza art. 93 alin. 1 C.p., va fi obligată inculpata ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere :
- să se prezinte la serviciul de probațiune, la datele fixate de acesta;
- să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
- să anunțe în prealabil schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile;
- să comunice schimbarea locului de muncă;
- să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.
În baza dispozițiilor art. 93 alin. 2 lit. a și alin. 3 din C.p., i se va impune inculpatei Ț.O. obligația de a urma un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Ț.O. va presta o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare la Primăria comunei Gogoșu, județul Mehedinți/Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți.
Supravegherea executării obligației prev. de art. 93 alin. 3 din C.p. se face de către Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Mehedinți.
În baza art. 91 alin. 4 C.p., i se va atrage atenția inculpatei asupra conduitei sale viitoare și a consecințelor la care se expune dacă va mai comite infracțiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligațiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.
În baza art. 404 alin. 2 C.p.p., i se va atrage atenția inculpatei asupra dispozițiilor dispozițiile art. 96 alin. 1 din C.p., potrivit cărora, dacă pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credință, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligațiile impuse ori stabilite de lege, instanța va revoca suspendarea și va dispune executarea pedepsei.
În baza art. 486 alin. 2 raportat la art. 25 alin. 5 C.p.p., urmează a fi lăsată nesoluționată acțiunea civilă, formulată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale -fost Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, având în vedere că între inculpată și partea civilă nu s-a încheiat o tranzacție sau un acord de mediere cu privire la latura civilă.
În temeiul art. 487 lit. a C.p.p. rap. la art. 25 alin. 3 C.p.p., se va dispune: desființarea următoarelor înscrisuri conținând mențiuni necorespunzătoare adevărului: -cererea de finanțare nr.F 141011142701787/30.06.2011 –solicitant M.A. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/20.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; -borderou de achiziție nr.2/15.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.147/05.05.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/17.04.2012 formulată de către M. Gh. A. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/11.04.2013 formulată de către M. Gh. Amătoarele dodocument fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.590/21.05.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.35 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/11.04.2014 formulată de către M. Gh. A. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.691/22.05.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată al rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de finanțare nr.F 141011142701837/30.06.2011 -solicitant Ș.C. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/24.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; - contract de arendare nr.296/17.06.2011 încheiat între Ț.V., în calitate de arendator și Ș.C., în calitate de arendaș (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica arendaș); -borderou de achiziție nr.1/12.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.24/05.04.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/21.03.2012 formulată de către Ș. A.C. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/19.03.2013 formulată de către Ș. A. C. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.591/21.05.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 19.03.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de finanțare nr.F 141011142701041/30.06.2011–solicitant A.I. L. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/27.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; -borderou de achiziție nr.2/12.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.205/15.06.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/17.04.2012 formulată de către A. Gh. I. -L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/11.04.2013 formulată de către A. Gh. I. -L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.592/22.05.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/11.04.2014 formulată de către A. Gh. I. -L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.679/23.05.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată al rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de finanțare nr.F 141011142701655/30.06.2011–solicitant F.M. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/20.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular;- contract de arendare nr.291/17.06.2011 încheiat între Ț.V., în calitate de arendator și F.M., în calitate de arendaș (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica arendaș); -borderou de achiziție nr.1/02.05.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.19/04.05.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/16.03.2012 formulată de către F.M. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/13.03.2012 (înregistrată de fapt în 2013 cu nr. R35675/22.05.2013) formulată de către F.M. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.45/13.03.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 13.03.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/13.03.2014 formulată de către F.M. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.201/26.03.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 13.03.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de finanțare nr.F 141011142701644/30.06.2011–solicitant M.I. L. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/25.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; -borderou de achiziție nr.3/15.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.118/25.06.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/06.06.2012 formulată de către T. I. - L. (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/31.05.2013 formulată de către T. I. I. – L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.704/18.07.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată al rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 31.05.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/03.06.2014 formulată de către T. I. I. – L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.725/02.06.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 03.06.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente).
În baza art. 487 lit. a C.p.p., cu referire la dispozițiile art. 403 și art. 404 din C.p.p., se vor menține măsurile asigurătorii dispuse prin:
- ordonanța din 24.12.2019, respectiv sechestrul asigurător asupra unui apartament situat în municipiul Drobeta Turnu Severin, (…), județul Mehedinți, nr. carte funciară (…), nr. cadastral (…), având o valoare de impozitare de 143.672 lei (cf. adresei nr. 6663/07.10.2019, emisă de UAT mun. Drobeta-Turnu Severin – Direcția de Impozite și Taxe Locale ) imobil deținut în indiviziune și în părți egale ( cota parte de ½) cu numita F.M., până la concurența sumei de 92.584,50 lei (nouăzeci și două de mii cinci sute optzeci și patru lei și cincizeci de bani);
- ordonanța din 02.07.2020, respectiv sechestrul asigurător asupra imobilului în suprafață de 7900 mp., (…), situat în extravilanul comunei Gogoșu, jud. Mehedinți, nr. carte funciară (…), nr. cadastral (…), deținut în indiviziune (comunitate legală) cu numitul Ț. C.C., conform contractului de vânzare-cumpărare autentificat prin încheierea nr. 2278 din 23.12.2011 la BNP C.-D.M., cu sediul în mun. Drobeta-Turnu Severin, până la concurența sumei de 92.584,50 lei (nouăzeci și două de mii cinci sute optzeci și patru lei și cincizeci de bani).
În baza art. 274 alin. 1 C.p.p., va fi obligată inculpata la plata sumei de 700 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat din care suma de 386,5 lei, reprezintă cheltuieli judiciare stabilite prin actul de sesizare a instanței pentru faza de urmărire penală.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂRĂȘTE

În temeiul art. 485 alin. 1 lit. a C.p.p.,
Admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat în dosarul nr. 158/P/2016 al Direcției Naționale Anticorupție – S.T. Craiova, între procuror și inculpata Ț.O., la data de 22.10.2020
În baza art. 18 ind. 1 alin. 1 din Legea 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din C.p. și art. 396 alin. 2 din C.p.p. rap. la art. 480 alin. 4 din C.p.p.
Condamnă pe inculpata Ț.O., (…), la o pedeapsă principală doi ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată (19 acte materiale).
În baza art. 91 C.p.,
Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și stabilește un termen de supraveghere de trei ani, conform dispozițiilor art. 92 C.p..
În baza art. 67 alin. 2 raportat la art. 66 alin. 1 lit. a și lit. b C.p.
Interzice inculpatei, pe o perioadă de un an, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pedeapsă ce se va executa de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, potrivit art. 68 alin. 1 lit. b din C.p..
În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. 1 lit. a și lit. b C.p.
Interzice inculpatei, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pedeapsă ce se va executa în cazul revocării sau anulării suspendării executării pedepsei sub supraveghere.
În baza art. 93 alin. 1 C.p.,
Obligă pe inculpată ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere :
- să se prezinte la serviciul de probațiune, la datele fixate de acesta;
- să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
- să anunțe în prealabil schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile;
- să comunice schimbarea locului de muncă;
- să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.
În baza dispozițiilor art. 93 alin. 2 lit. a și alin. 3 din C.p.,
Impune inculpatei Ț.O. obligația de a urma un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Ț.O. va presta o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare la Primăria comunei Gogoșu, județul Mehedinți/Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți.
Supravegherea executării obligației prev. de art. 93 alin. 3 din C.p. se face de către Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Mehedinți.
În baza art. 91 alin. 4 C.p.
Atrage atenția inculpatei asupra conduitei sale viitoare și a consecințelor la care se expune dacă va mai comite infracțiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligațiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.
În baza art. 404 alin. 2 C.p.p.
Atrage atenția inculpatei asupra dispozițiilor dispozițiile art. 96 alin. 1 din C.p., potrivit cărora, dacă pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credință, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligațiile impuse ori stabilite de lege, instanța va revoca suspendarea și va dispune executarea pedepsei.
În baza art. 486 alin. 2 raportat la art. 25 alin. 5 C.p.p.,
Lasă nesoluționată acțiunea civilă, formulată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale -fost Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, având în vedere că între inculpată și partea civilă nu s-a încheiat o tranzacție sau un acord de mediere cu privire la latura civilă.
În temeiul art. 487 lit. a C.p.p. rap. la art. 25 alin. 3 C.p.p.,
Dispune: desființarea următoarelor înscrisuri conținând mențiuni necorespunzătoare adevărului: -cererea de finanțare nr.F 141011142701787/30.06.2011 –solicitant M.A. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/20.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; -borderou de achiziție nr.2/15.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.147/05.05.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/17.04.2012 formulată de către M. Gh. A. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/11.04.2013 formulată de către M. Gh. Amătoarele dodocument fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.590/21.05.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.35 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/11.04.2014 formulată de către M. Gh. A. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.691/22.05.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată al rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de finanțare nr.F 141011142701837/30.06.2011 -solicitant Ș.C. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/24.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; - contract de arendare nr.296/17.06.2011 încheiat între Ț.V., în calitate de arendator și Ș.C., în calitate de arendaș (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica arendaș); -borderou de achiziție nr.1/12.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.24/05.04.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/21.03.2012 formulată de către Ș. A.C. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/19.03.2013 formulată de către Ș. A. C. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.591/21.05.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 19.03.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de finanțare nr.F 141011142701041/30.06.2011–solicitant A.I. L. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/27.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; -borderou de achiziție nr.2/12.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.205/15.06.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/17.04.2012 formulată de către A. Gh. I. -L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/11.04.2013 formulată de către A. Gh. I. -L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.592/22.05.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/11.04.2014 formulată de către A. Gh. I. -L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.679/23.05.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată al rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 11.04.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de finanțare nr.F 141011142701655/30.06.2011–solicitant F.M. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/20.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „ Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular;- contract de arendare nr.291/17.06.2011 încheiat între Ț.V., în calitate de arendator și F.M., în calitate de arendaș (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica arendaș); -borderou de achiziție nr.1/02.05.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.19/04.05.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/16.03.2012 formulată de către F.M. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/13.03.2012 (înregistrată de fapt în 2013 cu nr. R35675/22.05.2013) formulată de către F.M. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.45/13.03.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 13.03.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/13.03.2014 formulată de către F.M. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.201/26.03.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 13.03.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de finanțare nr.F 141011142701644/30.06.2011–solicitant M.I. L. (document fals în ceea ce privește semnătura executată de o altă persoană în locul titularului); - formularul F –Declarație pe propria răspundere a solicitantului/25.06.2011 unde la punctul 2 se menționează: „Declar că îndeplinesc condițiile minime de acordare a sprijinului prevăzute în fișa măsurii din Ghidul Solicitantului și mă angajez să le respect pe o perioadă de minim 3 ani de la primirea sprijinului, inclusiv criteriile de selecție pentru care am fost punctat”, respectiv punctul 3, unde se arată: „Declar că toate informațiile din prezenta cerere de finanțare și din documentele anexate sunt corecte și mă angajez să respect condițiile cerute în reglementările referitoare la prezentul program și pe cele legate de proiectul anexat”, în condițiile în care respectiva declarație nu a fost întocmită de către titular; -borderou de achiziție nr.3/15.06.2011 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și semnătura de la rubrica achizitorului); - adeverința nr.118/25.06.2011 emisă de Cooperativa Agricolă „A,” Isverna (atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnăturile executate la rubricile „Președinte C.G.” și „Secretar P.A.”); - cererea de plată nr.1/06.06.2012 formulată de către T. I. - L. (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -cererea de plată nr.2/31.05.2013 formulată de către T. I. I. – L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; -adeverința nr.704/18.07.2013 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată al rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 31.05.2013 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”; - fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.45 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente); -cererea de plată nr.3/03.06.2014 formulată de către T. I. I. – L. PFA (document fals în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (nume și prenume)”; - adeverința nr.725/02.06.2014 emisă de către A.I. Cooperativă Agricolă (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Conducătorul unității B.D.G.”); - raportul de execuție din 03.06.2014 – Formularul AP 1.3 (document fals atât în ceea ce privește conținutul atestat, cât și în ceea ce privește semnătura aplicată la rubrica „Beneficiar (reprezentant legal)”;- fișele familiilor de albine de la nr.1 la nr.65 (document fals în ceea ce privește conținutul atestat și semnăturile aplicate pe fiecare dintre aceste documente).
În baza art. 487 lit. a C.p.p., cu referire la dispozițiile art. 403 și art. 404 din C.p.p.
Menține măsurile asigurătorii dispuse prin:
- ordonanța din 24.12.2019, respectiv sechestrul asigurător asupra unui apartament situat în municipiul Drobeta Turnu Severin, (…), județul Mehedinți, nr. carte funciară (…), nr. cadastral (…), având o valoare de impozitare de 143.672 lei (cf. adresei nr. 6663/07.10.2019, emisă de UAT mun. Drobeta-Turnu Severin – Direcția de Impozite și Taxe Locale ) imobil deținut în indiviziune și în părți egale ( cota parte de ½) cu numita F.M., până la concurența sumei de 92.584,50 lei (nouăzeci și două de mii cinci sute optzeci și patru lei și cincizeci de bani);
- ordonanța din 02.07.2020, respectiv sechestrul asigurător asupra imobilului în suprafață de 7900 mp., (…), situat în extravilanul comunei Gogoșu, jud. Mehedinți, nr. carte funciară (…), nr. cadastral (…), deținut în indiviziune (comunitate legală) cu numitul Ț. C.C., conform contractului de vânzare-cumpărare autentificat prin încheierea nr. 2278 din 23.12.2011 la BNP C.-D.M., cu sediul în mun. Drobeta-Turnu Severin, până la concurența sumei de 92.584,50 lei (nouăzeci și două de mii cinci sute optzeci și patru lei și cincizeci de bani).
În baza art. 274 alin. 1 C.p.p.,
Obligă pe inculpată la plata sumei de 700 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat din care suma de 386,5 lei, reprezintă cheltuieli judiciare stabilite prin actul de sesizare a instanței pentru faza de urmărire penală.
Cu apel în 10 zile de la comunicare.
Pronunțată în ședința publică, azi 03.12.2020, la sediul Tribunalului Mehedinți.

Președinte,
(…) Grefier,
(…)