DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 28 iunie 2021
Nr. 628/VIII/3

COMUNICAT


Studiul intitulat „Circuitul folosului material obținut din corupție”, realizat de D.N.A. pe baza dosarelor penale trimise în judecată, în perioada 2014 – 2020, privind săvârșirea de infracțiuni de luare de mită, dare de mită, trafic/cumpărare de influență și spălare a banilor a fost prezentat luni, 28 iunie 2021, în cadrul unui eveniment organizat de Asociația Expert forum, la București.
Alături de soluționarea cauzelor, descoperirea și indisponibilizarea banilor si bunurilor obținute din corupție sunt abordate drept componente esențiale ale investigațiilor DNA.
Disimularea produsului infracțiunii reprezintă o provocare în recuperarea prejudiciilor cauzate de infracțiuni de aceea, pe baza cazuisticii din ultimii ani, acest studiu și-a propus identificarea unor tipare prin care produsele infracțiunii de corupție sunt transmise și/sau disimulate, ca în final acestea să fie introduse în circuitele economice sau financiare licite.
Au fost analizate aproximativ 770 de rechizitorii sau acorduri de recunoaștere a vinovăției întocmite de D.N.A. în perioada 2014 – 2020, iar situațiile prezentate au fost extrase din aceste documente, pentru unele dintre acestea nefiind pronunțată o hotărâre definitivă a instanței de judecată.
Detalii despre metodologie, caracteristicile cazurilor trimise în judecată, modalități de transmitere a folosului necuvenit, utilizarea banilor obținuți din corupție, precum și concluzii, găsiți în materialele atașate: (studiul integral (0,5MB) și prezentare (1MB)).