DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
13 august 2010
Nr. 317/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Biroul Teritorial Slobozia din cadrul Serviciului Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BARTHA EMERIC, cetăţean elveţian de origine română, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În calitate de administrator al SC „ORIENT EXPRESS HOTELS & RESTAURANTS CORP” SA, pentru a se sustrage de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale aferente anului 2004, inculpatul Bartha Emeric a omis cu ştiinţă să evidenţieze în contabilitatea societăţii operaţiunea de vânzare a acţiunilor deţinute la SC „RC PROPERTIES” SA către SC „SORAVIA ROMANIA” SRL şi pe cale de consecinţă a veniturilor realizate din vânzarea acestor acţiuni, reprezentând echivalentul a 4.467.400 euro. Întreaga sumă primită de inculpat în contul personal cu titlu de preţ pentru vânzarea pachetului de acţiuni la SC „RC PROPERTIES” SA a fost utilizată de acesta, în perioada august 2004 – iulie 2005, pentru retrageri numerar, schimburi în valută, constituiri depozite la termen, plăţi către sau în numele şi pentru mai multe societăţi comerciale controlate de acesta prin acţionariat. Ca urmare a neînregistrării în contabilitate şi nedeclarării la organele fiscale a veniturilor obţinute, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 4.757.025,7 lei (echivalentul a 1.168.946 euro) reprezentând impozit pe profit aferent veniturilor rezultate din vânzarea acţiunilor, pe care inculpatul nu l-a plătit.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 4.757.025,7 lei, reprezentând prejudiciu cauzat bugetului de stat, la care urmează să se adauge penalizări, majorări şi dobânzi.
În vederea recuperării prejudiciului, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii constând în aplicarea sechestrului asigurator asupra imobilului aparţinând inculpatului, situat în Bucureşti, până la concurenţa sumei de 4.757.025,7 lei.
De asemenea, s-a dispus obligarea inculpatului Bartha Emeric de a nu părăsi teritoriul României, măsură valabilă până la data de 21 august 2010.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 20 octombrie 2011
hotărâri definitive din 20 octombrie 2011