DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 628 din 24.09.2021, Curtea de Apel Bacău a hotărât următoarele:
1. Condamnă pe inculpații APOSTOAE CAMELIA și APOSTOAE FLORIN - IONUȚ la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
2. Condamnă pe inculpatul APOSTOAE LAVINIU – CONSTANTIN la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
3. Condamnă pe inculpatul BÎZU ILIE, la data faptelor administrator al unor societăți comerciale, la o pedeapsă de 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Apostoae Camelia, Apostoae Florin – Ionuț, Apostoae Laviniu – Constantin și Bîzu Ilie, vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 80 de zile, în cadrul Primăriei Comunei Răucești sau în cadrul Primăriei orașului Târgu Neamț, cu excepția cazului în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.
Obligă inculpații Apostoae Camelia, Apostoae Laviniu Constantin și Bîzu Ilie, în solidar, la plata sumei de 265 407,71 lei cu titlu de despăgubiri civile către partea civilă Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, precum și la plata dobânzilor și penalităților aferente, calculate în conformitate cu legislația fiscală.
Obligă inculpații Apostoae Florin Ionuț și Bîzu Ilie, în solidar, la plata sumei de 271 892,71 lei cu titlu de despăgubiri civile către partea civilă Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, precum și la plata dobânzilor și penalităților aferente, calculate în conformitate cu legislația fiscală.
Dispune desființarea înscrisurilor întocmite în fals.
Obligă pe inculpații Apostoae Camelia, Apostoae Florin Ionuț, Apostoae Laviniu Constantin și Bîzu Ilie la plata sumei de 700 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău la data de 29 iunie 2018, vezi comunicatul nr. 560/VIII/3 din data de 06 iulie 2018.

Actualizare (07.04.2023):

Prin decizia penală nr. 288 din 28.03.2023 Curtea de Apel Bacău a admis contestația în anulare formulată de contestatorii APOSTOAE CAMELIA, APOSTOAE FLORIN – IONUȚ, APOSTOAE LAVINIU – CONSTANTIN și BÎZU ILIE și a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva acestora, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Dispune ca cheltuielile judiciare avansate de stat pentru soluționarea contestației în anulare, precum și cheltuielile judiciare la care au fost obligați acești patru inculpați către stat în apel rămân în sarcina acestuia.
Menține celelalte dispoziții ale deciziei penale și ale sentinței penale care nu sunt contrare prezentei decizii.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 06 iulie 2018