DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 19 iunie 2017
Nr. 618/VIII/3

COMUNICAT


În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 502/VIII/3 din 18 mai 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatului

POPESCU LAURENȚIU-NICOLAE, la data faptelor comisar șef de poliție cu funcția de instructor superior (șef an învățământ) în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2015 - mai 2017, inculpatul Popescu Laurențiu-Nicolae, în calitate de instructor superior (șef an învățământ) în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București, a pretins și primit de la un student (martor în cauză) foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 800 lei. Produsele respective au fost pretinse și primite de inculpat în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle sale de serviciu, respectiv neefectuarea demersurilor pentru sancționarea studentului în cazul săvârșirii unor abateri disciplinare.

În prezența apărătorului ales, inculpatul Popescu Laurențiu-Nicolae a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- 2 (doi) ani și 6 (șase) luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

Inculpatul Popescu Laurențiu-Nicolae va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile, în condițiile stabilite de instanță.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Popescu Laurențiu-Nicolae, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției a fost trimis la Tribunalul București.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 13 noiembrie 2017