DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 7 octombrie 2022
Nr. 870/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna septembrie 2022, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a nouă inculpați, precum și a inculpatelor SC SILURUS MARKET SRL, SC PROARHICONSULT ACM SRL și SC ELAN COM SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, săvârșite în forma autoratului și a complicității.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Societățile comerciale SC Silurus Market SRL, SC Proarhiconsult ACM SRL, SC Elan Com SRL și alte două societăți care în prezent sunt radiate, prin reprezentanții lor legali de la acea vreme, respectiv cinci dintre inculpați, în perioada 2014-2016, ar fi obținut, pe nedrept prin prezentarea de documente false, inexacte, de la Direcția Generală Pescuit - Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Pescuit, fonduri nerambursabile în sumă totală de 3.423.093 lei în vederea implementării unor proiecte piscicole (înființarea a două ferme de creștere a peștilor răpitori și amenajarea/modernizarea a trei bălți) pe raza județelor Giurgiu și Teleorman.
În realizarea activității infracționale, cei cinci inculpați și cele trei societăți comerciale ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți patru inculpați.
În concret, în cursul anului 2014, cele 5 societăți comerciale, prin intermediul reprezentanților lor legali, ar fi încheiat mai multe contracte de finanțare nerambursabile, după cum urmează:
- societatea SC Silurus Market SRL ar fi încheiat un contract de finanțare pentru un proiect de „înființare fermă piscicolă de creștere pești răpitori în sistem recirculant în comuna Fântânele, jud. Teleorman”, suma nerambursabilă contractată fiind de 1.341.210 lei;
- societatea SC Proarhiconsult ACM SRL ar fi încheiat un contract de finanțare pentru un proiect de „reamenajare baltă de pescuit sportiv în sat Valea Bujorului, comuna Izvoarele, jud. Giurgiu”, suma nerambursabilă contractată fiind de 332.553 lei;
- societatea SC Elan COM SRL ar fi încheiat un contract de finanțare un proiect de „modernizare bazin piscicol în sat Valea Bujorului”, suma nerambursabilă contractată fiind de 331.359 lei;
- cele două societăți radiate ar fi încheiat câte un contract de finanțare pentru un proiect de înființare „fermă piscicolă de creștere șalău în sistem recirculant în comuna Fântânele, jud. Teleorman”, suma nerambursabilă contractată fiind de 1.341.210 lei și pentru un proiect de „reamenajare baltă de pescuit în sat Valea Bujorului comuna Izvoarele, jud. Giurgiu”, suma nerambursabilă contractată fiind de 330.999 lei.
Ulterior încheierii contractelor de finanțare, cei cinci inculpați și cele trei societăți comerciale, beneficiind de ajutorul celorlalți patru inculpați, ar fi depus la Direcția Generală Pescuit – Autoritatea de Management pentru P.O.P.A.M. mai multe documente false/inexacte, între care și documente rezultate din crearea de către inculpați, în mod artificial, a mai multor circuite financiare implicând atât conturile personale, cât și conturile firmelor pe care le controlau (societățile inculpate în cauză, dar și alte societăți), menite să creeze aparența efectuării unor cheltuieli în legătură cu implementarea proiectelor, cheltuieli care să le permită ulterior să ramburseze fonduri europene.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în cauză cu sumele de bani menționate anterior.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a șase inculpați (printre care și o societate comercială), sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălarea banilor, comise în formă continuată ce ar fi cauzat un prejudiciu de aproape 10 milioane euro.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 – 2012, cei cinci inculpați, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale (printre care și SC Remat Industri Colection SRL trimisă în judecată în prezenta cauză) nu ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le administrau operațiuni comerciale privind livrări și achiziții de deșeuri feroase precum și veniturile obținute din relațiile cu 180 de societăți.
Acționând în această manieră, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale (impozit pe profit și TVA), inculpații ar fi prejudiciat bugetul general consolidat al statului cu suma totală de 42.596.222 lei (aprox. 10 milioane euro la cursul din acea perioadă).
În aceeași perioadă, patru dintre inculpați, în baza unor documente (borderouri de achiziții fier vechi de la persoane fizice), întocmite fictiv, ar fi retras din conturile bancare ale societăților pe care le reprezentau suma totală de 194.571.469 lei, despre care cunoșteau că provine din săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală.
Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Persoană fizică, administrator în fapt al SC Romeco International Service Company SRL, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată,

SC ROMECO INTERNATIONAL SERVICE COMPANY SRL, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată,

Trei persoane fizice, administratori ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2010, unul dintre inculpați, administrator al societății comerciale SC Romeco International Service Company SRL, ar fi inițiat, conceput și pus în aplicare un circuit fraudulos de valorificare a unei cantități de motorină EURO 5, aflată în regim scutit de la plata accizelor, în scopul de a se sustrage de la îndeplinirea obligațiilor fiscale către bugetul statului.
Concret, acesta, beneficiind de ajutorul celorlalți trei inculpați și a altor persoane, ar fi achiziționat o cantitate de 13.246 tone motorină Euro 5 de la două societăți comerciale din România, pe care, ulterior, a evidențiat-o în documentele contabile ca fiind utilizată în procesul de producție a produsului „Combustibil Ecologic pentru Centrale Termice”.
În realitate, motorina ar fi fost comercializată pe teritoriul României ca atare, destinatarii finali fiind societăți comerciale care aveau ca principal obiect de activitate distribuția carburanților prin intermediul stațiilor de carburanți, societăți de transport și ferme agricole.

Prin aceste demersuri a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu de 17.927.540 lei (aprox. 4 milioane euro la cursul din acea perioadă).

Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu o persoană, fost administrator de drept al SC Romeco International Service Company SRL pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, aceasta fiind de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani și interzicerea unor drepturi.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unui inculpat, reprezentant al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri, participație improprie (sub forma instigării) la tentativă la folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2021, în contextul organizării de către Primăria municipiului Constanța a unei licitații privind achiziția „Serviciului de elaborare documentație tehnico-economică” aferent obiectivului de investiții ”Construire și dotare Spital municipal policlinic”, finanțat prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), inculpatul ar fi depus la instituția publică sus menționată mai multe documente false. Aceste demersuri ar fi avut ca urmare câștigarea, de către societatea omului de afaceri, ca lider de asociere, a licitației respective în condițiile în care aceasta nu îndeplinea condițiile de eligibilitate.
La scurt timp de la semnarea contractului de prestări servicii (07.10.2021), Primăria municipiului Constanța a achitat omului de afaceri o primă factură în valoare de 1.729.677 lei, reprezentând prestări servicii de prefezabilitate.
Odată cu demararea etapei a doua, respectiv studiul de fezabilitate și depunerea documentației pentru obținerea avizelor și acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism, ar fi apărut disfuncționalități în derularea contractului, ocazie cu care reprezentanții instituției publice au aflat că niciunul dintre asociați, cu excepția inculpatului, nu avea cunoștință despre semnarea contractului de prestări servicii și nici nu participaseră la elaborarea studiului de prefezabilitate.
Aceste aspecte i-au determinat pe angajații primăriei Constanța să formuleze plângere penală față de societatea câștigătoare a licitației și față de reprezentanții săi legali.
În timpul instrumentării prezentei cauze penale, inculpatul a achitat o parte din prejudiciul provocat bugetului local al municipiului Constanța, în suma totală de 600.000 lei.

În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv

- 1 (un) an și 8 (opt) luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unui inculpat, reprezentant al unei asociații de crescători de animale, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de: folosirea sau prezentarea, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2018, inculpatul, în calitatea menționată mai sus, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente falsificate chiar de el (proces - verbal, împuternicire, centralizator cu datele referitoare la cei șapte membri ai asociației și la animalele pe care aceștia le dețineau), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unică de plată pe suprafață.
De precizat este faptul că, la momentul respectiv, asociația respectivă nu îi avea în componența sa decât pe cei trei membri fondatori.
Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sprijinului nerambursabil, aferent anului 2018, în sumă de 13.031 lei, din care inculpatul și-a însușit suma de 9.600 lei, restul fiind folosiți pentru plata către primărie a chiriei pentru pășunea dată în folosința asociației.
În cursul urmăririi penale, inculpatul a achitat întreg debitul obținut în condițiile de mai sus.

În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv

- 1 an și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Sibiu.



Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE