DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 9 aprilie 2021
Nr. 290/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 08 aprilie 2021, a unui inculpat, la data faptei asociat în cadrul unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
Între Agenția pentru Dezvoltare Regională și societatea în care era asociat și inculpatul, a fost încheiat, în anul 2014, un contract având ca obiect acordarea unei finanțări nerambursabile pentru implementarea proiectului intitulat „Achiziționare instalație de cracare termică de deșeuri de cauciuc, localitatea Rupea, județul Brașov”.
În acest context, inculpatul ar fi oferit ajutor administratorului firmei pentru a obține sumele de bani în cadrul programului derulat, creând un circuit comercial fictiv care a avut ca scop „justificarea” achiziționării respectivului utilaj industrial.
Astfel, inculpatul ar fi vândut societății respective un utilaj asemănător, vechi, la valoarea de circa 650.000 euro, sumă care, în realitate, nu a fost achitată niciodată.
Ulterior, după mai multe „reparații și îmbunătățiri” efectuate la mai multe firme din spațiul intracomunitar, utilajul respectiv s-a întors, ca unul nou, în patrimoniul societății care încheiase inițial contractul de finanțare.
În realitate, utilajul industrial „nou”, în valoare de 7.378.003 lei (achitați din fonduri nerambursabile) nu a fost achiziționat niciodată.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE