DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr. 23/VIII/3  / 10 februarie  2006

 

 

C O M U N I C A T

 

 

Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată în stare de arest preventiv pe inculpaţii colonel în rezervă Păltânea Corneliu şi colonel în rezervă Bucur Daniel, fost şef şi respectiv fost prim-locţiitor la Secţia de informaţii a SRI Prahova, pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi conexe acestora.

Păltânea Corneliu este trimis în judecată pentru luare de mită, instigare la delapidare şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, iar Bucur Daniel pentru luare de mită şi complicitate la luare de mită, complicitate la delapidare şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Împreună cu foştii ofiţeri, a fost trimis în judecată şi Nan Octavian, fost director general la Rafinăria SC Astra Română Ploieşti, pentru delapidare şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Procurorii anticorupţie au constatat că în perioada 1993-2001, cei doi foşti ofiţeri de informaţii au acordat protecţie unor grupări infracţionale, care făceau comerţ cu produse petroliere, prin blocarea unor informaţii legate de activităţile ilegale ale acestora defăşurate la rafinăria Astra Română. În schimb, au primit de la fosta conducere a rafinăriei, respectiv de la inculpatul Nan Octavian şi consilierul  Iordănescu Toma Lucian (în prezent decedat), produse petroliere în cantitate totală de peste 250 de tone care, la data săvârşirii faptelor, valorau 5 miliarde de lei. Pentru sprijinul acordat, Paltânea Corneliu a primit de la conducerea rafinăriei şi 650 de milioane de lei bani lichizi, în timp ce Bucur Daniel a primit aproape 220 000 de dolari SUA, de la un om de afaceri, pe care l-a pus în legătură cu persoanele din conducerea rafinăriei şi, cu ajutorul acestuia, a construit o vilă în localitatea Măgurele, judeţul Prahova. Paltânea Corneliu a folosit produsele petroliere primite pentru automobilele utilizate în scop personal, ca monedă de schimb la construirea unei vile în staţiunea Cheia din judeţul Prahova, la încălzirea acesteia, iar o parte din produsele respective le-a distribuit altor persoane învinuite în aceeaşi cauză.

Pentru recuperarea pagubelor, bunurile celor trei au fost puse sub sechestru până la concurenţa sumei de 15 miliarde de lei.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Teritorial Militar Bucureşti.

Pentru alte infracţiuni de corupţie şi conexe acestora, comise de cei trei inculpaţi, precum şi în legătură cu fapte săvârşite de alţi şase învinuiţi, cercetările continuă în cadrul unui dosar distinct.

 

 

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

 


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 16 noiembrie 2012