DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 05 februarie 2021
Nr. 102/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna ianuarie 2021, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 506/VIII/3 din data de 1 septembrie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului

COTEANU CORNEL GABRIEL, la data faptelor șef al Poliției Eforie, județul Constanța, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
- luare de mită în formă continuată (17 acte materiale),
- instigare la fals material în înscrisuri oficiale,
- favorizarea făptuitorului,
- omisiunea sesizării.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
1. În perioada august 2019 și iulie-august 2020, în calitate de comandant al Poliției orașului Eforie, cu gradul de comisar șef, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel ar fi primit în 17 rânduri, de la o persoană, câte 600 lei/zi (în total 10.200 lei), pentru ca în schimb să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu, în sensul de a permite și de a proteja desfășurarea unor activități de comerț clandestin în Stațiunea Eforie din județul Constanța.
Ar fi vorba de tolerarea unor activități de comerț clandestin/neautorizat care să se poată desfășura fără aplicarea de sancțiuni contravenționale și fără confiscări de mărfuri, cu precădere pe plajele stațiunii Eforie.
2. În ziua de 10 august 2020, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel i-ar fi solicitat lui Iftimie Vasile Marcel, în perioada respectivă șeful Poliției Locale Eforie, să înlocuiască măsura amenzii în cuantum de 1.000 lei aplicată unei persoane pentru contravenții la regimul rutier, cu sancțiunea avertismentului, măsură pe care numai instanța de judecată o putea dispune.
3. Într-un context asemănător, în perioada 10-14 august 2020, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel, în aceeași calitate, nu ar fi sesizat de îndată organul de urmărire penală competent, pentru o infracțiune de dare de mită (“atenție” în valoare de 200 lei). Banii ar fi fost destinați agentului constatator Iftimie Vasile Marcel pentru ca persoana care ar fi oferit cei 200 de lei să nu răspundă contravențional. Inculpatul a preferat să restituie persoanei respective banii remiși.
4. În luna iulie 2019, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel ar fi ajutat o persoană să evite răspunderea penală pentru o infracțiune de conducere fără permis, prin neînregistrarea, în evidența cauzelor penale, a procesului verbal de constatare a infracțiunii flagrante.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Anterior, în perioada 30 septembrie – 21 octombrie 2020, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu patru persoane, printre care și Iftimie Vasile Marcel.
În prezența apărătorilor aleși, acestea au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- în cazul lui Iftimie Vasile Marcel - 6 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de: a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale,
- în cazul uneia dintre persoane - 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de: a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de: dare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată și favorizarea făptuitorului,
- în cazul alteia - 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de: a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de: cumpărare de influență în formă continuată, complicitate la trafic de influență și evaziune fiscală,
- în cazul celei de-a treia persoane - 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de: a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de: cumpărare de influență în formă continuată, dare de mită și favorizarea făptuitorului.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpatul Coteanu Cornel Gabriel, împreună cu cele patru acorduri de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În data de 19 februarie 2020, inculpata i-ar fi dat ofițerului de poliție Petcu Mitică din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Galați mai multe bunuri (de valoare necuantificabilă) pentru ca acesta să verifice dosarul unei candidate la examenul pentru obținerea permisului de conducere și s-o programeze pe aceasta la proba practică.
Precizăm că ofițerul de poliție a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în cursul anului 2020 pentru comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (comunicat nr. 460/VIII/3 din 31 iulie 2020).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galați.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului BEUTORU IULIAN, comisar de poliție, la data faptei împuternicit șef al Biroului Control Intern din cadrul Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza”, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În cursul lunii iulie 2020, inculpatul Beutoru Iulian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un subordonat sumele de bani pe care acesta ar fi urmat să le obțină din acordarea, pe o perioadă de șase luni, a unei majorări salariale de până la 50% din valoarea salariului de bază.
În contextul menționat mai sus, inculpatul ar fi întocmit și înaintat propunerea motivată colegiului de conducere din cadrul Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza”, propunere care, în final, a fost respinsă.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În luna iulie 2019, în contextul proiectului privind îmbunătățirea capacității Organismului Intermediar Regional (OIR) POSDRU Regiunea Sud Muntenia de a gestiona în mod eficient capital uman prin angajarea de personal contractual, pentru a dovedi că îndeplinește condițiile de eligibilitate, inculpatul, persoană fizică, ar fi depus la OIR POSDRU Regiunea Sud Muntenia un document falsificat (adeverință) în care se atesta experiența în implementarea/gestionarea proiectelor finanțate din fonduri europene de minim un an.
Ca urmare a acestor demersuri inculpatul ar fi fost angajat în cadrul proiectului respectiv și ar fi obținut fără drept 26.932 lei, sumă cu care OIR POSDRU Regiunea Sud Muntenia a comunicat că se constituie parte civilă în cauză
În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călărași cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unui inculpat, la data faptei instructor auto, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 18-26 iulie 2017, inculpatul ar fi pretins și primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 300 euro lăsând să se creadă că are influență asupra polițiștilor examinatori din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Giurgiu și asupra șefului acestei structuri de poliție. Totodată acesta ar fi promis că îi va determina pe polițiști să faciliteze promovarea de către martor a probei practice de obținere a permisului de conducere.

În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- 1 an și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Giurgiu.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011 – 2015, în cadrul derulării unui proiect finanțat din fonduri europene, inculpatul beneficiind de ajutorul unei alte inculpate, ar fi solicitat Agenției pentru Dezvoltare Regională fonduri europene pentru dezvoltarea unor sisteme inovative și ecoeficiente de producție prin achiziția de mașini de tricotat prin care ar fi vizat extinderea producției de tricotaje.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv pedeapsa de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani și 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul București.
Cu cea de-a doua inculpată, acuzată de săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, procurorii anticorupție au încheiat anterior un acord de recunoaștere a vinovăției, vezi comunicatul nr. 18/VIII/3 din 08 ianuarie 2021 (comunicatul nr. 18).

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 02 noiembrie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 13 iulie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 11 aprilie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 06 septembrie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 10 noiembrie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 12 martie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 15 decembrie 2020