DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 8 ianuarie 2021
Nr. 16/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză (prima parte) a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna decembrie 2020, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

GHIMIȘ VASILE, la data faptei director economic la Exploatarea Minieră de Carieră (E.M.C.) Rovinari din cadrul SC Complexul Energetic Oltenia (C.E.O.) SA, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată,

Persoană fizică, la data faptei administrator al SC RATETALAV SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată,

SC RATETALAV SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpatul Ghimiș Vasile, în calitatea menționată mai sus, ar fi dispus, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniul achizițiilor publice, cumpărarea unor materiale pentru stingerea incendiilor și a unor truse sanitare de prim ajutor (achiziția fiind fragmentată pentru a putea fi realizată în mod direct), la prețuri supraevaluate.
Achiziția ar fi fost făcută în perioada septembrie 2012 - decembrie 2012 de la două firme, între care și SC Ratetalav SRL, controlată de omul de afaceri coinculpat în cauză.
Concret, inculpatul Ghimiș Vasile ar fi aprobat și semnat mai multe documente care au stat la baza achiziției menționate mai sus, după ce anterior stabilise, împreună omul de afaceri, și prețurile produselor respective.
Astfel, valoarea unui furtun de pompieri a ajuns la prețul de 850 lei/bucata, în condițiile în care un astfel de produs ar avea un preț de piață de aproximativ 120 lei/bucata.
Prin aceste demersuri, unitatea minieră ar fi fost prejudiciată cu suma totală de 169.234 lei, reprezentând diferența dintre prețul real și prețul care s-a plătit efectiv pentru produsele susmenționate.

SC Complexul Energetic Oltenia SA a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma menționată mai sus.

În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului Ghimiș Vasile.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Menționăm că inculpatul Ghimiș Vasile și omul de afaceri au mai fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni similare (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7601).

Actualizare (05.02.2024):

Prin decizia penală nr. 1327 din 12.07.2023 Curtea de Apel Craiova a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpaților GHIMIȘ VASILE, SC RATETALAV SRL și G.D.S., pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Obligă, în solidar, pe inculpații Ghimiș Vasile și G.D.S. să plătească părții civile SC Complexul Energetic Oltenia SA suma de 165.831 lei (cu TVA).
Obligă pe fiecare dintre apelanții inculpați Ghimiș Vasile și G.D.S. să plătească câte 400 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare către stat în apel.

DEFINITIVĂ



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

POPESCU MIHAIL, la data faptelor director al Administrației Bazinale de Apă Siret, pentru săvârșirea două infracțiuni de abuz în serviciu, din care una cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul,

DIACONESCU MARIA și CHIOCHIU ANCA MIRELA, la data faptelor angajați ai Administrației Bazinale de Apă Siret, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2 septembrie – 18 noiembrie 2019, inculpatul Popescu Mihail, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalte două inculpate, cu încălcarea legii nu ar fi dispus rezilierea unor contracte atribuite unei societăți comerciale pentru nerespectarea obligațiilor contractuale.
Prin aceste demersuri, ar fi fost vătămate interesele legale ale Administrației Naționale “Apele Române” prin pierderea de fonduri în valoare totală de 11.000.000 de lei, deoarece lucrările respective nu au fost executate.
Banii respectivi au fost alocați prin Hotărârea de Guvern nr. 441/2019 pentru realizarea, în regim de urgență, a unor lucrări de „Amenajare albie râu Țiganca în localitatea Ion Creangă, județul Neamț” și „Amenajare albie râu Albuia în localitatea Rotunda, comuna Doljești, județul Neamț” în vederea prevenirii și înlăturării efectelor calamităților naturale produse de inundații în perioada februarie – mai 2019.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:

NANU CRISTINA-ALINA, la data faptei infirmieră în cadrul Spitalului Municipal de Urgență Elena Beldiman din Bârlad și ROMANIC CĂTĂLIN-IOAN, la data faptei șofer de ambulanță în cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui – Substația Bârlad, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada februarie 2018 – iunie 2019, cei doi inculpați ar fi pretins de la mai multe persoane (martori în cauză) diverse sume de bani în schimbul cărora au promis că vor interveni pe lângă funcționari cu funcție de decizie din cadrul unor unități sanitare pentru ca acele persoane să ocupe diferite posturi (asistent medical, șofer, etc.) ce urmau să fie scoase la concurs.
Concret, în scopul menționat mai sus, inculpata Nanu Cristina-Alina ar fi pretins 17.500 euro și 10.000 lei din care ar fi primit sumele de 12.500 euro și 10.000 lei, iar inculpatul Romanic Cătălin-Ioan ar fi pretins 23.000 euro și ar fi primit suma de 9.500 euro.
În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii față de cei doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vaslui cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpate, la data faptelor administratoare ale unor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea, în forma autoratului și a complicității, a infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălarea banilor, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2006-2011, cele trei inculpate ar fi constituit un grup infracțional organizat, la care ar fi aderat ulterior și alte persoane, în scopul comiterii unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare a banilor.
În acest context, una dintre inculpate, beneficiind de ajutorul celorlalte două dar și a altor oameni de afaceri, ar fi evidențiat, în actele contabile ale societății pe care o administra, un număr de 1.371 de facturi fiscale privind cheltuieli cu achiziții fictive de cereale în cuantum de 110.456.048 lei.
De menționat este faptul că, documentele respective ar fi fost emise de societățile comerciale administrate de membrii grupului.
În scopul disimulării originii ilicite a banilor obținuți în modalitatea de mai sus, inculpata ar fi introdus suma de 106.607.591 lei într-un circuit financiar complex pentru ca, în final, banii să se întoarcă tot la ea, fie în numerar fie prin depuneri în conturile personale sau ale unor apropiați.
Prin aceste demersuri a fost produs în valoare de 32.666.067 lei la bugetul de stat, echivalent a 7.841.366 euro, reprezentând TVA în cuantum de 18.238.698 lei și impozit pe profit în cuantum de 14.427.372 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu trei inculpați, în sarcina lor reținându-se săvârșirea în forma autoratului și a complicității, a infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălarea banilor, ambele în formă continuată.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

- în cazul uneia dintre persoane – 7 ani și 6 luni închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi,
- în cazul alteia – 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 4 luni,
- în cazul celei de-a treia persoane – 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea unor drepturi.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei trei inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Persoană fizică, la data faptelor administrator al SC Inter Industries Management SRL și al SC Profuture SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- tentativă de evaziune fiscală,
- evaziune fiscală, în formă continuată,

Persoană fizică, la data faptelor administrator al SC Inter Industries Management SRL și al SC Blue Star Group SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- tentativă de evaziune fiscală,
- evaziune fiscală, în formă continuată,

Persoană fizică, la data faptelor administrator al SC Go Invest Rng SRL pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- tentativă de evaziune fiscală,
- complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,
Persoană fizică, la data faptelor administrator al SC Profuture SRL și SC Metal Trade Rng SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- tentativă de evaziune fiscală,
- complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,

SC INTER INDUSTRIES MANAGEMENT SRL, săvârșirea infracțiunilor de:
- tentativă de evaziune fiscală,
- evaziune fiscală, în formă continuată

SC PROFUTURE SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- tentativă de evaziune fiscală,
- complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,

SC GO INVEST RNG SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- tentativă de evaziune fiscală,
- complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,

SC BLUE STAR GROUP SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- tentativă de evaziune fiscală,
- complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,

SC METAL TRADE RNG SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- tentativă de evaziune fiscală,
- complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

SC Inter Industrie Management ar fi achiziționat, în anul 2008, instalațiile aflate pe platforma fostei fabrici „Solventul” Timișoara, acestea urmând a fi valorificate ulterior ca deșeuri metalice.
În acest context, în perioada 2009-2011, primii doi inculpați, beneficiind de ajutorul celorlalți, ar fi creat un circuit comercial și financiar fraudulos constând în vânzări – cumpărări fictive reciproce, succesive, de servicii și bunuri (mijloace fixe și deșeuri aparținând fostului combinat „Solventul” Timișoara). Aceste demersuri ar fi avut ca finalitate evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, de venituri și cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale în scopul sutragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului.
Acționând în această manieră, inculpații ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 19.696.602 lei (din care impozit pe profit 9.004.161 lei și TVA 10.692.441 lei), sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

Într-un context asemănător, aceeași doi inculpați s-ar fi asociat cu ceilalți oameni de afaceri și, în urma punerii în aplicare a unui circuit comercial și financiar fraudulos, ar fi procedat astfel încât SC Inter Industries Management SRL să obțină pe nedrept suma de 405.663 lei, cu titlu de rambursări TVA, aferente perioadei 01.11.2009 – 31.12.2011. Această sumă de bani a fost refuzată la plată de organele fiscale.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

APOSTOL CONSTANTIN VIOREL, la data faptei consilier juridic și avocat al Primăriei comunei Filipeștii de Pădure, județul Prahova, și al Consiliului Local Filipeștii de Pădure, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată,

NICULAE DANIELA GEORGETA, la data faptei secretar al comunei Filipeștii de Pădure, județul Prahova, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2006 – 2012, conducerea primăriei comunei Filipeștii de Pădure, județul Prahova, cu încălcarea legii, ar fi dispus acordarea nelegală de finanțări nerambursabile de la bugetul local (în valoare de 2.204.986 lei), unei asociații sportive, fapt ce ar fi determinat crearea unui avantaj patrimonial în beneficiul asociației și totodată un prejudiciu bugetului local al comunei Filipeștii de Pădure (comunicat nr. 3 din „Buletin de presă decembrie 2017 - partea I” http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=8616).
În același context, primarul și viceprimarul comunei (trimiși în judecată anterior) ar fi beneficiat de ajutorul celor doi inculpați menționați mai sus, în sensul că:
- inculpatul Apostol Constantin Viorel, în calitățile menționate mai sus, ar fi participat la crearea aparenței nereale că asociația respectivă era o persoană juridică aflată în subordinea Consiliului Local și nu ar fi făcut cunoscut consilierilor faptul că hotărârile de consiliu local în baza cărora au fost stabilite sumele de bani ce au fost virate asociației au fost nelegale,
- inculpata Niculae Daniela Georgeta, în calitatea de secretar al comunei Filipeștii de Pădure, județul Prahova, cu știință, ar fi întocmit mai multe documente și ar fi avizat pentru legalitate hotărârile menționate mai sus (care nu respectau condițiile de fond și de formă).

Primăria Filipeștii de Pădure a comunicat că nu se constituie parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Ploiești.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui inculpat, om de afaceri și administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la luare de mită în formă continuată, complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și complicitate la favorizarea făptuitorului.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2018 – iunie 2019, inculpatul l-ar fi sprijinit pe inculpatul Moise Marius Eduard care, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul DNA, i-ar fi pretins unui funcționar din administrația publică locală foloase necuvenite constând în obținerea a două contracte pentru firma inculpatului. În schimb, ofițerul de poliție judiciară ar fi promis funcționarului acces la informații nedestinate publicității, respectiv date cu privire la activitățile de urmărire penală derulate într-un dosar al DNA.
De asemenea, omul de afaceri ar fi avut cunoștință și ar fi sprijinit demersurile inculpatului Moise Marius Eduard și în perioada 2018 – 2020, l-ar fi lăsat pe acesta din urmă să utilizeze un autoturism de lux înregistrat pe numele firmei în interesul căreia ar fi acționat.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv pedeapsa de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercitarea autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul București.



8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În vara anului 2019, inculpatul i-ar fi remis unei persoane suma de 1.500 lei pentru ca acesta să își folosească influența pe care a pretins că o are pe lângă funcționari publici din cadrul Primăriei Sectorului 3 București, în vederea aprobării și obținerii avizului de urbanism pentru o florărie de pe raza Sectorului 3 deținută de soția inculpatului.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv pedeapsa de 2 ani și 3 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercitarea autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul București.



Cu referire la toate cauzele menționate, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului ori a acordului de recunoaștere a vinovăției la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 23 septembrie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 03 martie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 03 martie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 09 martie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 11 mai 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 09 martie 2021