DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 275 din 02.10.2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpata MIHALCEA FLORICA, la data faptelor președinte al Judecătoriei Răcari, județul Dâmbovița, la o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 4 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura celei de care s-a folosit, pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Condamnă pe inculpații BUCIUMEANU ILIE, la data faptei primar al comunei Tărtășești, județul Dâmbovița și CONSTANTIN ELENA, la câte o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Dispune achitarea inculpatului COSTACHE IONEL CRISTIAN, pentru o parte dintre infracțiunile reținute în sarcina sa, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală, iar pentru restul infracțiunilor instanța a dispus încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Buciumeanu Ilie și Constantin Elena vor presta fiecare, câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, ambii în cadrul Primăriei Tărtășești sau în cadrul dispensarelor umane din comuna Tărtășești, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu pot presta această muncă.
Admite în parte acțiunea civilă formulată de către partea civilă D.A. împotriva inculpatului Costache Ionel Cristian și dispune obligarea acestuia la plata unei sume de 30.000 lei în favoarea acestei părți civile cu titlu de daune morale.
Lasă nesoluționate restul acțiunilor civile formulate de către părțile civile și de către partea civilă Unitatea Administrativ Teritorială comuna Tărtășești, județul Dâmbovița.
Dispune desființarea înscrisului reprezentat de fișa de punere în posesie întocmită pentru Constantin Elena.
Obligă inculpații Mihalcea Florica, Constantin Elena și Buciumeanu Ilie la plata sumei de câte 10.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești la data de 21 martie 2016, vezi comunicatul nr. 350/VIII/3 din data de 24 martie 2016.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 24 martie 2016