DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 6 octombrie 2015
Nr. 1552/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna septembrie 2015, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei NICOLA MARILENA, la data faptelor referent în cadrul Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL), pentru săvârșirea a 6 infracțiuni de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2013, inculpata Nicola Marilena a promis unui om de afaceri că va interveni la patronul unei firme de construcții, care avea în derulare proiecte importante în colaborare cu Agenția Națională pentru Locuințe, pentru a-l determina pe acesta să cumpere de la societatea omului de afaceri o cantitate mare de materiale de construcții.
În acest context, inculpata a pretins și a primit de la administratorul acesteia din urmă suma de 12.000 euro.
În perioada 2011-2013, inculpata Nicola Marilena, prezentându-se cu funcția de secretar al directorului Agenției Naționale pentru Locuințe, a pretins de la un număr 5 persoane suma totală de 8.200 euro și a primit efectiv sumele de 6.700 euro și 6.500 lei, în schimbul intervențiilor pe lângă funcționarii decidenți cu privire la aprobarea cererilor de atribuire locuințe în București.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de detenție în altă cauză, a inculpatului

ANCULIA ROMICĂ PAVEL, director al Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (A.P.I.A.) Caraș – Severin, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență.

și în stare de libertate a inculpatului
BULBOACĂ EMIL, administrator al S.C. Consiron S.R.L., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada februarie – aprilie 2012, inculpatul Anculia Romică Pavel, abuzând de prerogativele funcției sale de director al A.P.I.A. Caraș – Severin, a pretins de la inculpatul Bulboacă Emil suma de 20.000 de euro, pentru a-i influența pe primarul și consilierii comunei Sacu, jud. Caraș - Severin, determinându-i pe aceștia să-și încalce atribuțiile de serviciu, în sensul de a-i atribui firmei inculpatului Bulboacă Emil contractul având ca obiect „Curățirea și întreținerea pășunilor pe raza comunei Sacu – 2012”. Suma de 20.000 de euro ar fi fost pretinsă de inculpatul Anculia Romică Pavel pentru primarul comunei Sacu.
Totodată, inculpatul Anculia Romică Pavel, a promis inculpatului Bulboacă Emil că, în calitatea pe care o deținea, de director executiv al A.P.I.A. Caraș - Severin, va determina atribuirea către acesta a contractului de achiziție publică, prin emiterea unei adrese către autoritatea contractantă care să ducă la eliminarea competitorilor cu oferte situate sub cea propusă de el, iar pentru aceasta a pretins ca suma de 55.000 de euro rezultată din atribuirea acelui contract, să fie împărțită între acesta și Bulboacă Emil în mod egal.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraș Severin.

Inculpatul Anculia Romică-Pavel a fost trimis în judecată de către procurorii D.N.A. și condamnat pentru săvârșirea mai multor fapte concurente, comise în aceeași perioadă de timp și prin același mod de operare cu faptele care fac obiectul prezentului comunicat. Acesta a fost condamnat definitiv la data de 28 ianuarie 2015 la o pedeapsă privativă de libertate, pentru fapte de corupție, într-un dosar instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Timișoara (a se vedea comunicatul din data de 28 ianuarie 2015).



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

BĂLOI FLORIN CLAUDIU, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- fals în declarații, (2 infracțiuni),
- înșelăciune, (2 infracțiuni),
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

ALBU CONSTANTIN CĂTĂLIN, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- instigare la înșelăciune, (2 infracțiuni),
-instigare la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

NICOLI MARIN, medic veterinar, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- fals intelectual în formă continuată (4 acte materiale),
- complicitate la înșelăciune, (2 infracțiuni),
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010-2011, inculpatul Băloi Florin Claudiu, la inițiativa inculpatului Albu Constantin Cătălin și cu sprijinul direct al inculpatului Nicoli Marin, a întreprins demersurile necesare pentru a accesa fonduri europene și naționale, deși nu îndeplinea condițiile de eligibilitate pentru a beneficia de Măsura 112 – “Instalarea tinerilor fermieri” - din Programul Național de Dezvoltare Rurală al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) – în prezent Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și nici condițiile pentru a beneficia de plățile naționale directe complementare (PNDC) în sectorul zootehnic acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Concret, urmărind să devină beneficiarul final al unor fonduri nerambursabile, inculpatul Albu Constantin Cătălin – care deținea mai multe animale, în special capre, în gospodăria proprie, dar nu îndeplinea condițiile de studii pentru a accesa fonduri europene, a convenit cu inculpatul Băloi Florin Claudiu – care nu deținea animale, dar care avea studii liceale, ca acesta din urmă să solicite personal sprijinul financiar în calitate de fermier, scop în care Albu Constantin Cătălin urma să procedeze la un transfer fictiv de capre din proprietatea lui în cea a lui Băloi Claudiu Florin și să stabilească domiciliul acestuia din urmă în propria gospodărie, lucru care s-a și întâmplat.
Ulterior, inculpatul Băloi Florin Claudiu, folosindu-se de documente justificative cu un conținut ce nu corespundea realității, semnate de el în calitate de titular al cererii, sau întocmite și semnate de inculpatul Nicoli Marin, al cărui cabinet medical desfășura activități sanitar-veterinare publice pe raza comunei Oprișor, jud. Mehedinți, a reușit să inducă în eroare autoritățile statului care au aprobat în anul 2011 efectuarea următoarelor plăți către acesta:
- suma de 108.082 lei reprezentând echivalentul în lei al sumei de 15.000 euro finanțare nerambursabilă de la AFIR (fostă APDRP) – din care 86.465,6 lei fonduri europene și 21.616,40 lei fonduri naționale,
- suma de 13.960 lei fonduri naționale de la APIA (plăți complementare directe în sectorul zootehnic).

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Centrul Județean Mehedinți s-au constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 78.809 lei.

În cauză, a fost dispusă măsura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Nicoli Marin și Albu Constantin Cătălin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză și de a se desființa înscrisurile reținute ca fiind falsificate, pe baza cărora au fost obținute pe nedrept fonduri europene și naționale.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

URDEA IUSTIN NICOLAE, primar al comunei Limanu, județul Constanța, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție în formă continuată (două acte materiale),
- folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

VOICU BOGDAN, secretar al Primăriei Comunei Limanu, județul Constanța, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție în formă continuată (două acte materiale),
- complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

TAMBOZI ELENA, reprezentant al unei societăți comerciale, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
BARBU EUGEN, diriginte de șantier, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție,

COTIN VASILE, reprezentant al unei societăți comerciale, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție,
- complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008-2009, în contextul unui proiect finanțat din fonduri PHARE, intitulat „Turism Transfrontalier pe bicicletă – pistă comună pentru pietoni și biciclete pe faleza Mării Negre în zona 2 Mai – Vama Veche – frontieră”, inculpatul Urdea Iustin Nicolae, beneficiind de sprijinul celorlalți inculpați, în exercitarea atribuțiilor de serviciu ce decurgeau din calitățile de primar al comunei Limanu, jud. Constanța, a atribuit acest contract societății comerciale reprezentate de inculpatul Cotin Vasile, fără respectarea prevederilor legale.
În același context, inculpatul Urdea Iustin Nicolae deși cunoștea împrejurarea că o parte a lucrărilor aferente traseului modificat al pistei comune s-a realizat anterior semnării unui act adițional la contractul respectiv de lucrări, a prezentat Autorității de Management documente cu un conținut nereal, care atestau în mod fictiv faptul că lucrările ar fi fost efectuate după intrarea în vigoare a actului respectiv.
În baza acestor documente unitatea administrativ – teritorială Limanu a obținut fonduri nerambursabile în cuantum de 413.641,31 lei.
Documentele respective au fost întocmite și semnate de inculpații Tambozi Elena, în calitate de proiectant al lucrărilor respective, Barbu Eugen diriginte de șantier și Cotin Vasile.
Faptele descrise mai sus au avut drept consecință aplicarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a unei corecții financiare de 25% din valoarea contractului de lucrări, modificat prin actul adițional (reprezentând 116.258,73 euro și TVA în cuantum de 79.373,46 lei,), ce a determinat stabilirea în sarcina beneficiarului finanțării, respectiv a Consiliului Local al comunei Limanu, a unei creanțe bugetare de 68.427,19 euro, aferente contribuției U.E. la finanțarea proiectului, 92.012,03 lei, aferente contribuției publice naționale de la bugetul de stat, și TVA în sumă de 79.374,78 lei.
De menționat este faptul că atât atribuirea actului adițional aceleiași firme reprezentate de inculpatul Cotin Vasile cât și aplicarea corecției financiare mai sus amintită au avut la bază o notă cu un conținut nereal întocmită de inculpatul Voicu Bogdan.

Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 215.428,10 euro.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra imobilelor ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Actualizare (17.04.2024):

Prin decizia penală nr. 241 din 15.03.2024 Curtea de Apel Constanța a dispus achitarea inculpaților URDEA IUSTIN NICOLAE, VOICU BOGDAN, BARBU EUGEN, COTIN VASILE, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu există ori nu sunt prevăzute de legea penală.
Prin aceeași decizie penală, Curtea de Apel Constanța a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatei TAMBOZI ELENA, pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Respinge acțiunea civilă formulată de partea civilă Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, ca neîntemeiată.
Constată că nu există constituire de parte civilă din partea Consiliului Local al comunei Limanu, jud. Constanța.

DEFINITIVĂ



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

HURDUGACI EMANOIL, primar al comunei Chiheru de Jos, județul Mureș, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- instigare la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (3 infracțiuni), în formă continuată;
- instigare la obținere ilegală de fonduri (3 infracțiuni), în formă continuată;
- instigare la spălare a banilor (3 infracțiuni), în formă continuată;

CIOLOCA IULIU, TĂTAR AUREL-VASILE și CORNEA ALEXANDRU, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;
- obținere ilegală de fonduri, în formă continuată;
- spălare a banilor, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În datele de 07 mai 2007 și 09 septembrie 2009, inculpatul Hurdugaci Emanoil, în calitate de primar al comunei Chiheru de Jos, județul Mureș, i-a determinat pe inculpații Cioloca Iuliu, Tătar Aurel-Vasile și Cornea Alexandru să încheie și să semneze, contrar prevederilor legale, mai multe contracte de închiriere a pășunilor comunale aflate pe raza teritorială a comunei Chiheru de Jos, în baza cărora aceștia apoi să solicite și să obțină pe nedrept subvenții A.P.I.A., în perioada 2007 - 2014 din bugetul Uniunii Europene.
Contractele de închiriere a pășunilor au fost încheiate cu inculpații Cornea Alexandru, Cioloca Iuliu și Tătar Aurel Vasile, care în realitate nu au utilizat niciodată acele terenuri, ultimii doi fiind angajați ai primăriei, în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene.
Sumele de bani încasate, respectiv 695.879,17 lei au fost depuse la casieria primăriei Chiheru de Jos, iar ulterior au fost folosiți în interesul comunei, disimulându-se adevărata natură a provenienței lor, cunoscând că provin din săvârșirea de infracțiuni.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) București s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 707.343,71 lei, la care se adaugă accesoriile fiscale calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data achitării integrale a debitului principal și a comunicat că în campaniile 2007 și 2009, Cornea Alexandru a încasat suma totală de 29.837,74 lei; în campaniile 2007, 2009 – 2013, Cioloca Iuliu a încasat suma totală de 514.680,55 lei, respectiv în campaniile 2007, 2009 – 2014, Tătar Aurel Vasile a încasat suma totală de 162.825,42 lei.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților Hurdugaci Emanoil, Cioloca Iuliu, Tătar Aurel Vasile și Cornea Alexandru.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita, cu propunerea de a se menține asiguratorii dispuse în cauză.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului ALBULESCU MIHAI VALERIU, reprezentant al unei asociații agricole, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 24 aprilie 2013, inculpatul Albulescu Mihai Valeriu, prin folosirea de documente false, a solicitat și obținut de la APIA - Centrul Județean Tulcea, fonduri nerambursabile din bugetul Uniunii Europene, în valoare totală de 282.796 lei, pentru o suprafață de 373,3 hectare pășune.
Concret, acesta a depus la instituția respectivă un document care în tabelul inserat în cuprinsul acestuia, conținea la rubrica „Semnătură Fermier”, semnăturile nereale, atât ale acestuia cât și ale celorlalți membri ai fermei respective, executate în fals, aspect cunoscut de inculpat.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în prezenta cauză cu suma de 282.796,30 lei.
În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpatului, până la concurența sumei de 282.796,30 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Tulcea, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului LOUBIA SALEH, administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală (2 infracțiuni, din care una în formă continuată) și spălare a banilor.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 01 septembrie 2008 – 28 februarie 2009, inculpatul Loubia Saleh, în calitate de administrator de fapt al unei societăți comerciale, nu a evidențiat în actele contabile și de raportare fiscală operațiunile comerciale de achiziții și livrări de mărfuri efectuate de această societate, sustrăgându-se de la plata către bugetul de stat a obligații fiscale în valoare de 5.889.430,5 lei, constând în 5.288.613,5 lei TVA și 600.817 lei impozit pe profit.
În aceeași perioadă și în aceeași calitate, inculpatul Loubia Saleh a declarat în mod fictiv sediul social al societății respective în scopul sustragerii de la efectuarea verificărilor fiscale, ce a avut drept urmare împiedicarea efectuării acestor verificări în vederea stabilirii obligațiilor fiscale.
De asemenea, inculpatul Loubia Saleh a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 5.288.613,5 lei, reprezentând TVA colectat, dar neachitat către bugetul de stat, prin efectuarea de plăți către firme din Turcia pentru achitarea unor bunuri care nu au fost importate de către societatea comercială respectivă.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 5.889.430,5 lei.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor imobile aparținând inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Ilfov cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie.



8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

TUCMURUZ IONEL la data faptelor adjunct al șefului Secției 14 Poliție din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, pentru infracțiunile de:
- luare de mită,
- trafic de influență,

COSTACHE RĂZVAN VALENTIN, pentru infracțiunile de:
- complicitate la luare de mită,
- trafic de influență,

POPESCU ANDREI, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 15 - 24.03.2010, inculpatul Tucmuruz Ionel, în calitate de adjunct al șefului Secției 14 Poliție din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, prin intermediul celorlalți doi inculpați, a pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 20.000 euro, din care a primit efectiv suma de 15.000 euro.
În schimbul acestor sume de bani, inculpatul a promis că-i va determina pe subordonații săi să efectueze cercetările penale în așa fel încât să se dispună o soluție de neurmărire penală într-o cauză în care persoana respectivă era cercetată sub aspectul comiterii unor infracțiuni de înșelăciune și fals în înscrisuri. Ofițerul de poliție urma să-și exercite influența și asupra procurorului de caz, în vederea confirmării soluției de neurmărire penală.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.



În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 12 iunie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din 30 iunie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din 19 septembrie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 22 noiembrie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 14 martie 2018
comunicate-hotărâri de condamnare din 26 ianuarie 2018