DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
07 februarie 2020
Nr. 70/VIII/3

DREPT LA REPLICĂ


Către,
JURNALUL NAȚIONAL

În atenția domnului Dan Constantin

Ca urmare a publicării, la data de 6 februarie 2020, de către ziarul dvs., atât în ediția printată cât și online a unui articol intitulat “Corupție colosală la Airbus, albită la DNA”, semnat de senior editor Dan Constantin, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următorul drept la replică :

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) nu au avut niciodată în instrumentare vreun dosar închis prin soluție de clasare, în care Airbus să fi fost subiect al investigației, prin urmare titlul articolului prezintă o informație vădit neadevărată.
Autorul se prevalează de informații privind o soluție de clasare a unui dosar penal mai vechi cunoscut opiniei publice drept dosarul EADS, pentru a lansa o serie de speculații cu vădit caracter manipulator.
Articolul preia informații din presa internațională referitoare la amendarea companiei constructoare de avioane AIRBUS pentru presupuse fapte de corupție săvârșite în alte țări, despre care susține în mod incoerent și irelevant că ar avea vreo legătură cu dosarul EADS instrumentat la DNA în care au fost cercetate suspiciuni de corupție privind atribuirea unui contract pentru securizarea frontierei României.
Practic, întreaga construcție speculativă prezentată în articol se sprijină pe aceea că cele două companii ar fi deținute de aceleași țări respectiv Franța, Germania și Spania.
Atât titlul, cât și concluzia articolului nu reprezintă altceva decât o încercare de a discredita activitatea procurorilor DNA, inducând în rândul cititorilor ideea ca soluțiile în dosare penale nu ar fi emise cu respectarea legii, ci ar urmări o agendă ascunsă.

În virtutea corectei informări a cititorilor dumneavoastră, vă rugăm să transmiteți acest drept la replică, atât în ediția printată cât și online, în termenul și în condițiile prevăzute de normele în vigoare.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE