DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 07 iulie 2016
Nr. 970/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna iunie 2016, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată,

sub control judiciar, a inculpatului

DUNĂRINȚU IONEL RAFAEL, la data faptelor primar al orașului Baia de Aramă, județul Mehedinți, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
- instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte),
- obținere ilegală de fonduri în formă continuată,
- fals în declarații (3 fapte),

și în stare de libertate a inculpaților:

BĂLĂNESCU DOMNICA, la data faptelor medic veterinar concesionar la Circumscripția Sanitar Veterinară Balta Isverna, jud. Mehedinți, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, prin care s-a obținut pe nedrept europene,cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
- complicitate la obținere ilegală de fonduri în formă continuată,
- obținere ilegală de fonduri în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte)

VĂRZARU ILIE, PLOSCARU ILIE, PAULESCU – BUICAN NISTOR și GOLICI GEORGIAN-DANIEL la data faptelor consilieri la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Centrul Județean Mehedinți - Serviciul Verificări pe Teren, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- complicitate la obținere ilegală de fonduri,
- fals intelectual,

PARASCHIVU MILUȘ, la data faptelor consilier I superior la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Centrul Județean Mehedinți - Serviciul Verificări pe Teren, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- complicitate la obținere ilegală de fonduri, (2 fapte),
- două infracțiuni de fals intelectual (2 fapte),

SCOROBETE ION, la data faptei viceprimar/ primar interimar al comunei Zăvoi Județul Caraș Severin, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, prin care s-au obținut pe nedrept fonduri în formă continuată,

SEMEN NICOLAE LUCIAN, administrator al SC Trans Exfor SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, prin care s-au obținut pe nedrept fonduri în formă continuată,

SC TRANS EXFOR SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, prin care s-au obținut pe nedrept fonduri europene, în formă continuată și cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009 – 2014, inculpatul Dunărințu Ionel Rafael a formulat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cereri de sprijin pe suprafață (Măsurile 214 și 211- Plati de agro-mediu și Sprijin pentru zone defavorizate) folosind documente false sau inexacte, pe baza cărora a obținut subvenții din fondurile Uniunii Europene și din bugetul consolidat al statului, în sumă totală de 4.659.916.37 lei.

De asemenea, în perioada 2011-2014, inculpatul Dunărințu Ionel Rafael, acționând în aceeași manieră, a obținut în mod nejustificat subvenții pe cap de animal/ovine în condițiile în care nu a avut efectiv numărul de animale pentru care a solicitat sprijinul.

În derularea activității infracționale, inculpatul Dunărințu Ionel Rafael a beneficiat de ajutorul inculpatei Bălănescu Domnica, care, în calitate de medic veterinar, a eliberat mai multe adeverințe în conținutul cărora se atesta în mod mincinos că inculpatul deținea un efectiv de animale cu mult mai mare decât cel existent în realitate, documente ce au fost luate în seamă la stabilirea deciziilor de plată.

De asemenea, la îndemnul inculpatului Dunărințu Ionel Rafael, inculpata a întocmit în fals două documente prin care s-a solicitat scăderea din exploatația primului și din Registrul Național al Exploatațiilor, a unui număr total de 962 ovine, cunoscând că acestea nu au existat în realitate.

În perioada 2011-2014, inculpata Bălănescu Domnica a decontat contravaloarea serviciilor prestate privind vaccinarea ovinelor inculpatului Dunărințu Ionel Rafael deși știa că acesta din urmă nu deținea în totalitate efectivele declarate și înregistrate de către aceasta în Registrul Național al Exploatațiilor, cauzând un prejudiciu Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mehedinți în valoare de 9.975 lei.

De un real ajutor inculpatului s-au dovedit și inculpații Paraschivu Miluș, Vărzaru Ilie, Ploscaru Ilie, Paulescu – Buican Nistor și Golici Georgian-Daniel, inspectori în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - Centrul Județean Mehedinți, care au fost desemnați să efectueze controale pe teren și care la rândul lor aveau obligația să constate lipsa efectivelor de animale și să propună excluderea inculpatului Dunărințu Ionel Rafael de la plată.

Acest lucru nu s-a realizat deoarece cei cinci inspectori au întocmit în fals procese - verbale de control în teren și au atestat că efectivele de animale pentru care a fost solicitat sprijin existau în realitate.

În acest mod inculpatul Dunărințu Ionel Rafael a fost ajutat să nu fie exclus de la plata și a obținut în mod injust suma totală de 268.814.47 lei, reprezentând sprijinul pe cap de ovină, acordat din bugetul național.

În datele de 19 august 2010 respectiv 18 septembrie 2011, inculpații Scorobete Ion, în calitate de viceprimar/ primar interimar al comunei Zăvoi județul Caraș Severin și Semen Nicolae Lucian, administrator al SC Trans Exfor SRL, au semnat și ștampilat mai multe documente (situații de lucrări, procese verbale de recepție etc.) ce priveau lucrări de întreținere efectuate pe terenul arendat de către inculpatul Dunărințu Ionel Rafael, în condițiile în care niciodată lucrările respective nu au fost executate.

Din analiza declarațiilor de avere pe anii 2011, 2013 și 2014, date pe propria răspundere, a rezultat faptul că, inculpatul Dunărințu Ionel Rafael a omis să declare suma de 3.760 lei și mai multe bunuri imobile pe care le deținea în proprietate.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) s-au constituit părți civile în cadrul procesului penal cu sumele de 485.197,59 lei respectiv 3.536,45 lei.

În cauză, s-a dispus instituirea unor măsuri asiguratorii asupra bunurilor imobile, mobile ce aparțin inculpaților Dunărințu Ionel Rafael, Bălănescu Domnica, Golici Georgian Daniel, S.C. Trans exfor S.R.L, Ploscaru Ilie, Semen Nicolae Lucian, Paraschivu Miluș, Vărzaru Ilie, Scorobete Ion pși Paulescu-Buican Nistor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Menționăm că inculpatul Dunărințu Ionel Rafael a mai fost trimis în judecată într-un dosar separat pentru fapte similare (vezi comunicat nr. 2/VIII/3 din 4 ianuarie 2016).



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei

BOBOCEA OTILIA-FLORENTINA, secretar al Primăriei Orașului Babadag, județul Tulcea, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni),
- fals intelectual,
- conflict de interese.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 29 mai 2012, inculpata Bobocea Otilia-Florentina, în calitate de secretar al Primăriei Orașului Babadag, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente în care se atestau date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de sprijin pe suprafață, pentru o suprafață de 10 ha teren agricol, pe care nu-l deținea în realitate.

Pe unul dintre aceste documente, inculpata, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a semnat în fals “pentru Primar”.

Toate aceste aspecte au avut drept consecință obținerea unui folos patrimonial pentru sine, respectiv sprijin financiar acordat de A.P.I.A. în cadrul campaniei 2012 în sumă de 9.890,10 lei.

În luna iulie a aceluiași an, în contextul unui alt proiect finanțat din fonduri nerambursabile, inculpata Bobocea Otilia-Florentina, în aceeași calitate, a depus la A.P.I.A. documente care conțineau informații necorespunzătoare adevărului, în sensul că: a lucrat în cadrul unei ferme 5 ore/zi, a participat la un curs formare profesională și dezvoltare regională, deține în proprietate aceeași suprafață de teren de 10 ha etc.).

Prin acest demers infracțional, inculpata a obținut, pe nedrept, fonduri europene în cuantum de 106.668 lei.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură a precizat că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 116.156,81 lei.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile aflate în proprietatea inculpatei Bobocea Otilia-Florentina.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.



Actualizare (09.05.2018):
Prin decizia penală nr. 484 din 25.04.2018, Curtea de Apel Constanța a dispus achitarea inculpatei BOBOCEA OTILIA-FLORENTINA, secretar al Primăriei Orașului Babadag, județul Tulcea, pentru săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina ei, întrucât fapta nu există (în cazul primei infracțiuni) și faptele nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege (în cazul ultimelor 2 infracțiuni).
Obligă părțile civile, M.A.D.R. prin A.P.I.A. și M.A.D.R. prin A.F.I.R. la plata a câte 2.500 lei fiecare reprezentând cheltuieli judiciare către stat efectuate la fondul cauzei și în apel.

DEFINITIVĂ



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată,

sub control judiciar, a inculpatului TRIFU IOAN, la data faptelor comisar în cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Călărași, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită,

și în stare de libertate a inculpatului DINESCU MARIO MUGUREL, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită,

În rechizitoriul întocmit s-a reținut următoarea stare de fapt:
La data de 05 iunie 2015, inculpatul Trifu Ioan, în calitate de comisar în cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Călărași, în contextul efectuării unor controale tematice la operatori economici care își desfășurau activitățile pe raza municipiului Oltenița, a primit de la reprezentanții acestora, printre care și inculpatul Dinescu Mario Mugurel, suma totală de 800 lei.

Acești bani au fost primiți de inculpatul Trifu Ioan ca recunoștință pentru sancționarea operatorilor economici cu avertisment și nu cu amendă, în raport de neregulile constatate.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui bun imobil ce aparține inculpatului Trifu Ioan.

De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului prin poprirea sumei de 500 de lei, aflată în contul unei unități bancare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călărași cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatei

MUREȘAN ANCA LORENA, la data faptelor șef al Biroului Evidența și Administrarea Imobilelor de Locuit din cadrul Primăriei Suceava, pentru săvârșirea, infracțiunilor de:
- luare de mită (2 fapte),
- fals material în înscrisuri oficiale.

În rechizitoriul întocmit s-a reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2011, inculpata Mureșan Anca Lorena, în calitate de șef al Biroului Evidența și Administrarea Imobilelor de Locuit din cadrul Primăriei Suceava, a primit de la o persoană (denunțător în cauză) suma de 500 de euro pentru a-i facilita acesteia închirierea din fondul locativ al Primăriei Suceava a unui imobil tip garsonieră, cu destinația - locuință, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

În perioada octombrie - noiembrie 2014, inculpata a pretins și primit de la același denunțător suma totală de 1.500 de euro, pentru a-i facilita realizarea unui schimb de imobile cu destinația - locuință socială, din același fond locativ al Primăriei Suceava.

În același context, în cursul lunii martie 2015, inculpata Mureșan Anca Lorena a falsificat prin contrafacerea subscrierii contractul de închiriere a locuinței în care ar fi urmat să se mute denunțătorul, un exemplar fiindu-i înmânat acestuia din urmă.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatei Mureșan Anca Lorena.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunerea de a se menține măsura preventivă și asigurătorie dispusă în cauză.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului

SECU OVIDIU, administrator în fapt al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea, infracțiunilor de:
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit s-a reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2010, la nivelul societății comerciale S.C. Matero Ama S.R.L. au fost elaborate două proiecte cofinanțate de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regională, respectiv: „Creșterea Eficienței Energetice a Centrului pentru producerea mixturilor asfaltice” și „Centru pentru producerea betoanelor și mortarelor”.

Ambele proiecte au fost înaintate la Ministerul Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie și aprobate ulterior, fapt pentru care s-au încheiat două contracte de finanțare, la datele de 22.12.2010 respectiv 06.01.2012.

Aferent proiectelor depuse, S.C. Matero Ama S.R.L., prin reprezentantul său legal, administratorul Matei Mihai, a desemnat ca manager de proiect pe inculpata Matei Aurelia-Liliana, soția acestuia din urmă.

În același context, urmărind fraudarea fondurilor nerambursabile, inculpatul Matei Mihai, în înțelegere cu inculpata Matei Liliana Aurelia și inculpații Vlădilă Cătălin, administrator al S.C. Maktub S.R.L. Tecuci și Anghel Avram, administrator al S.C. Leasimat S.R.L., în calitate de ofertanți, au constituit un grup infracțional organizat având ca scop manipularea procedurii de achiziție, în sensul depunerii de diligențe pentru pregătirea ofertelor (prin inițierea unor asocieri între societățile acestora cu producătorii utilajelor sau al susținerii ferme din partea acestora) și implicit al stabilirii prețului de ofertare astfel încât societățile controlate de aceștia să obțină punctajul necesar câștigării selecției de oferte iar valoarea utilajelor să fie în mod artificial crescută.

În cadrul celui de-al doilea proiect, inculpatul Matei Mihai și ceilalți membri ai grupului au beneficiat de sprijinul inculpatului Secu Ovidiu care, în calitate de reprezentant în fapt al unei firme din Bulgaria, cu știință a întocmit și semnat în numele administratorului, fără știința acestuia, documentele necesare participării în calitate de ofertant în cadrul procedurii pentru implementarea proiectului respectiv dar și pentru achiziția unor autobasculante, cu scopul de a justifica prețul supraevaluat practicat de celălalt ofertant-câștigător.

De asemenea, inculpatul Secu Ovidiu a semnat în fals și a depus oferta necesară organizării frauduloase a unei proceduri separate și inoportune, de achiziție a unui așa zis soft de comandă pentru stația respectivă, plătit tot din fonduri europene nerambursabile, obținând pentru sine un beneficiu necuvenit în sumă de 74.607,83 lei (echivalentul a 18.250 euro).

Ministerul Fondurilor s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 9.671.226,46 lei din care 3.342.667,52 lei valoare eligibilă nerambursabilă aferentă proiectului respectiv.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor părți sociale pe care inculpatul le deține la trei societăți comerciale..

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Prahova cu propunerea de a se menține măsura preventivă și asigurătorie dispusă în cauză.

Precizăm că la data de 24 decembrie 2015, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane fizice și juridice în legătură cu fraudarea fondurilor europene destinate proiectelor mai sus amintite (vezi comunicat nr. 2036/VIII/3 din 24 decembrie 2015).



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților:

COCA ADRIAN ANDREI și RADU MĂDĂLINA, contabil respectiv administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În data de 12 aprilie 2016, inculpatul Coca Adrian Andrei, în contextul unui control efectuat la firma al cărui angajat era, i-a promis unei persoane cu funcția de inspector antifraudă în cadrul Direcției Regionale Antifraudă București (martor denunțător în cauză) suma de 20.000 euro, astfel ca în schimb funcționarul public să constate un prejudiciu mai mic adus bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale.

În același scop, în data de 21 aprilie 2016, cunoscând promisiunea anterioară de remitere a sumei de 20.000 euro, inculpata Radu Mădălina, administrator de fapt al societății, i-a dat martorului denunțător o primă tranșă de 49.600 lei.

În aceeași zi, după primirea primei tranșe, inculpații Coca Adrian Andrei și Radu Mădălina au negociat cuantumul prejudiciului ce urma a fi stabilit în urma controlului, acceptând în final suma de aproximativ 200.000 euro (în jur de 900.000 lei), față de 1.000.000 euro după cum se estima.

Ulterior, în data de 26 aprilie 2016, inculpatul Coca Adrian Andrei i-a remis efectiv martorului denunțător, suma de 40.000 lei, reprezentând cea de-a doua tranșă de bani.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații Coca Adrian Andrei și Radu Mădălina au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Coca Adrian Andrei și Radu Mădălina vor presta, o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile.

În cauză, procurorii anticorupție au dispus confiscarea specială a sumei totale de 89.600 lei.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpații Coca Adrian Andrei și Radu Mădălina, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

ISTUDOR GHEORGHE, PĂTRU GHEORGHE și ALDICA NICOLAE OVIDIU, sub aspectul săvârșirii a 6 infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2009-2014, inculpații Istudor Gheorghe, Pătru Gheorghe și Aldica Nicolae Ovidiu au beneficiat în mod nelegal de plăți efectuate atât din bugetul general al Uniunii Europene cât și din bugetul național, declarând necorespunzător adevărului că folosesc anumite suprafețe de teren, cu respectarea condițiilor de agro-mediu, deși în realitate nu le utilizau în întregime sau potrivit obligaților asumate.

O parte din acele suprafețe de teren au fost împădurite printr-un program de îmbunătățire a calității mediului realizat de către Primăria Comunei Ticuș împreună cu Consiliul Județean Brașov.

Ca urmare a acestor demersuri, cei trei inculpați au obținut pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene și de la bugetul de stat în valoare totală de 571.902,85 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție din Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului Aldica Nicolae Ovidiu.

De asemenea, s-a dispus instituirea unor popriri asiguratorii asupra conturilor aparținând inculpaților Istudor Gheorghe, Pătru Gheorghe și Aldica Nicolae Ovidiu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

COJOCARU FLORENTIN EMILIAN și DINCĂ FLORIN, asociați și administratori ai SC Natural Mixt SRL, SC Royal Vision SRL, SC Azzura Factory SRL, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de evaziune fiscală.

S.C. NATURAL MIXT S.R.L., S.C. AZZURA FACTORY S.R.L și S.C. ROYAL VISION S.R.L, cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 09.2010 – 2012, inculpații Cojocaru Florentin Emilian și Dincă Florin, în calitate de asociați și administratori ai SC Natural Mixt SRL, SC Royal Vision SRL și SC Azzura Factory SRL, au omis, în parte, înregistrarea, în contabilitatea societăților respective, a operațiunilor comerciale constând în tranzacții efectuate (în principal operațiuni intracomunitare) cu alte firme, fapte ce au dus la prejudicierea bugetului de stat prin neplata taxelor și impozitelor.

De asemenea, pentru a îngreuna activitatea organelor de control pe linia verificărilor de natura financiar contabilă, inculpații au declarat un alt sediu pentru cele trei firme.

Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 30.646.432 lei, din care TVA – 29.505.446 lei și impozit pe profit – 1.140.986 lei.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea inculpaților Cojocaru Florentin Emilian și Dincă Florin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

RADU ȘTEFAN, administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 – 2014, inculpatul Radu Ștefan, în calitate de administrator al unei societăți comerciale cu obiect de activitate în domeniul agricol, cu ocazia depunerii cererii de plată unică pe suprafață, cu intenție, a determinat în anul 2010 o persoană să declare, fără vinovăție, că exploatează în mod legal suprafața de 0,87 ha teren, care, în realitate, avea alt proprietar, iar în anii 2011-2014 a făcut personal, cu rea-credință, declarații în acest sens.

Suprafața respectivă face parte dintr-un bloc fizic declarat integral de inculpat la A.P.I.A – Centrul Județean Călărași ca fiind utilizat de societatea sa, în condițiile în care proprietarul de drept nu a arendat, concesionat sau dat în folosința acestuia terenul respectiv.

Acest demers a avut ca urmare obținerea pe nedrept a sumei totale de 2.665,55 lei din care 2.068,99 lei din bugetul Uniunii Europene și 596,56 lei din bugetul național.

A.P.I.A.- Centrul Județean Călărași a comunicat că nu se constituie parte civilă în cauză, deoarece prejudiciul a fost acoperit în totalitate de către inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călărași.



10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

HAIVAS MIHAI și SC IMROM SA sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 30 decembrie 2013, între Primăria municipiului Bacău și o asociere formată din mai multe societăți printre care și SC Imrom SA, a fost încheiat un contract ce avea ca obiect un proiect finanțat din fonduri europene „Reabilitare infrastructura urbana zona I.L.Caragiale – Milcov – intersecție strada Letea din municipiul Bacău”.

În acest context, inculpatul Haivas Mihai, în calitate de administrator al SC Imrom SA Roman, a determinat reprezentanții Primăriei municipiului Bacău să folosească fără vinovăție documente nereale în vederea accesării acestor fonduri.

Concret, în cursul derulării contractului de lucrări inculpatul a întocmit și folosit documente din care reieșea în mod nereal constituirea unei garanții de bună execuție, ce au fost depuse de către Primăria Bacău la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei de 6.755.244,24 lei din bugetul Uniunii Europene, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin inculpatei SC Imrom SA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 12 februarie 2018
comunicate-hotărâri de condamnare din 17 august 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 28 martie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 26 februarie 2019
comunicate-hotărâri de condamnare din 06 decembrie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 23 noiembrie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din 17 martie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 13 martie 2017