DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 18 decembrie 2014
Nr. 1826/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

LEASĂ DAN, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- înșelăciune, în formă continuată (34 de acte materiale),
- spălare de bani, în formă continuată (358 acte materiale),
- spălare de bani, în formă continuată (22 acte materiale).

ARITON (fostă CHIRIPUȘI) LENUȚA, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- constituire a unui grup infracțional organizat,
- înșelăciune în formă continuată (21 de acte materiale).

PALADIE CRISTINA-OTILIA, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente:
- constituire a unui grup infracțional organizat,
- înșelăciune în formă continuată (34 de acte materiale).

PETRE MIHAI, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- înșelăciune, în formă continuată (3 infracțiuni a câte 2 acte materiale),
- constituire a unui grup infracțional,
- complicitate la infracțiunea de spălare de bani, în formă continuată (7 acte materiale),
- complicitate la infracțiunea de spălare de bani, în formă continuată (11 acte materiale).

MIHAI STAN, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- înșelăciune, în formă continuată (4 infracțiuni a câte 2 acte materiale),
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- spălare de bani în formă continuată (7 acte materiale),
- spălare de bani în formă continuată (11 acte materiale),
- spălare de bani, în formă continuată (4 acte materiale).

DRĂGOI IOAN și PROTEASA GEORGETA, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, în formă continuată (2 acte materiale).

DRUGULETE MINORA RODICA, STĂNESCU TĂNASE, ȘERBAN GHEORGHE DRAGOȘ, ENE CONSTANTIN, DRAGOTĂ MARIAN, NEDELCU VALENTIN, STĂNESCU MARIȚA, VOICU NICOLAE TRANDAFIR, COCULESCU VASILICĂ, CONSTANTINESCU IONEL și MIUȚESCU ȘTEFAN, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La sfârșitul lunii ianuarie 2008, inculpatul Leasă Dan, împreună cu inculpatele Ariton (fostă Chiripuși) Lenuța și Paladie Cristina-Otilia, au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și inculpații Petre Mihai și Mihai Stan, în scopul comiterii infracțiunii de înșelăciune în dauna SC EGNATIA LEASING IFN (ROMÂNIA) SA, în prezent S.C. MARFIN LEASING IFN (ROMÂNIA) SA, pentru obținerea de beneficii financiare, grup care a acționat coordonat până la sfârșitul lunii iunie 2008.
În calitate de lider al grupului, Leasă Dan și-a asumat și îndeplinit ca atribuții următoarele activități:
- a coordonat activitatea grupului;
- a creat prin diverse modalități aparența existenței bunurilor ce făceau obiectul contractelor comerciale de vânzare-cumpărare cu SC EGNATIA LEASING IFN (ROMÂNIA) SA;
- a organizat și coordonat împreună cu cele două inculpate activitatea de broker a SC PRIME GROUP SRL, având drept scop racolarea și atragerea de firme utilizatoare cărora le-a acordat „consultanță”, le-a depus documentațiile și le-a susținut cererile pentru obținerea de finanțări în sistem leasing în dauna parții vătămate;
- a coordonat și controlat operațiunile financiare și a distribuit prin diverse mijloace sumele de bani obținute prin infracțiuni;
- a organizat formal activitatea de evidență contabilă a societății PRIME GROUP SRL.
Mecanismul de fraudare a constat în încheierea, de către firma de leasing, a 34 de contracte de leasing financiar, în vederea achiziționării a 72 de utilaje de construcții, în valoare totală de 42.980.888,35 lei, cu SC PRIME GROUP SRL, societate comercială coordonată și condusă de membrii grupului infracțional, beneficiind de participarea directă și a celorlalți inculpați care administrau ori controlau direct societățile utilizatoare.
Inculpații Leasă Dan, împreună cu inculpatele Ariton (fostă Chiripuși) Lenuța și Paladie Cristina-Otilia au menținut în eroare firma de leasing, prin confirmarea fictivă a predării, către utilizatori, a bunurilor ce făceau obiectul contractelor comerciale și înțelegerea cu aceștia privind plata temporară a ratelor de leasing.
Toate acestea au avut ca urmare crearea aparenței îndeplinirii obligațiilor contractuale privind livrarea/recepția bunurilor, în vederea continuării relației contractuale comerciale cu EGNATIA LEASING IFN (ROMÂNIA) SA pe o perioadă cât mai îndelungată, determinând-o să achite către SC PRIME GROUP SRL, cu titlu de preț al utilajelor, sume care totalizează 42.980.888,35 lei (echivalentul a 11.515.309,99 euro ).
În aceeași perioadă, prin persoane interpuse, inculpatul Leasă Dan a primit în contul unei firme pe care o controla în fapt, suma totală de 30.023.984,90 lei (transferată de către inculpata Paladie Cristina-Otilia din contul SC PRIME GROUP SRL).
Ulterior, cunoscând proveniența infracțională a acestor sume de bani, în scopul disimulării originii ilicite a sumei respective, inculpatul Leasă Dan a transferat, prin mai multe operațiuni bancare 29.638.608,92 lei, sumă de bani ce a fost introdusă într-un circuit financiar complex.
În aceeași perioadă, inculpații Mihai Stan și Petre Mihai, în înțelegere și împreună cu membrii grupului infracțional, au indus în eroare partea civilă SC Egnatia Leasing IFN (ROMÂNIA) SA, prin intermediul mai multor firme pe care le conduceau și controlau în fapt, cu ocazia încheierii unor contracte comerciale de vânzare cumpărare tripartite,( SC PRIME GROUP SRL-furnizor, SC EGNATIA LEASING IFN (ROMÂNIA) SA-cumpărător și societăți comercială controlate de către acești inculpați) și a mai multor contracte de leasing financiar, încheiate cu partea civilă prin aceeași firmă.
Aceștia și-au asumat în mod mincinos obligațiile de a primi de la furnizor, mai multe utilaje din domeniul construcțiilor, ce făceau obiectul contractelor menționate și de a plăti ratele de leasing până la achitarea în întregime a prețului celor nouă bunuri,
De asemenea, au menținut în eroare partea civilă prin confirmarea fictivă a primirii bunurilor ce făceau obiectul contractelor și plata temporară a ratelor de leasing pentru a se crea aparența îndeplinirii obligațiilor contractuale privind livrarea/recepția/plata bunurilor, în vederea continuării relației contractuale comerciale cu EGNATIA LEASING IFN (ROMÂNIA) SA pe o perioadă cât mai îndelungată, determinând-o să achite către SC PRIME GROUP SRL, cu titlu de preț al utilajelor, mai multe sume de bani, de care au beneficiat injust, împreună cu membrii grupului infracțional.
În continuare, inculpații Mihai Stan și Petre Mihai au sprijinit grupul infracțional, prin ridicarea în numerar a mai multor sume de bani, din contul unei firme controlată de inculpatul Leasă Dan, respectiv transferarea către alte societăți controlate de membrii grupului, cu diverse justificări nereale.
Ulterior, acestea au fost, distribuite către inculpatul Mihai Stan și mai departe către ceilalți membrii ai grupului infracțional.

Prejudiciul cauzat S.C. Marfin Leasing Ifn (România) S.A (fostă SC Egnatia Leasing Ifn România S.A.) se ridică la suma de 31.770.417,71 lei (echivalentul a 8.515.572,4 euro).

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților: Miuțescu Ștefan, Constantinescu Ionel, Dumitran Marius Petre, Proteasa Georgeta, Drugulete Minora Rodica, Petre Mihai, Mihai Stan, Stănescu Tănase și Ene Constantin.

În data de 24.11.2014, la solicitarea procurorilor, judecătorii Tribunalului București au dispus măsura arestării preventive, în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile de la data punerii în executare a mandatului, a inculpatului Leasă Dan.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

O parte dintre inculpații trimiși în judecată în prezenta cauză, inclusiv liderul grupului Leasă Dan, au mai fost trimiși în judecată și într-un alt dosar penal, în legătură cu fapte similare (vezi comunicat nr. 189/VIII/3 08 martie 2013).

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 02 februarie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 15 decembrie 2017