DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
23 iulie 2018
Nr. 614/VIII/3

Către, B1 TV
În atenția redactorului șef

La data de 17.07.2018, începând cu ora 22.20, la postul de televiziune B1 TV, emisiunea „DOSAR DE POLITICIAN” a fost difuzată următoarea știre la care moderatorul Silviu Mănăstire a făcut următoarele afirmații:
„Noua șefă a DNA, în vizită la ambasada SUA.
Moderator: Așadar mâine întâlnire de grad zero între președintele României și doamna Dăncilă, bănuim cam ce vor discuta, că discutăm despre ordonanța asta de o oră și jumătate. Astăzi în schimb a avut loc o întâlnire și mai importantă din punctul meu de vedere. Ambasadorul SUA, Hans Klemm, și atașatul FBI, David Varner, apropo de FBI, în SUA este un scandal monstru, care vizează Biroul Federal de Investigații, este SRI-ul lor, al celor din SUA. Deci ambasadorul și seful FBI pe România s-au văzut cu procurorul șef interimar al DNA, doamna Anca Jurma, prilej cu care șeful misiunii diplomatice bla bla bla, au discutat despre modalitățile de întărire a cooperării dintre SUA și România în domeniul aplicării legii. Aoleu, fură niște americani ceva pe la București? Întrebarea a doua este următoarea: ați mai văzut în vreo țară europeană ca ambasadorul SUA să se întâlnească cu procurorul general al respective țări, sau cu procurorul anticorupție din țara respectivă, din Spania? Sau din Italia, unde există asemenea Parchete anticorupție? Vă spun eu, nu. Ce caută doamna asta, Ana Jurma, cu ambsadorul SUA și cu ăla de la FBI? E o întrebare cât se poate de serioasă. Există niște dosare de corupție care să necesite modalități de întărire a cooperării dintre SUA și România? Fură niște oameni de afaceri ceva prin România? Ca DNA-ul să aibă relații mai strânse cu FBI-ul? Ce treabă are FBI-ul cu politica penală a DNA-ului? Există furăciuni în lucru pe la DNA în care trebuie sî intervină și FBI?
(...)
Moderator: Eu personal nu am nicio treabă, Hans Klemm, cu toate ieșirile lui, a fost un ambasador decent. Dar ce caută șeful DNA la ambasada?
(...)
Moderator: Ambasadorul se poate întâlni cu cine vrea el. Ce căuta doamna asta de la DNA la ambasada?
(...)
Moderator: Doamna Anca Jurma? Nu cred. Domnule Drăgan, sunt excesiv eu că pun întrebările astea la care nu avem răspuns? Repet, ce caută șefa DNA la ambasadă? Ce or fi discutat oamenii ăștia? Sunt ca două linii paralele. DNA-ul care face politica anticorupție, politica judiciară, instrucția penală pe anticorupție în România nu are ce căuta la ambasadă. Ambasada este cu relații economice, diplomatice.
(...)
Moderator: Punct! Procurorii nu au în fișa postului, în statutul procurorului nu este nicio specificație ca un procuror, chiar dacă este procuror șef, să aibă asemenea norme în statutul magistraților, să facă oficii de diplomație. Oamenii ăștia n-au ce să se întâlnească cu ambasadorii, cu miniștri, cu oameni politici și așa mai departe. Nu scrie acest lucru în statutul procurorului.

Totodată, pe parcursul difuzării știrii, a rulat următorul titlu pe „burtiera” din partea de jos a ecranului: „NOUA ȘEFĂ DNA, VIZITĂ LA AMBASADA SUA”.

Cu referire la informația sus menționată, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Știrea difuzată de postul dvs. de televiziune este falsă, iar înainte de difuzarea ei, reprezentanții postului dvs. de televiziune nu au făcut nici măcar o minimă verificare pentru a putea publica o știre corectă și imparțială.
Moderatorul emisiunii, Silviu Mănăstire, a prezentat în cursul emisiunii „DOSAR DE POLITICIAN”, în mod tendențios, faptul că doamna procuror șef interimar Anca Jurma s-ar fi deplasat la Ambasada S.U.A., inducând telespectatorilor ideea că acesta a fost chemată la sediul ambasadei.

Totodată, dorim să evidențiem și faptul că textul titrat pe burtieră în timpul emisiunii respective, concomitent cu difuzarea unor imagini, au contribuit la acreditarea aceleiași idei.

Prin urmare, precizăm că, la inițiativa Ambasadei SUA, procurorul șef al D.N.A., doamna Anca Jurma, a primit la sediul Direcției Naționale Anticorupție vizita celor două persoane menționate în știrea dvs., în scopul prezentării domnului David Varner, noul atașat FBI la București (ca urmare a încetării mandatului predecesorului său), așa cum rezultă și din postarea făcută de Ambasada SUA.
În virtutea corectei informări a telespectatorilor dumneavoastră, vă rugăm să transmiteți acest drept la replică, în termenul și în condițiile prevăzute de normele în vigoare.

În situația în care nu veți da curs acestui demers legal, DNA va solicita Consiliului Național al Audiovizualului să analizeze dacă emisiunea de la postul B1 TV a respectat prevederile legale în vigoare, standardele etice și deontologice aplicabile profesiei de jurnalist, așa cum sunt stipulate în conținutul Deciziei 220/2011 și al Legii audiovizualului nr. 504/2002 republicată, precum și dreptul constituțional al cetățeanului la o informare corectă.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE