DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 09 decembrie 2014
Nr. 1760/VIII/3

COMUNICAT


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna noiembrie 2014, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

CUC VIOREL și CUC LUIGI – VIOREL, administratori ai S.C. Agroar Market S.R.L., în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală în forma continuată (694 - acte materiale),

BÎCĂ VIOREL, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- complicitate la evaziune fiscală în forma continuată(324 acte materiale),
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma continuată(324 acte materiale),

DOBRE VASILE, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- complicitate la evaziune fiscală în forma continuată(28 acte materiale),
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma continuată(28 acte materiale),

VERNICU RODICA- MARIA, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- complicitate la evaziune fiscală în forma continuată(57 acte materiale),
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma continuată(57 acte materiale),

BOROȘ IANCU, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- complicitate la evaziune fiscală în forma continuată(11 acte materiale),
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma continuată (11 acte materiale),

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 01 august 2006 - 08 mai 2009, inculpații Cuc Viorel și Cuc Luigi –Viorel, cu intenție, au înregistrat în evidența contabilă a S.C. Agroar Market S.R.L., societate pe care o administrau, un număr de 694 facturi fictive de achiziție cereale, provenind de la furnizori nereali, printre care se numără și ceilalți inculpați.
Concret, inculpații Cuc Viorel și Cuc Luigi – Viorel, folosind resursele financiare ale S.C. Agroar Market SRL, au achiziționat în beneficiul acestei societăți pe care o administrau, cereale livrate în cea mai mare parte de furnizorii maghiari și transportate cu mijloacele auto proprii ale acestora, pe care le-au și achitat la livrare, cu plata cash, în contul firmelor din Ungaria.
Ulterior, însă cu bună știință și premeditat, cu scopul de a da o aparență de legalitate operațiunilor comerciale efectuate și a putea deduce ilegal TVA aferentă facturilor întocmite, au înregistrat fictiv în contabilitate pe baza unor documente false, marfa achiziționată „ca provenind de la furnizori interni”, firme controlate în fapt tot de ei și folosite doar scriptic ca intermediare, acestea având rolul doar de furnizori de facturi fictive.

Prin aceste activități, inculpații au creat un prejudiciu total bugetului de stat în cuantum de 9.979.108 lei, compus din: deducere ilegală de TVA în cuantum de 5.417.229 lei și sustragere la plata impozitului pe profit, în cuantum de 4.561.879 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Arad.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

MARINESCU DRAGOȘ – MIHAIL și VASILESCU MIHAI, administratori ai S.C. Broti Mec S.R.L., în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile concurente de:

- omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii în actele contabile ori în alte documente legale a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate,
- sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate, în formă continuată.

S.C. BROTI MEC S.R.L., în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de omisiune, în tot sau în parte, a evidențierii în actele contabile ori în alte documente legale a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009 – 2010, inculpații Marinescu Dragoș – Mihail și Vasilescu Mihai, în calitate de administratori ai S.C. BROTI MEC S.R.L., au omis, în totalitate, evidențierea în actele contabile ori în alte documente legale, atât a operațiunilor comerciale efectuate, din care șapte achiziții intracomunitare efectuate în cursul lunilor ianuarie și februarie 2010, cât și a veniturilor realizate.
În scopul sustragerii de la efectuarea verificării financiare și prejudicierii bugetului de stat, cei doi inculpați au declarat un sediu social fictiv al S.C. BROTI MEC S.R.L., urmărind astfel, doar simpla funcționare și reprezentare a societății, în fapt, fără a efectua vreo activitate comercială la sediul social declarat.
Prin aceste acțiuni, inculpații au creat un prejudiciu total bugetului de stat, în cuantum de 22.304.583 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului LUNGU MIHAI, reprezentant legal al unei cooperative agricole, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:

- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fondurieuropene,
- complicitate la înșelăciune.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La sfârșitul anului 2006, în vederea încheierii unui contract între o societate comercială și Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), inculpatul Lungu Mihai i-a procurat administratorului acestei firme, inculpatul Grecu Stelian, trimis în judecată la începutul lunii iunie 2014, (comunicat nr. 798/VIII/3 din 12 iunie 2014), o ofertă de bunuri, ce cuprindea date nereale, în scopul obținerii pe nedrept, de către acesta din urmă, a unor fonduri publice nerambursabile.
Urmare a acestei acțiuni, inculpatul Grecu Stelian i-a indus în eroare pe funcționarii APDRP care au autorizat, ca eligibile, cheltuielile efectuate cu achiziția unor echipamente și au dispus decontarea, către firma respectivă, a sumei de 61.720,28 lei (46.290,21 lei reprezentând fonduri europene nerambursabile și 15.430,07 lei reprezentând fonduri nerambursabile de la bugetul statului).

La data de 31 martie 2014, inculpatul Lungu Mihai încheiase în aceeași cauză, cu procurorii DNA, un acord de recunoaștere a vinovăției (vezi comunicat nr. 438/VIII/3 din 15 aprilie 2014), acord care a fost însă respins de instanța de judecată.

În cauză, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ce aparțin inculpatului Lungu Mihai, până la concurența sumei de 61.720,28 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dolj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

MARINGICĂ IONUȚ-IULIAN, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

GOGOANĂ IONEL, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

ÎNTREPRINDEREA INDIVIDUALĂ Maringică Ionuț-Iulian și SC Eurofond SRL, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data 20 iunie 2012, inculpatul Maringică Ionuț-Iulian, în cadrul cererii de finanțare intitulată „Instalarea domnului Maringică Ionuț-Iulian la conducerea exploatației agricole Maringică Ionuț-Iulian, persoană fizică din Salcia, județul Teleorman”, a folosit, în relația cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit – Centrul Județean Teleorman, două declarații în care a atestat aspecte nereale:
- este membru a unei familii de fermieri,
- a lucrat mai mult de 50% din timpul său de lucru în cadrul fermei (nu neapărat în ferma familiei), cu cel puțin 12 luni înaintea instalării sale pe cont propriu.
Ca urmare a acestei conduite infracționale, inculpatul a obținut, pe nedrept, în luna iulie 2013, suma de 106.668 lei din bugetul Uniunii Europene.
În demersurile sale, inculpatul a beneficiat de ajutorul inculpatului Gogoană Ionel care, cu știință, în calitate de administrator al societății Eurofond și consultant al proiectului aferent cererii de finanțare amintite mai sus, i-a procurat acestuia documentele necesare obținerii fondurilor europene.
În cauză, s-a dispus instituirea unui sechestru asigurător asupra bunurilor inculpaților Maringică Ionuț-Iulian, Gogoană Ionel și Eurofond, până la concurența sumei de 106.668 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Teleorman, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului MITACU MIHAI, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:

- evaziune fiscală în modalitatea omisiunii, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate,
- evaziune fiscală în modalitatea evidențierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea unor operațiuni fictive, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada februarie 2009 – 31 mai 2010, inculpatul Mitacu Mihai, în calitate de administrator de fapt al unei societăți comerciale, nu a înregistrat în totalitate, în evidența contabilă a firmei, operațiunile comerciale efectuate și veniturile realizate, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 14.245.967 lei (echivalentul a 3.383.840,14 euro), compus din 4.081.274 lei TVA și 10.164.693 lei impozit pe profit.

De asemenea, în semestrul al II-lea 2009, în aceeași calitate, a înregistrat în evidența contabilă a societății documente care nu îndeplinesc calitatea de “document justificativ”, aferente unor tranzacții comerciale fictive, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum total de 5.926.665 lei (echivalentul a 1.404.722,57 euro), compus din 3.440.004 lei TVA și 2.486.661 lei impozit pe profit.
Prejudiciul total, cauzat prin cele două modalități ale infracțiunii de evaziune fiscală, a fost de 20.172.632 lei, echivalent al sumei de 4.781.264 euro.
În cauză, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce aparțin inculpatului Mitacu Mihai.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei NISTOR VIOLETA, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în forma participației improprii (2 acte materiale),
- înșelăciune, în forma participației improprii (2 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2010 (respectiv în lunile mai și noiembrie), prin intermediul a două persoane care au acționat fără vinovăție, inculpata Nistor Violeta a prezentat funcționarilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - Centrul Județean Timiș, documente inexacte și incomplete cu privire la dreptul de folosință asupra unor suprafețe de 75,71 ha teren arabil.
Prin această acțiune, respectiv de prezentare sau folosire a unor documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, au fost obținute necuvenit atât fonduri din bugetele administrate de Uniunea Europeană (în speță fonduri FEGA - Fondul European pentru Garantare în Agricultură, sub forma de plăți directe în cadrul SAPS) cât și fonduri de la bugetul național (în cadrul schemelor de plăților naționale directe complementare – PNDC1, reprezentând sprijinul pentru culturile înființate), în cuantum de 42 367,755 lei.
În cauză, s-a dispus instituirea unui sechestru asigurător asupra bunurilor imobile ale inculpate, până la concurența sumei de 42 367,755 lei, care constituie prejudiciul cauzat bugetului UE și bugetului național.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților RADU MARIA și MIHAI ILIE, administratori ai S.C. Miga Metal S.R.L., în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2006 - 2009, inculpații Radu Maria și Mihai Ilie, în calitate de administratori ai S.C. Miga Metal S.R.L., au omis înregistrarea în actele contabile a tuturor operațiunilor comerciale efectuate.
Mai mult, aceștia au înregistrat în contabilitatea firmei facturi de achiziții/prestări servicii false, prin care au evidențiat cheltuieli fictive, în urma cărora au beneficiat de reducerea bazei impozabile și prin urmare a impozitului pe profit precum și de deducerea de T.V.A.-ului aferent respectivelor facturi.
Prin aceste acțiuni, s-a cauzat bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 7.150.736 lei, reprezentând TVA-ul neachitat, în valoare de 5.510.487 lei și neplata impozitului pe profit, în valoare de 1.640.249 lei.
În cauză, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aparținând inculpatului Mihai Ilie, până la concurența sumei de 7.150.736 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Ilfov.



8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului BUNCEANU ILIE, pentru săvârșirii infracțiunilor de:

- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (trei acte materiale)
- înșelăciune in formă continuată (trei acte materiale),
- fals material în înscrisuri oficiale in formă continuată (două acte materiale)

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpatul Bunceanu Ilie a falsificat adeverința nr. 2366/17.03.2010 a Primăriei Baia de Aramă prin adăugarea cifrei 4 in fata suprafeței totale deținute de 1,65 ha, rezultând suprafața de 41,65 ha și l-a determinat pe inculpatul Stoicănel Haralambie, referent agricol în cadrul Primăriei com. Padeș, jud. Gorj, să falsifice adeverința nr. 2038/24.03.2010 a Primăriei com. Padeș, prin adăugarea cifrelor 1 si 6 in fața suprafeței totale deținute de 3,62 ha, rezultând suprafața de 163,62 ha.

Ulterior, inculpatul Bunceanu Ilie a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cele două adeverințe falsificate menționate, precum și copii ale acestora, dar si o copie falsificată a hotărârii judecătorești nr. 477 din 05.04.2006 pronunțată in dosarul nr. 685/2006 al Judecătoriei Motru la APIA. Pe baza acestor acte falsificate, a obținut, în perioada 2009-2011, următoarele sume nerambursabile:

- pentru campania din anul 2009:-fonduri FEGA-SAPS:54.254,28 lei
- fonduri FEADR: 145,655,63 lei
- fonduri din bugetul national: 31,973,16 lei

- pentru campania din anul 2010:-fonduri FEGA-SAPS:62.652,40 lei
- fonduri FEADR: 174,014,99 lei
- fonduri din bugetul national: 38,198,44 lei.

Ultimul act material, aferent campaniei 2011, a fost comis în forma tentativei.

De asemenea, cu referire la același context factual, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului STOICĂNEL HARALAMBIE, referent agricol in cadrul Primăriei comunei Padeș, județul Mehedinți, în sarcina căruia s-au reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:

- fals material în înscrisuri oficiale
- complicitate la înșelăciune
- complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpatul Stoicănel Haralambie, la solicitarea inculpatului Bunceanu Ilie, a falsificat adeverința nr. 2038/24.03.2010 a Primăriei com. Padeș, prin adăugarea cifrelor 1 si 6 in fata suprafeței totale deținute de 3,62 ha, rezultând suprafața de 163,62 ha, adeverință pe care Bunceanu Ilie a depus-o la APIA, astfel că a obținut fondurile menționate anterior.

În prezența apărătorului ales inculpatul STOICĂNEL HARALAMBIE a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, că este de acord cu felul și cuantumul pedepsei stabilite, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei, pe un termen de supraveghere de 4 ani.

Rechizitoriul privind pe inculpatul BUNCEANU ILIE și acordul de recunoaștere a vinovăției privind pe inculpatul STOICĂNEL HARALAMBIE, împreună cu dosarele de urmărire penală aferente, au fost trimise la Tribunalul Gorj.



9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului C. V., în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- folosirea de documente false având ca rezultat obținerea pe nedrept de fondurieuropene, în formă continuată,
- fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie 2012 - septembrie 2013, inculpatul C. V., pe parcursul derulării contractului de studii universitare de doctorat, cu bursă doctorală finanțată de către OIPOSDRU-MECTS, conform proiectului POSDRU/107/1.5/S/76841 (axa prioritară „Educația și formarea profesională în sprijinul creșterii economice și dezvoltării societății bazate pe cunoaștere”, domeniu de intervenție „Programe doctorale și post-doctorale în sprijinul cercetării”), a prezentat Autorității Contractante - Universitatea Babeș Bolyai un număr de 13 fișe de prezență și 5 rapoarte individuale de activitate trimestrială contrafăcute, ce atestau nereal îndeplinirea condițiilor de prezență și activitate pentru încasarea bursei lunare.
Aceste acțiuni au avut ca efect plata bursei doctorale în sumă de 66.000 lei, provenită din bugetul Uniunii Europene.

În prezența apărătorului ales inculpatul C. V. a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, că este de acord cu felul și cuantumul pedepsei stabilite, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– 2 ani și 2 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 2 luni și interzicerea pe o durată de 1 an după executarea pedepsei principale a drepturilor: de a fi ales in autoritățile publice sau in funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul C. V., împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Cluj.



10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului YASAN MUHARREM, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 10.04.2008, inculpatul Yasan Muharrem, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, a depus la Centrul Județean Prahova din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, cererea de plată pentru schemele de sprijin pe suprafață, pentru anul 2008, în scopul obținerii, pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene în cuantum de 41.413,76 lei, bani pe care i-a obținut în cursul anului 2009.

În cuprinsul cererii, inculpatul Yasan Muharrem, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, a declarat pe proprie răspundere, că datele înscrise în formularul de cerere de plată directă pe suprafață și în documentele anexate, inclusiv lista suprafețelor, sunt reale, corecte, complete și perfect valabile și am luat cunoștință despre consecințele legale rezultate în urma furnizării de date false.
La data respectivă, când a fost formulată cererea de plată pentru schemele de sprijin pe suprafață pentru anul 2008, inculpatul Yasan Muharrem nu mai deținea în cadrul firmei calitatea de administrator, din data de 29 martie 2007, față de aceasta fiind dispusă la 26 martie 2008 închiderea procedurii de insolvență și radierea din registrul comerțului.
În prezența apărătorului ales inculpatul YASAN MUHARREM a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, că este de acord cu felul și cuantumul pedepsei stabilite, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o durată de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii reținute în sarcina sa.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul YASAN MUHARREM, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Prahova.



11. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate, a inculpaților:

FRUMOSU ALEXANDRU, secretar general în cadrul Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România (U.N.P.I.R.), la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bunuri ori alte foloase necuvenite.

PREDA ILIE, practician în insolvență și reprezentant al unei societăți comerciale, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de instigare la săvârșirea infracțiunii de folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bunuri ori alte foloase necuvenite.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii mai 2014, inculpatul Frumosu Alexandru, în calitate de secretar general al U.N.P.I.R. și membru al comisiei de supraveghere a examenului de admitere, sesiunea mai 2014, pentru dobândirea calității de practician în insolvență stagiar, la îndemnul inculpatului Preda Ilie, practician în insolvență și în schimbul primirii de bunuri în valoare de 1332,95 lei, i-a pus la dispoziție acestuia din urmă grilele conținând subiectele de examen care erau nepublice (confidențiale), pentru a le transmite către doi candidați, facilitându-le totodată acestora promovarea examenului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.



12. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Teritorial Târgu-Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului MEDER IOAN, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- instigare la fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 28 mai 2010, inculpatul Meder Ioan a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură mai multe documente în care era atestat în fals, faptul că un număr de 351 animale ar fi pășunat pe cele 25 hectare pășune închiriate de la primăria comunei Mica, județul Mureș.

Documentele respective au fost semnate și de Beres Janos, în calitate de viceprimar al comunei Mica, la instigarea inculpatului Meder Ioan.

Ca urmare a acestor demersuri, inculpatul a încasat nelegal subvenția provenind din bugetul uniunii europene pentru anul 2010 în sumă totală de 9.007,86 lei.

În cauză, procurorii anticorupție au încheiat cu inculpatul Beres Janos un acord de recunoaștere a vinovăției, în sarcina acestuia reținându-se săvârșirea infracțiunii de fals intelectual.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș.


În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE



Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 11 octombrie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 19 mai 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 12 ianuarie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 06 iulie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 01 iulie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 16 iunie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 04 decembrie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 21 ianuarie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 19 aprilie 2018
comunicate-hotărâri de condamnare din 10 iunie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 14 martie 2018