DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 2 noiembrie 2018
Nr. 808/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului
DASCĂLU ȘTEFAN GABRIEL, cadru universitar al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, cu privire la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, dacă aceste acțiuni au avut drept scop obținerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpatul Dascălu Ștefan Gabriel, în calitate de cadru universitar al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și persoană care a participat la elaborarea subiectelor la disciplina Combaterea Criminalității Organizate pentru sesiunea de licență din iulie 2017, la data de 03.07.2017, cu o zi înainte de derularea examenului de licență, a dat la doi studenți subiectele ce urmau să se regăsească în grilele de la materia de specialitate, la examenul din data de 04.07.2017, informații ce aveau caracter nepublic la momentul furnizării și pe care cele două persoane le-au transmis colegilor de grupă. Ca urmare, 30 din cei 32 de studenți care au participat la examenul de licență la specialitatea respectivă au obținut astfel un folos necuvenit constând în obținerea notei 9,70 la examen și promovarea examenului de licență.
În prezența avocatului, inculpatul Dascălu Ștefan Gabriel a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de 2 ani calculat de la data rămânerii definitive a hotărârii instanței sesizate cu prezentul acord.
Inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Sector III și Fundației pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare pe o perioadă de 60 zile lucrătoare.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Dascălu Ștefan Gabriel, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției, au fost trimise la Tribunalul București.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
GAGIU NICOLAE, executor judecătoresc în cadrul BEJ „Gagiu Nicolae”, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată, cu producerea de consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 15 aprilie 2014 – mai 2018, inculpatul Gagiu Nicolae, în calitatea menționată mai sus, prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale, în contextul desfășurării a șase proceduri de executare silită, a cauzat un prejudiciu debitorului Societatea Complexul Energetic Oltenia SA concomitent cu obținerea pentru sine a unui folos necuvenit în cuantum de 5.924.320 lei.
Concret, deși prin deciziile instanțelor s-a dispus în mod definitiv întoarcerea la debitor a sumelor executate silit de către executorul judecătoresc, acesta a transferat și ulterior a retras din contul de consemnare, în interes personal, suma totală menționată mai sus.
Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui teren ce aparține inculpatului Gagiu Nicolae, precum și asupra celorlalte bunuri (inclusiv sume de bani) prezente și viitoare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Craiova cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului SIKO IMRE, la data faptei primar al comunei Belin, județul Covasna, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010 - 2013, inculpatul Siko Imre, primar al comunei Belin, județul Covasna, a depus cu rea-credință, în calitate de fermier și persoană fizică autorizată, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și inexacte, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru o suprafață de teren, de 40 ha (pășune), pe care nu o utiliza în realitate.
În acest sens, la data de 12 mai 2010, între Primăria comunei Belin, reprezentată de viceprimar, în calitate de arendator și Siko Imre, primarul comunei Belin, în calitate de arendaș, a fost încheiat, cu încălcarea prevederilor legale, un contract de arendare având ca obiect suprafața totală de 40 ha (formată din trei parcele diferite, cu suprafețe de 20 ha, 15 ha și respectiv 5 ha), pe care l-a depus la A.P.I.A., în contextul menționat mai sus.
Prin aceste demersuri, inculpatul Siko Imre a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 181.309 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile aparținând inculpatului Siko Imre.
De asemenea, s-a mai dispus instituirea măsurii popririi asupra conturilor bancare aparținând inculpatului Siko Imre și asupra sumelor de bani primite de acesta cu titlu de salarii sau alte venituri periodice de la Primăria Belin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Covasna, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului LUPU GAVRIL, la data faptei și în prezent primar al comunei Hangu, județul Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009 - 2010, inculpatul Lupu Gavril, în calitatea menționată mai sus, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente cu un conținut nereal, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren mai mari decât cele pe care le utiliza în realitate.
Concret, inculpatul a cerut sprijin pentru o suprafețele de 622,32 ha și 364,50 ha, deși în realitate utiliza doar 332,66 ha respectiv 197,21 ha, diferențele fiind utilizate în scopuri agricole productive (pășunat cu animale proprii) de către mai multe persoane fizice și juridice.
Prin aceste demersuri, Consiliul Local Hangu a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 1.084.804 lei.
În cauză A.P.I.A. s-a constituit parte civilă cu suma de 1.053.928 lei.
În cauză s-a dispus indisponibilizarea, prin aplicarea sechestrului asigurator, asupra unui teren ce aparține inculpatului Lupu Gavril.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului CORBU VASILE pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009 - 2011, inculpatul Corbu Vasile a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren mai mari decât cele pe care le utiliza în realitate.
Într-unul dintre cazuri, inculpatul a declarat în fals o suprafață cu 100 ha mai mare decât cea pe care o folosea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpatul Corbu Vasile a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 267.463 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ialomița.

Actualizare (13.04.2021):

Prin decizia penală nr. 239/A din 03.03.2021, Curtea de Apel București a dispus achitarea inculpatului CORBU VASILE, pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.
Lasă nesoluționată acțiunea civilă formulată de partea civilă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

DEFINITIVĂ



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului GIMA STERE pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În iunie 2011 – martie 2012, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpatul Gima Stere, personal și în calitate de asociat al unei persoane fizice autorizate, a folosit, în relația cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.), mai multe documente false, inexacte sau incomplete, în care a atestat mai multe aspecte nereale, printre care și îndeplinirea condițiilor minime de eligibilitate (să fi lucrat mai mult de 50% din timpul sau de lucru în cadrul unei ferme cu cel puțin 12 luni înaintea instalării pe cont propriu la conducerea unei exploatații agricole).
Prin aceste demersuri, inculpatul Gima Stere a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 64.849 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fosta A.P.D.R.P.) s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză a fost instituită măsura popririi asiguratorii asupra conturilor bancare deținute de inculpat, până la concurența sumei de 64.849 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Actualizare (13.03.2023):

Prin decizia penală nr. 124 din 08.02.2023 Curtea de Apel Constanța a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului GIMA STERE, pentru infracțiunile reținute în sarcina sa, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.

DEFINITIVĂ



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei
STOIAN IULIANA GEORGIANA, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Comunității Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile denumit „ Start-up Antreprenorial”, în cursul anului 2015, între o Fundație, beneficiar al proiectului și societatea administrată de inculpata Stoian Iuliana Georgiana a fost semnat un acord în baza căruia aceasta din urmă se angaja să înființeze și să dezvolte unui serviciu de îngrijire medicală la domiciliu prin modernizarea tehnicilor de acordare a serviciilor medicale, ceea ce presupunea: înființarea unei societăți comerciale cu răspundere limitată, închirierea unei locații (aproximativ 20 mp) corespunzătoare pentru prestarea unei activități medicale, recrutarea și angajarea de personal calificat (3 asistenți medicali), achiziția de echipamente medicale și materiale medicale consumabile, mobilier, aparatură IT, site web, pagină de facebook, materiale și servicii de promovare etc.
În aceste circumstanțe, în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2016, inculpata Stoian Iuliana Georgiana a utilizat în scopuri personale (retrageri de numerar și plăți către diferiți comercianți) suma totală de 66.716,26 lei, bani primiți de la Fundația respectivă în scopul menționat mai sus.
În cauză, Ministerul Fondurilor Europene a declarat că se constituire parte civilă în procesul penal cu suma de 66.716,26 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vâlcea.



8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului:

RADU LUCREȚIU, la data faptei administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii anticorupție au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2013-2015, în contextul derulării a unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile - „Execuție și dotare pensiune turistică”, inculpatul Radu Lucrețiu a folosit în relația cu Agenția pentru Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia mai multe documente false ce au avut ca rezultat obținerea nedrept a sumei totale de 128.329, 50 lei, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, s-a constituit parte civilă în cauză.
Acest debit a fost a fost achitat integral în data de 19 iunie 2018 prin intermediul a două plăți efectuate de inculpatul Radu Lucrețiu.

În prezența apărătorului ales, inculpatul Radu Lucrețiu a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei stabilite, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 1 an și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii (cea de administrator al unei societăți comerciale) de care s-a folosit inculpatul pentru săvârșirea infracțiunii.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Radu Lucrețiu va presta o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Craiova/Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Radu Lucrețiu, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise Tribunalului Dolj.

Actualizare (30.06.2020):

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele comise în formă continuată.
Acesta i-ar fi pus la dispoziție persoanei menționate mai sus mai multe documente justificative (facturi) în care au fost atestate date false referitoare la executarea unor lucrări ori achiziția unor bunuri necesare la construcția pensiunii și care au fost depuse ulterior la Agenția pentru Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj.



Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului, respectiv a acordului de recunoaștere a vinovăției la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 14 aprilie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 20 ianuarie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 13 ianuarie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 03 ianuarie 2019
comunicate-hotărâri de condamnare din 18 decembrie 2018
comunicate-hotărâri de condamnare din 16 noiembrie 2021