DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 334 din 10.04.2020, Curtea de Apel Timișoara a hotărât următoarele:
1. Condamnă pe inculpatul CIOFLAN MARIAN, la data faptelor inspector vamal în cadrul D.J.A.O.V. Giurgiu la o pedeapsă de 7 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura celei de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.
2. Condamnă pe inculpatul TUVENE DANIEL MARIUS, la o pedeapsă de 11 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura celei de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și evaziune fiscală, în formă continuată.
3. Condamnă pe inculpatul ROMAN MIHAIL CODRIN, la o pedeapsă de 8 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura celei de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și evaziune fiscală, în formă continuată.
4. Condamnă pe inculpatul MARCU GHEORGHE, la o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura celei de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată și complicitate la spălarea banilor.
5. Condamnă pe inculpatul VARGA FLORIN IRINEL, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura celei de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.
6. Condamnă pe inculpatul MUGEA LIVIU, la o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura celei de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată și complicitate la infracțiunea de spălare a banilor.
7. Condamnă pe inculpatul PURCEL ȘERBAN NELU, la o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura celei de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.
8. Condamnă pe inculpatul STANCIU CRISTIAN GEORGE, la o pedeapsă de 6 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura celei de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată și spălare a banilor.
9. Condamnă pe inculpatul CÎTU ION, la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea, în timpul executării pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura celei de care s-a folosit, pentru săvârșirea a două infracțiuni de spălare a banilor.
Dispune achitarea inculpatului MAIER ALEXANDRU, pentru infracțiunile reținute în sarcina lui, întrucât nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea, ori fapta nu este prevăzută de legea penală.
Disjunge cauza cu privire la inculpatul RUSU VASILE.
Obligă inculpații, să plătească părții civile, Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală a Finanțelor Publice Timișoara - Administrația Județeană a Finanțelor Publice Arad, următoarele sume:
- Pe inculpații Cioflan Marian, Tuvene Daniel Marius, Roman Mihail Codrin, Stanciu Cristian George, în solidar, să plătească părții civile suma de 14.195.391 lei, cu titlu de taxă pe valoare adăugată și accize la care se adaugă dobânda și penalități de întârziere datorate în condițiile O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală calculate de la data scadenței fiecărei componente a debitului principal, până la data achitării obligației bugetare principale;
- Pe inculpatul Marcu Gheorghe, în solidar cu inculpații Cioflan Marian, Tuvene Daniel Marius, Roman Mihail Codrin, Stanciu Cristian George, Purcel Șerban Nelu și Varga Florin Irinel să plătească părții civile suma de 3.309.195 lei din totalul de 14.195.391 lei; datorat părții civile, cu titlu de taxă pe valoare adăugată și accize; la care se adaugă dobânda și penalități de întârziere (aferente sumei de 3.309.195 lei) datorate în condițiile O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală calculate de la data scadenței fiecărei componente a debitului principal, până la data achitării obligației bugetare principale;
- Pe inculpatul Varga Florin Irinel în solidar cu inculpații Cioflan Marian, Tuvene Daniel Marius, Roman Mihail Codrin, Stanciu Cristian George, Purcel Șerban Nelu și Marcu Gheorghe să plătească părții civile suma de 3.309.195 lei din totalul de 14.195.391 lei; datorat părții civile, cu titlu de taxă pe valoare adăugată și accize; la care se adaugă dobânda și penalități de întârziere (aferente sumei de 3.309.195 lei) datorate în condițiile O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală calculate de la data scadenței fiecărei componente a debitului principal, până la data achitării obligației bugetare principale;
- Pe inculpatul Purcel Șerban Nelu în solidar cu inculpații Cioflan Marian, Tuvene Daniel Marius, Roman Mihail Codrin, Stanciu Cristian George, Varga Florin Irinel și Marcu Gheorghe să plătească părții civile suma de 3.309.195 lei din totalul de 14.195.391 lei; datorat părții civile, cu titlu de taxă pe valoare adăugată și accize; la care se adaugă dobânda și penalități de întârziere (aferente sumei de 3.309.195 lei) datorate în condițiile O.G. nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală calculate de la data scadenței fiecărei componente a debitului principal, până la data achitării obligației bugetare principale;
- Pe inculpatul Mugea Liviu în solidar cu inculpații Cioflan Marian, Tuvene Daniel Marius, Roman Mihail Codrin, Stanciu Cristian George să plătească părții civile suma de 3.099.676 lei din totalul de 14.195.391 lei; datorat părții civile, cu titlu de taxă pe valoare adăugată și accize; la care se adaugă dobânda și penalități de întârziere (aferente sumei de 3.099.676 lei) datorate în condițiile O.G. nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală calculate de la data scadenței fiecărei componente a debitului principal, până la data achitării obligației bugetare principale.
Confiscă în favoarea statului suma de 3.965 lei obținută în urma valorificării anticipate a autoturismului marca Dacia Logan.
Confiscă în favoarea statului de la inculpatul Cîtu Ion suma de 400.000 lei și suma de 200.000 lei.
Obligă inculpații Cioflan Marian, Tuvene Daniel Marius, Roman Mihail Codrin, Marcu Gheorghe, Varga Florin Irinel, Mugea Liviu, Purcel Șerban Nelu, Stanciu Cristian George să plătească statului câte 9.000 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare, iar pe inculpatul Cîtu Ion să plătească statului suma de 6.000 lei cu același titlu.
Obligă apelanții inculpați Cioflan Marian, Tuvene Daniel Marius, Roman Mihail Codrin, Marcu Gheorghe, Varga Florin Irinel, Mugea Liviu, Purcel Șerban Nelu și Cîtu Ion, în mod individual, să plătească statului suma de 800 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat în apel.


DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara la data de 25 iulie 2017, vezi comunicatul nr. 776/VIII/3 din data de 08 august 2017.



BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 08 august 2017