DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
20 iunie 2013
Nr. 595/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

BÎZDÎGĂ MIHAI, primar al comunei Golăieşti, judeţul Iaşi, preşedinte al ASOCIAŢIA PROFESIONALĂ A CRESCĂTORILOR DE TAURINE (A.P.C.T.) GOLĂIEŞTI, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată,
- înşelăciune, în formă continuată,
- cinci infracţiuni de fals intelectual,
- complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată,
- complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,
- complicitate la infracţiunea de conflict de interese,

BOJOGA MIHAI, viceprimarul com. Golăieşti, judeţul Iaşi, secretar al (A.P.C.T.) GOLĂIEŞTI, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată,
- două infracţiuni de fals intelectual,
- complicitate la infracţiunea de înşelăciune, în formă continuată,
- conflict de interese,

BÎZDÎGĂ MARICICA, soţia inculpatului Bizdigă Mihai şi reprezentant legal al AF „Bîzdîgă Maricica”, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată,
- înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,

persoana juridică ASOCIAŢIA PROFESIONALĂ A CRESCĂTORILOR DE TAURINE (A.P.C.T.) GOLĂIEŞTI, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată,
- înşelăciune, în formă continuată,

persoana juridică ÎNTREPRINDERE FAMILIALĂ (Î.F.) BÎZDÎGĂ MARICICA, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată,
- înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anilor 2008 – 2011, inculpatul Bîzdîgă Mihai, primar al comunei Golăieşti, judeţul Iaşi, în calitate de preşedinte al A.P.C.T Golăieşti a depus la A.P.I.A. Iaşi, în numele Asociaţiei, patru cereri de acordare a subvenţiilor agricole pe suprafaţă, aferente anilor respectivi, şi, în susţinerea cererilor, a depus mai multe înscrisuri (adeverinţe, tabele) cu menţiuni inexacte referitoare la suprafaţa de păşune şi numărul de animale. Aceste înscrisuri au fost semnate de Bîzdîgă Mihai atât în calitate de primar (cu privire la adeverinţe) cât şi în calitate de preşedinte al Asociaţiei (cu privire la numărul de animale).
Pentru a putea accesa aceste subvenţii, în cursul anului 2008, inculpaţii Bîzdîgă Mihai şi Bojoga Mihai, viceprimar al comunei Golăieşti, au semnat, în calitate de reprezentant al primăriei, respectiv al Consiliului local, un contract prin care se concesiona în mod gratuit, pe un termen de 11 ani, păşunea comunală în suprafaţă de 548 hectare, în condiţiile în care cei doi inculpaţi aveau şi calitatea de membri fondatori şi deţineau funcţii de conducere în cadrul Asociaţiei. Acest contract de concesiune a fost utilizat în procedura de obţinere a subvenţiilor.
În această modalitate, Asociaţia a obţinut în mod ilegal suma totală de 894.943,2 lei, reprezentând fonduri europene (FEGA şi FEADR) şi din bugetul naţional.
În mod similar cu situaţia descrisă mai sus, în cursul anilor 2007 – 2011, inculpata Bîzdîgă Maricica, a depus la APIA Iaşi, în numele Întreprinderii Familiale „Bizdîgă Maricica”, cinci cereri de acordare a subvenţiilor agricole pe suprafaţă, prin folosirea unor adeverinţe cu conţinut inexact, cu privire la suprafaţa de păşune utilizată, înscrisuri întocmite în fals de soţul său Bîzdîgă Mihai în calitate de primar al comunei.
În această modalitate, Î.F. a încasat pe nedrept suma totală de 1.241.816,35 lei, reprezentând fonduri europene (FEGA şi FEADR) şi din bugetul naţional.

A.P.I.A. Bucureşti s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 2.136.478,84 lei, reprezentând subvenţiile în casate necuvenit de cele două persoane juridice. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor şi asupra unor sume de bani aflate în conturile bancare ale inculpaţilor Bîzdîgă Mihai, Bojoga Mihai, Bîzdîgă Maricica, I.F. „Bîzdîgă Maricica” şi A.P.C.T. Golăieşti.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Iaşi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 26 iunie 2020