DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
28 decembrie 2017
Nr. 1284/VIII/3

DREPT LA REPLICĂ


Către,
JURNALUL NAŢIONAL

În atenţia redactorului șef, Elena Cristian

Cu referire la articolul cu titlul ”Randament DNA: o condamnare în 3 ani”, publicat de Jurnalul National la data de 27 decembrie 2017, în format print cu trimitere din pagina 1 a publicației, iar în versiunea online sub titlul Zeci de politicieni lăsați fără “serviciu” de DNA. O singura condamnare definitivă, titlul sub care apare în publicația online, Biroul de Informare și Relații Publice transmite următorul drept la replică:
Din 2013 până în prezent au fost deja condamnați definitiv 27 de demnitari pentru fapte de corupție sau fapte asimilate faptelor de corupție: 5 miniștri, 17 deputați, 4 senatori și un membru al Parlamentului European.
Înainte de publicarea articolului, nici autorul articolului ori vreun reprezentant al publicației Jurnalul Național nu a solicitat un punct de vedere instituției, ceea ce denotă fie lipsă de profesionalism, fie rea credință.
De altfel, datele oficiale puteau fi obținute cu o minima documentare din surse deschise, acestea fiind deja făcute publice, la www.pna.ro, Secțiunea Evenimente - Discurs al procurorului șef al DNA la evenimentul special cu tema Analizarea principiilor de la Jakarta: întărirea independenței și eficienței agențiilor anticorupție organizat în cadrul celei de-a șaptea Sesiuni a Conferinței Statelor Părți (COSP) la Convenția ONU împotriva Corupției (UNCAC), eveniment care s-a desfășurat la Viena, la data de 9 noiembrie 2017

Prin urmare,

1.Titlul principal publicat pe în pagina 1a publicației în format print “Randament DNA: o condamnare în 3 ani” atestă o realitate complet falsificată
2.Titlul sub care apare același articol în versiunea online care coincide cu Supratitul articolului din pag 18, format print, respectiv 2014-2017 : Zeci de politicieni lăsați fără “serviciu” de DNA. O singura condamnare definitivă atestă o realitate complet falsificată
3.Conținutul articolului este redactat într-o manieră tendențioasă, folosindu-se o stratagemă manipulatoare și anume aceea de a selecta câteva cazuri particulare pe baza cărora se ajunge la o generalizare deformată, fără corespondent în realitate.

În virtutea corectei informări a cititorilor dumneavoastră, vă rugăm să transmiteți acest drept la replică, în termenul și în condițiile prevăzute de normele în vigoare, cu publicarea acestuia, în format electronic, dar și în print pe pagina în care a fost publicata informația falsă, respectiv pagina 1.

În cazul în care nu veți publica dreptul la replică ne rezervăm dreptul de a vă acționa pe cale civilă în instanță, conform art. 252 și următoarele din Codul Civil.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE