DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 07 martie 2018
Nr. 202/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna februarie 2018, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
PETREA VASILE, la data faptei președinte/reprezentant al Asociației crescătorilor de Bovine, Ovine, Caprine, Porcine si a Producătorilor de Lapte si carne – Prodman din comuna Răstoaca, județul Vrancea și viceprimar al comunei Răstoaca, jud. Vrancea, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

DIMA VASILE, la data faptelor primar al comunei Răstoaca, județul Vrancea, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte din care una în formă continuată)
- fals intelectual în formă continuată,

NEDELCU GHEORGHE, la data faptelor președinte/reprezentant al Asociației crescătorilor de Bovine, Ovine, Caprine, Porcine si a Producătorilor de Lapte si carne – Prodman din comuna Răstoaca, județul Vrancea, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- participație improprie la comiterea fără vinovăție a infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- participație improprie la comiterea fără vinovăție a infracțiunii de fals intelectual,
- folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,

ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE BOVINE, OVINE, CAPRINE, PORCINE ȘI A PRODUCĂTORILOR DE LAPTE ȘI CARNE – Prodman, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009-2015, inculpații Petrea Vasile și Nedelcu Gheorghe, în calitate de președinți ai Asociației Crescătorilor de Bovine, Ovine, Caprine, Porcine și a Producătorilor de Lapte și Carne – Prodman din comuna Răstoaca, județul Vrancea, au depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe înscrisuri sub semnătură privată și oficială, false/inexacte, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate.
O parte din aceste documente, printre care și două contracte, unul de concesiune și altul de închiriere a pajiștei comunale în suprafață de 212,80 ha, încheiate cu încălcarea prevederilor legale, au fost puse la dispoziție de către inculpatul Dima Vasile, în calitate de primar al comunei Răstoaca, județul Vrancea.
În cursul lunii martie 2013, în scopul numirii în calitate de președinte al Asociației crescătorilor de Bovine, Ovine, Caprine, Porcine si a Producătorilor de Lapte si carne – Prodman din comuna Răstoaca, și prin încălcarea intereselor legitime ale președintelui asociației (Petrea Vasile), inculpatul Nedelcu Gheorghe a depus la Judecătoria Focșani, mai multe documente false, demers care a avut ca urmare admiterea modificării actelor constitutive ale asociației si înscrierea acestora în Registrul Asociațiilor si Fundațiilor.
Prin aceste demersuri, inculpata Asociația Crescătorilor de Bovine, Ovine, Caprine, Porcine și a Producătorilor de Lapte ȘI Carne – Prodman a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 597.309,44 lei.
În cauză, A.P.I.A. a comunicat că se constituie parte civilă, cu suma de 586.818,85 lei la care se adaugă accesoriile fiscale calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data achitării integrale a debitului principal.
Consiliul Local al Comunei Răstoaca, județul Vrancea, prin reprezentant legal, s-a constituit parte civilă cu suma de 47.738,64 lei reprezentând prejudiciul cauzat unității administrativ teritoriale prin încheierea celor două contracte de concesiune și închiriere.
În cauză s-a dispus instituirea popririi asigurătorii asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Petrea Vasile, Dima Vasile și Nedelcu Gheorghe.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Actualizare (05.02.2024):

Prin decizia penală nr. 504 din 25.04.2023, Curtea de Apel Galați a dispus achitarea inculpaților Petrea Vasile, Dima Vasile, Nedelcu Gheorghe, Asociația Crescătorilor de Bovine, Ovine, Caprine, Porcine și a Producătorilor de Lapte și Carne – Prodman, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu există.
Prin aceeași decizie penală, Curtea de Apel Galați a dispus încetarea procesului penal față de Dima Vasile, pentru infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Obligă pe inculpatul Dima Vasile la plata sumei de 18.738,64 lei către partea civilă Unitatea Administrativ Teritorială – comuna Răstoaca, județul Vrancea, reprezentând prejudiciu rămas neachitat din prejudiciul total de 47.738,64 lei produs prin săvârșirea infracțiunii mai sus arătate.

DEFINITIVĂ



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei
FLORESCU CATRINEL ELENA, pentru comiterea infracțiunilor de:
- mărturie mincinoasă,
- favorizarea făptuitorului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În ziua de 25 aprilie 2017, inculpata Florescu Catrinel Elena a fost audiată în calitate de martor de către magistrații din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 120/VIII/3 din 22 ianuarie 2015, privind retrocedarea frauduloasă a 43.227 ha teren forestier din județul Bacău, ocazie cu care, sub prestare de jurământ, a dat declarații neconforme adevărului prin care a contrazis aspectele învederate în faza de urmărire penală.
Prin afirmațiile făcute în fața instanței de judecată, inculpata a urmărit împiedicarea tragerii la răspundere penală a uneia dintre persoanele trimise anterior în judecată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Actualizare (13.11.2020):

Prin decizia penală nr. 201 din 26.10.2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus achitarea inculpatei FLORESCU CATRINEL ELENA pentru infracțiunile reținute în sarcina sa, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală.

DEFINITIVĂ



3. În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 74/VIII/3 din 18 ianuarie 2018, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului

BOARIU IULIAN-DARIUS, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- trafic de influență,
- înșelăciune.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie 2017 – 15 ianuarie 2018, inculpatul Boariu Iulian-Darius a pretins suma de 30.000 euro de la concubina unei persoane cercetate într-un dosar penal al D.I.I.C.O.T. și față de care se dispusese o măsură preventivă.
Banii respectivi au fost pretinși de inculpat în schimbul influenței pe care a afirmat că o are asupra unui magistrat pe care îl poate determina să îndeplinească un act contrar îndatoririlor sale de serviciu și anume scoaterea persoanei respective de sub efectul măsurii preventive a arestului la domiciliu și achitarea acesteia.
La data 17 ianuarie 2018, inculpatul a primit 30.000 euro, suma de bani pretinsă, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
În aceeași perioadă și în același context, inculpatul Boariu Iulian-Darius a indus în eroare aceeași persoana să îi dea diverse sume de bani (15.152 de franci elvețieni și 510 de lire sterline) sub pretextul că banii vor fi dați mai departe concubinului acesteia aflat în stare de arest preventiv și ulterior în stare de arest la domiciliu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei
DUNCA VIORICA pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- spălarea banilor, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2012, inculpata Dunca Viorica, atât în nume personal, cât și ca reprezentant al Întreprinderii Individuale cu același nume, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente nereale, cu privire la cheltuielile eligibile efectuate, în vederea justificării sprijinului financiar nerambursabil primit pentru restructurarea/ reconversia unei suprafețe de 49,86 hectare reprezentând plantații viticole.
Prin aceste demersuri, inculpata Dunca Viorica a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 3.008.981,99 lei.
Din acești bani, 2.156.960,87 lei au fost virați succesiv de către inculpata Dunca Viorica, prin mai multe conturi, cu scopul disimulării adevăratei proveniențe a acestora, fiind folosiți, ulterior, pentru achiziționarea unor bunuri în nume personal sau al membrilor de familie.
A.P.I.A. a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 4.789.902,60 lei, la care se adaugă accesoriile fiscale calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data achitării integrale a debitului principal.
În cauză s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Actualizare la 04.09.2020:

Prin decizia penală nr. 460 din 07.07.2020, Curtea de Apel Timișoara a dispus achitarea inculpatei DUNCA VIORICA, pentru infracțiunile reținute în sarcina sa, întrucât faptele nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege.

DEFINITIVĂ




5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
PETROV GHEORGHE, asistent manager în cadrul unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile și administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, sub forma participației improprii,
- înșelăciune,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2012, inculpatul Petrov Gheorghe, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile - ”Împreună spre succes pentru obținerea unei calificări relevante nevoilor actuale”, a întocmit și a prezentat managerului de proiect, printre alte documente, un număr total de 266 dispoziții de plată falsificate, emise pe numele a 24 persoane înscrise la cursurile de formare profesională pentru specializările „operator procesare text și imagine” respectiv „designeri pagini web”.
Acționând în această manieră, inculpatul a atestat în mod nereal că societatea sa ar fi efectuat operațiuni de plată (parțial și încasare sume de bani) cu titlu de burse către cursanți.
În același context, inculpatul Petrov Gheorghe a indus și menținut în eroare un număr de 13 cursanți prin determinarea acestora să semneze înscrisuri cu rubrici simplificate, sub pretextul că acestea ar fi necesare pentru a atesta că în timpul derulării cursului aceștia nu și-au modificat datele de identitate.
Ulterior, după obținerea semnăturilor, prin falsificare, inculpatul a transformat înscrisurile respective în unele care atestau efectuarea plății subvențiilor către participanții la curs.
În baza acelor înscrisuri Autoritatea Contractantă a procedat la decontarea către beneficiarul proiectului a sumei totale de 144.000 lei, bani ce au ajuns în final la inculpatul Petrov Gheorghe.
Până în acest moment Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) nu a comunicat dacă se mai constituie parte civilă în procesul penal, dat fiind că inculpatul Petrov Gheorghe a achitat cei 144.000 lei primiți în condițiile de mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș.



În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 18 decembrie 2018