DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
14 ianuarie 2020
Nr. 18/VIII/3

DREPT LA REPLICĂ


Către,
ZIARE.COM,

Ca urmare a publicării, la data de 14 ianuarie 2020, de către site-ul dvs., a unui articol intitulat „Examenul lui Predoiu si Iohannis”, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următorul drept la replică:

Deși este un articol de opinie, acesta conține referiri la activitatea procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Nistor Călin, care nu se sprijină pe date factuale corecte, iar domnului procuror șef nu i s-a solicitat anterior vreun punct de vedere.

1. Astfel, afirmațiile din paragraful „(...) Mă întreb apoi câte dintre achitările încasate în ultima vreme de DNA sunt consecința prestației noilor procurori de ședință aduși de dl Nistor, din câte înțeleg extrem de superficiali (….)” sunt tendențioase și fără corespondent în realitate deoarece, conform prevederilor Legii 303/2004 modificată și actualizată, selecția procurorilor din cadrul DNA se face printr-un concurs organizat de Secția pentru procurori a Consiliul Superior al Magistraturii și, numai pe baza propunerilor formulate de Secție, procurorul șef al DNA îi numește în funcție pe procurorii admiși la concurs.

2. Afirmațiile cu conținut tendențios continuă cu teza că :„nu în ultimul rând, dacă tot am făcut din procurorul "Portocală" simbolul magistratului abuziv, nu știu ce mesaj ar transmite să fie pus șef plin la DNA fix cel care, potrivit informațiilor mele, a condus comisia care l-a admis pe "Portocala" în DNA.”
În realitate, la momentul susținerii interviului, procurorul la care faceți referire își desfășura activitatea la DNA de mai multe luni de zile, în baza delegării.

3. În ceea ce privește aprecierea că „(…) În cazul DNA, actualul interimar candidat, Călin Nistor, poartă în bună măsura răspunderea pentru starea în care băltește parchetul anticorupție (...)”, deși această apreciere poate fi inclusă în categoria opiniilor, o concluzie obiectivă se poate fundamenta numai pe un set de date factuale, în considerarea unor factori multipli, de natură legislativa ori funcțională, context care nu implică exclusiv răspunderea unei singure persoane aflate la conducerea institutiei.
Aceste date se pot regăsi în rapoartele de activitate anuale ale Direcției Naționale Anticorupție, iar cele corespunzătoare anului 2019 vor fi date publicității până la sfârșitul lunii februarie 2020.
În virtutea corectei informări a cititorilor dumneavoastră, vă rugăm să transmiteți acest drept la replică, în termenul și în condițiile prevăzute de normele în vigoare.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE