DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
5 noiembrie 2007
Nr. 273/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 9 inculpaţi pentru săvârşirea mai multor infracţiuni prin care au fraudat patrimoniul S.C. TRANSGAZ S.A. Mediaş cu suma de 260.824.605.508 ROL (aproximativ 11.340.200 euro).

Astfel, au fost trimişi în judecată inculpaţii:
- COCONEA AUREL - GABRIEL - fost director general al S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. Mediaş, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi infracţiunea de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni;
- STAICU DINEL - actualmente preşedinte al Societăţii de Investiţii Financiare Oltenia;
- VOLINTIRU CORNEL - TEODOR - fost director general al S.C. SIRONEX S.A. Craiova;
- POPESCU CARMEN - IOANA - fost director economic al S.C. B.D.J. S.A. Craiova;
- REBEGA VLAD - fost director general al S.C. B.D.J. S.A. Craiova;
- SICLITARU IULIAN;
- SICLITARU TUDORICĂ;
- BANCIU VASILE - fost director general adjunct la S.C. ASIGURAREA NAŢIONALĂ ROMÂNĂ S.A.;
- BOGZA ADRIAN - GEORGEL - fost administrator la S.C. DELTA TELECOM S.A.,

toţi pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi infracţiunea de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Din probele administrate în faza de urmărire penală, s-a stabilit următoarea stare de fapt:
În perioada august 2000 - iulie 2001, inculpatul COCONEA AUREL - GABRIEL, în calitate de director general al SNTGN TRANSGAZ S.A. Mediaş (având, în această funcţie, atribuţii de ordonator de credite şi reprezentare a societăţii în relaţiile cu terţii), a încheiat, cu încălcarea normelor legale, un număr de 14 Convenţii de plăţi cu cinci societăţi cu capital integral de stat.
Prin încheierea acestor convenţii, a interpus în circuitul financiar dintre societăţile de stat transportatoare, distribuitoare şi respectiv beneficiare de gaze naturale un număr de 4 societăţi private - S.C. BDJ S.A. Craiova, S.C. PADOGAZ S.A. Bucureşti, S.C. SIRONEX S.A. Craiova, S.C. DUMIMPEX SM S.R.L. Bucureşti, toate controlate de inculpatul STAICU DINEL şi cărora le-a asigurat finanţarea, în mod fraudulos.
Convenţiile de plăţi au fost încheiate cu încălcarea O.U.G. nr. 10/1997 şi a Normei Metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenţă ale contribuabililor persoane juridice în vederea diminuării blocajului financiar şi a pierderilor în economie, aprobată prin H.G. nr. 685/23.08.1999.
Contrar dispoziţiilor legale privind compensarea datoriilor reciproce (potrivit cărora ordinele de compensare nu se schimbă în numerar), la solicitarea SNTGN TRANSGAZ S.A. Mediaş, societăţile de stat consumatoare de gaze au achitat în conturile celor 4 societăţi private suma totală de 132.513.283.093 ROL, prejudiciind în acest mod SNTGN TRANSGAZ S.A. Mediaş.
Cele patru societăţi comerciale controlate de învinuitul STAICU DINEL, reprezentate de inculpaţii VOLINTIRU CORNEL şi REBEGA VLAD, POPESCU CARMEN IOANA, SICLITARU TUDORICĂ şi SICLITARU IULIAN nu au avut activitate comercială, nu prezentau credibilitate din punct de vedere financiar şi nu au avut relaţii comerciale cu societăţile implicate în încheierea actelor de compensare.
Sumele de bani astfel încasate au fost direcţionate către firmele din grupul controlat de inculpatul STAICU DINEL şi respectiv au ajuns în conturile personale ale inculpaţilor sau în conturile altor societăţi în care aceştia erau implicaţi, de unde au fost retrase în numerar.
Pentru negocierea şi încheierea Convenţiilor de plăţi, inculpatul STAICU DINEL a beneficiat şi de sprijinul inculpatului BOGZA ADRIAN - GEORGEL, care a beneficiat de suma de 9.060.000.000 ROL, achitată în contul S.C. DELTA TELECOM S.A. cu titlu de comision de intermediere. Inculpaţii STAICU DINEL, COCONEA AUREL - GABRIEL, VOLINTIRU CORNEL, POPESCU CARMEN IOANA, REBEGA VLAD, SICLITARU TUDORICĂ, SICLITARU IULIAN, BOGZA ADRIAN - GEORGEL, BANCIU VASILE au acţionat ca o grupare cu caracter organizat, având un program şi atribuţii clar stabilite.
Prejudiciul total (compus din 132.513.283.093 ROL şi dobânda legală) cauzat SNTGN TRANSGAZ S.A. Mediaş este în sumă de 260.824.605.508 ROL.

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 10 iunie 2015