DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 3 noiembrie 2022
Nr. 964/VIII/3

COMUNICAT


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna octombrie 2022, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților:
PARASCHIV VALENTIN, la data faptelor ofițer de poliție judiciară în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (I.P.J.) Olt – Serviciul Rutier, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- trafic de influență, în formă continuată,
- favorizarea făptuitorului,
Persoană fizică, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
1. În data de 31 octombrie 2021, inculpatul Paraschiv Valentin, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit suma de 2.000 lei de la o persoană cercetată pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul circulației (conducere a unui autovehicul fără permis și sub influența alcoolului). În schimbul banilor, inculpatul ar fi promis că va interveni pe lângă funcționari din cadrul Serviciului de Medicină Legală Olt și că îi va determina să stabilească valori ale alcoolemiei sub limita legală.
În perioada următoare, în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor în aceeași cauză penală, ofițerul de poliție i-ar fi sugerat aceleiași persoane, în mai multe rânduri, să găsească pe cineva de încredere care să declare în fals că a condus autoturismul în momentul în care a fost depistat de polițiști conducând fără permis și sub influența alcoolului.
2. În ziua de 03 aprilie 2022, inculpatul Paraschiv Valentin, în aceeași calitate, ar fi pretins și primit, prin intermediar (persoană fizică care a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției), suma de 300 de euro de la două persoane, pentru a-și folosi presupusa influența pe care ar fi pretins că o are asupra polițiștilor examinatori din cadrul Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Olt, în scopul de a-i determina pe aceștia ca indiferent de rezultatele reale ale examinării, să-i asigure unuia dintre cei doi dobândirea permisului de conducere.
În prezența apărătorilor, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- 3 ani de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni și interzicerea unor drepturi, în cazul inculpatului Paraschiv Valentin,
- 2 ani de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea unor drepturi, în cazul celuilalt inculpat.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Olt.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a patru inculpați (SC Frasinul SRL, SC Dimex 2000 Company SRL și administratorii lor) pentru săvârșirea unor infracțiuni de: participație improprie la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și executare de activități miniere fără permis sau licență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2014-2015, în contextul implementării a două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile ce vizau modernizarea infrastructurii rutiere forestiere în comunele Josenii Bârgăului și Prundu Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud, administratorii celor două societăți ar fi pus la dispoziția reprezentanților celor două comune mai multe documente nereale pe care aceștia din urmă le-ar fi depus fără vinovăție la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.).
Documentele respective cuprindeau informații nereale referitoare la:
- proveniența pietrei sparte ce a fost utilizată la construcția unora dintre drumurile forestiere (o parte din acest produs de carieră ar fi fost exploatat fără drept de la fosta mină Colbu, situată pe raza comunei Prundu Bârgăului),
- constructorul care ar fi efectuat în realitate majoritatea lucrărilor de construcție a unuia dintre drumuri (această activitate ar fi fost subcontractată fără drept unei societății comerciale, fără a fi anunțat beneficiarul lucrării).
Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat prejudicierea, de către cei doi oameni de afaceri, a bugetului UE cu suma de 4.156.577 lei și a bugetului Agenției Naționale pentru Resurse Minerale în sumă de 34.122 lei.
În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor două societăți comerciale.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Agenția Națională pentru Resurse Minerale au comunicat că se constituie părți civile în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bistrița-Năsăud cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.
În prezența apărătorului ales, a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate respectiv 8 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.



3. În cauza mediatizată prin comunicatul 704 din 20 iulie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:

- MINCU ADRIAN NICOLAE, consilier superior în cadrul Gărzii Forestiere Ploiești, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită,
- DINDELEGAN CLAUDIU ALEXANDRU CĂLIN, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Asociația „Salcâmul” Ciumești, județul Satu Mare, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada martie - aprilie 2022, inculpatul Dindelegan Claudiu Alexandru Călin, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis și ar fi remis inculpatului Mincu Adrian Nicolae foloase necuvenite constând în achitarea unor servicii de cazare la o unitate hotelieră, în valoare de 2.250 lei.
Foloasele respective ar fi fost primite de inculpatul Mincu Adrian Nicolae, în contextul efectuării unui control (solicitat de o unitate de Parchet) la Ocolul Silvic Asociația „Salcâmul” Ciumești, în legătură cu îndeplinirea unui act (verificările impuse în cadrul controlului) care intra în îndatoririle sale de serviciu.

În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Satu Mare cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului VRÂNCEANU NICOLAE-CIPRIAN, la data faptelor director general al SC Telecomunicații CFR SA (societate care este o filială a CNCF-CFR SA), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 2009-2010, inculpatul Vrânceanu Ciprian-Nicolae, în calitate de director general al SC Telecomunicații CFR SA, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, ar fi încheiat în mod fraudulos, în dauna societății comerciale pe care o conducea, 57 de contracte cu 27 de societăți comerciale, avocați sau persoane fizice autorizate, contracte având ca obiect prestarea unor servicii (în special de audit, certificare, consultanță, evaluare profesională, lucrări de construcții) sau livrarea unor bunuri (aplicații IT) care nu erau necesare. De asemenea, inculpatul ar fi efectuat sau ar fi dispus efectuarea plăților în baza contractelor amintite, deși o parte din aceste servicii nu s-au executat sau executarea a fost formală, simulată, iar bunurile fie nu au fost livrate, fie nu erau corespunzătoare, utilizabile.
Beneficiarii contractelor frauduloase ar fi fost cunoștințe, prieteni, colegi de partid sau foști colegi de serviciu.

Prin activitățile descrise s-ar fi cauzat un prejudiciu în cuantum de 3.152.699 lei.
Societatea Telecomunicații CFR SA s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a patru inculpați pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene (comise în forma autoratului și a complicității).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2012, în contextul implementării unor proiecte finanțate din fonduri nerambursabile ce vizau modernizarea unor ferme, trei dintre inculpați ar fi indus în eroare organismul finanțator cu privire la îndeplinirea condiției prevăzută în ghidul solicitantului referitoare la existența unei surse financiare stabile și suficiente.
Concret, pentru a atesta faptul că îndeplinesc condiția menționată mai sus, cei trei fermieri ar fi atașat la dosarele de finanțare extrase de cont în care erau prevăzute sume de bani care nu le-ar fi aparținut în realitate, fiind împrumutate de la cel de-al patrulea inculpat. Banii împrumutați ar fi fost restituiți de către cei fermieri în aceeași zi în care i-au primit, după eliberarea extraselor de cont.

Acționând în această manieră, cei trei fermieri au primit în total 1.677.753 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii față de toți inculpații.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Covasna, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Persoană fizică, administrator al SC S&T MEDTECH SRL (fosta SC GADAGROUP ROMÂNIA SRL), în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de participație improprie la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

SC S&T MEDTECH SRL (fosta SC GADAGROUP ROMÂNIA SRL), în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de participație improprie la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2013, în cadrul implementării proiectului „Centrul Euroregional de Intervenție Cardio -Vasculară Invazivă Viva Anima”, administratorul SC S&T Medtech SRL (fosta SC Gadagroup România SRL), ar fi pus la dispoziția asociației câștigătoare și beneficiarului, Primăria municipiului Oradea, mai multe documente justificative din care rezulta că echipamentul medical „Angiograf mixt cardiovascular”, ce urma să fie achiziționat în contextul menționat mai sus, este unul nou, în condițiile în care acesta ar fi fost unul recondiționat (având componente reciclate în proporție de 20-30%).
Precizăm că, în manualul de implementare a proiectului, era prevăzut, printre altele, că poate fi rambursat doar costul echipamentelor noi, achiziționarea celor second-hand fiind neeligibilă.
Ulterior, reprezentanții primăriei municipiului Oradea, fără vinovăție, ar fi depus mai departe documentele respective la Autoritatea Contractantă care a decontat pe nedrept suma de 2.470.462 lei, fără TVA (contravaloarea echipamentului).

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a comunicat la dosarul cauzei constituirea de parte civilă în cauză cu suma menționată mai sus.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii față de cei doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2020, în contextul derulării proiectului „ANTREPRENORIAT – Soluție durabilă pentru ocupare” (finanțat din fonduri nerambursabile), inculpata ar fi depus la Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea Sud-Est mai multe documente justificative printre care și un contract individual de muncă, falsificat chiar de inculpată.
Prin aceste demersuri, inculpata a obținut pe nedrept fonduri în valoare de 133.755 lei, sumă cu care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Buzău, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada iunie 2019 – iunie 2020, în contextul derulării proiectului – „UNIT 4 RMPD – Ucenicie și stagii pentru șomerii non-NEET din Regiunile mai puțin dezvoltate POCU 277/3/14/121994” (finanțat din fonduri nerambursabile), inculpatul ar fi falsificat 13 state de plată salarii, atestând în mod nereal faptul că ar fi remis unui număr de 6 ucenici, întreaga sumă de bani cuvenită acestora în cadrul proiectului. Ulterior, aceste documente le-ar fi depus la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj (spre a fi folosite la autoritatea contractantă), obținând astfel, pe nedrept, finanțare din fonduri europene și naționale, pentru perioada 16.05.2019-16.05.2020, suma obținută pe nedrept fiind de 51.705 lei.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 51.705 lei, la care se adaugă accesoriile aferente acesteia, de la momentul producerii prejudiciului până la cel a plății efective.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertatea, a inculpaților:

- FRUJINĂ CORNEL, la data faptei consilier în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, în cursul anului 2014, inculpatul, persoană fizică, ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false (contracte de arendă încheiate cu persoane apropiate inculpatului Frujină Cornel, declarații etc.), în scopul îndeplinirii formale a criteriilor de eligibilitate prevăzute în Ghidul solicitantului.
Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 178.840 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă.
În realitate, beneficiarul fondurilor ar fi fost inculpatul Frujină Cornel care la vremea respectivă nu mai îndeplinea condițiile de accesare a fondurilor pentru Instalarea Tinerilor Fermieri.
În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Argeș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2015, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente în care erau consemnate date false (referitoare la numărul de ovine) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, în condițiile în care la momentul formulării cererii către A.P.I.A. inculpatul nu deținea niciun animal.
Cererea inculpatului a fost respinsă la plată de către A.P.I.A. datorită nerespectării condiției privind încărcătura minimă de animale de 0,3 UVM/ha de pajiște permanentă, ce trebuia asigurată de către solicitant pe toată perioada pășunatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Caraș Severin.



11. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a doi inculpați (Asociația Crescătorilor de Animale, Cultivatorilor de Pământ și Piscicultorilor – Pușcași, județul Vaslui, și unul dintre președinții săi), în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2016-2017, președintele de la acea vreme al Asociației Crescătorilor de Animale, Cultivatorilor de Pământ și Piscicultorilor – Pușcași ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente în care erau consemnate date false (cerere unică de plată, tabel centralizator etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin.
În contextul menționat mai sus, A.P.I.A. a dispus respingerea plăților întrucât documentele depuse de fermier erau contradictorii și nu îndeplineau cerințele legale.

În prezența apărătorilor, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- 8 (opt) luni de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani și interzicerea unor drepturi, în cazul inculpatului persoană fizică,
- amendă în cuantum de 6.800 lei și pedeapsa complementară a afișării hotărârii de condamnare la sediul Consiliului Local al comunei Pușcași, județul Vaslui, pentru o perioadă de 30 de zile, în cazul Asociației Crescătorilor de Animale, Cultivatorilor de Pământ și Piscicultorilor – Pușcași.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Vaslui.



Actualizare (30.01.2023):

12. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați, persoane fizice fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată (unul dintre inculpați) și tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată (ceilalți doi dintre inculpați).
Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu cel de-al patrulea inculpat, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
În rechizitoriul și acordul de recunoaștere a vinovăției întocmite, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011 – 2015, în cadrul derulării a trei proiecte finanțate din fonduri europene privind construirea unor pensiuni turistice, cei trei inculpați, beneficiind de ajutorul celui de-al patrulea inculpat, ar fi depus la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Brașov mai multe documente falsificate și inexacte în scopul obținerii pe nedrept, de fonduri europene, fonduri ce nu au mai fost obținute ca urmare a rezilierii contractelor de finanțare.
Fiecare dintre cele trei proiecte ce urmau să fie finanțate din fonduri europene nerambursabile ar fi prevăzut construirea a trei pensiuni turistice în comuna Fundata județul Brașov, valoarea fiecărui contract de finanțare fiind de aproximativ 200.000 de euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu cel de-al patrulea inculpat, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv pedeapsa de 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Brașov.



Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 28 decembrie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 24 decembrie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 04 ianuarie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 14 februarie 2023