DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 526 din 04.07.2019, Curtea de Apel Alba a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul DAN NICOLAE-ROBERT, viceprimar al municipiului Hunedoara, la data faptelor, la o pedeapsă de 5 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și conflict de interese.

Condamnă pe inculpata COȘĂREANU ALEXANDRINA-PETRONELA, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată și participație improprie la fals intelectual în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul RAȚĂ-BUGNARIU AUREL, secretar al Primăriei Hunedoara, la data faptei, la o pedeapsă de un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Dispune achitarea inculpatului CĂPÂLNĂ DANIELA ARIETA, șef Serviciu Buget Finanțe Contabilitate în cadrul Primăriei Municipiului Hunedoara, la data faptei, pentru infracțiunea de a abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, întrucât nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea.
În cazul inculpatului Rață-Bugnariu Aurel, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Coșăreanu Alexandrina Petronela va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare, în cadrul Centrului de îngrijire a persoanelor vârstnice din municipiul Hunedoara sau Primăriei Municipiului Hunedoara.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Rață-Bugnariu Aurel va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare, în cadrul Centrului de îngrijire a persoanelor vârstnice din municipiul Hunedoara sau în cadrul Bibliotecii Județene Ovid Densușianu Hunedoara-Deva.
Dispune desființarea actelor falsificate.
La rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, o copie a dispozitivului acesteia se va comunica Oficiului Național al Registrului Comerțului și D.G.R.F.P. Timișoara pentru efectuarea cuvenitelor mențiuni în privința inculpatei Coșăreanu Alexandrina Petronela, în registrul comerțului și cazierul fiscal al acesteia.
Obligă pe inculpatul Rață-Bugnariu Aurel să plătească părții civile, Municipiul Hunedoara, suma de 5.317 lei reprezentând prejudiciul cauzat în perioada 14.04.2010 – 2012, la care se adaugă dobânda legală în sumă de 1.222,44 lei și dobânda legală penalizatoare în sumă de 2.380,65 lei, la valoarea prejudiciului cauzat adăugându-se și dobânda legală penalizatoare calculată de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, până la data plății integrale a prejudiciului.
Obligă pe inculpatul Dan Nicolae Robert să plătească părții civile, Municipiul Hunedoara, suma de 5.803 lei reprezentând prejudiciul cauzat în perioada 2013 – 2015, la care se adaugă dobânda legală în sumă de 329,84 lei și dobânda legală penalizatoare în sumă de 835,49 lei, la valoarea prejudiciului cauzat adăugându-se și dobânda legală penalizatoare calculată de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, până la data plății integrale a prejudiciului.
Obligă pe inculpata Coșăreanu Alexandrina Petronela să plătească părții civile, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, sumele de:
- 17.206,11 lei, reprezentând plăti necuvenite acordate în campania 2010, sumă la care se calculează dobânda prev. de art. 71 din O.G. nr.79/2003, începând cu data încasării sumei necuvenite de către inculpată până la data plății integrale a debitului principal;
- 15.224,78 lei, reprezentând plăți necuvenite acordate în campania 2011, sumă la care se calculează dobânda prev. de art. 42 din O.U.G. nr.66/2011, începând cu data încasării sumei necuvenite de către inculpată până la data plății integrale a debitului principal;
- 15.979,91 lei, reprezentând plăți necuvenite acordate în campania 2012, sumă la care se calculează dobânda prev. de art. 42 din O.U.G. nr.66/2011, începând cu data încasării sumei necuvenite de către inculpată până la data plății integrale a debitului principal.
Obligă pe inculpații Coșăreanu Alexandrina Petronela, Rață-Bugnariu Aurel și Dan Nicolae Robert să plătească părții civile, Municipiul Hunedoara, suma de câte 400 lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare.
Obligă pe inculpații Coșăreanu Alexandrina Petronela, Rață-Bugnariu Aurel și Dan Nicolae Robert la plata sumei de câte 1.100 lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia la data de 03 octombrie 2016, vezi comunicatul nr. 1250/VIII/3 din data de 06 octombrie 2016.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 06 octombrie 2016