DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 185 din 25.08.2014, Tribunalul Bucureşti a hotărât următoarele:

Condamnă pe inculpatul COPOS GHEORGHE, fost senator, fost vicepremier în Guvernul României, acţionar la SC ANA ELECTRONIC SA, SC ANA GROUP SA, SC ANA HOTELS SA, SC ANA PAN SA, SC ANA TELEFERIC SA, SC ANA INTERNATIONAL SA, SC ANA IMEP SA şi SWITEL CORPORATION la pedeapsa de 4 ani închisoare, pentru săvârşirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată. Interzice inculpatului următoarelor drepturi : de a fi ales şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe durata executării pedepsei principale; de asemenea interzice dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii pe perioada executării pedepsei principale şi 5 ani după executarea pedepsei principale.
Condamnă pe inculpatul ROZA GILIO GIUZEPE, cetăţean român, acţionar la SC ANA ELECTRONIC SA, SC ANA GROUP SA SC ANA PAN SA, administrator unic (director) la SC ROM TOUR G.M. IMPEX SRL, la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată. Interzice inculpatului următoarelor drepturi : de a fi ales şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe durata executării pedepsei principale; de asemenea interzice dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii pe perioada executării pedepsei principale şi 5 ani după executarea pedepsei principale.

Condamnă pe inculpatul CRISTEA NICOLAE, la data faptelor director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Companiei Naţionale «Loteria Română», la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea a două infracțiuni concurente de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată. Interzice inculpatului următoarelor drepturi : de a fi ales şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe durata executării pedepsei principale; de asemenea interzice dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii pe perioada executării pedepsei principale şi 4 ani după executarea pedepsei principale.
Condamnă pe inculpatul RATIU STELIAN IOAN, administrator la SC TRANSILVANIA INTERNATIONAL SRL, la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată. Interzice inculpatului următoarelor drepturi : de a fi ales şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe durata executării pedepsei principale; de asemenea interzice dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii pe perioada executării pedepsei principale şi 4 ani după executarea pedepsei principale.
Condamnă pe inculpatul ROGOVEANU GABRIEL, agent imobiliar, la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea a două infracțiuni concurente de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată. Interzice inculpatului următoarelor drepturi : de a fi ales şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe durata executării pedepsei principale; de asemenea interzice dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii pe perioada executării pedepsei principale şi 4 ani după executarea pedepsei principale.
Admite acţiunea civilă promovată de partea civilă ANAF şi îi obligă în solidar pe inculpaţii COPOS GHEORGHE, ROZA GILIO GIUZEPE (ambii inculpaţi în solidar cu părţile responsabile civilmente SC ANA ELECTRIC SA şi SC ROMTUR GM IMPEX SRL), CRISTEA NICOLAE şi ROGOVEANU GABRIEL la plata către partea civilă a sumei de 3.946.112 lei, cu titlu de despăgubiri materiale şi la plata tuturor obligațiilor fiscale accesorii (majorări, penalităţi şi dobânzi) calculate pentru acest debit.

Admite acţiunea civilă promovată de partea civilă ANAF şi îi obligă în solidar pe inculpaţii CRISTEA NICOLAE, RATIU STELIAN IOAN şi ROGOVEANU GABRIEL la plata către partea civilă a sumei de 166.217 lei, cu titlu de despăgubiri materiale şi la plata tuturor obligațiile fiscale accesorii (majorări, penalități si dobânzi) calculate pentru acest debit.

Pe inculpatul RATIU STELIAN IOAN îl obligă distinct la plata către partea civilă a sumei de 8800 lei, cu titlu de despăgubiri materiale şi la plata tuturor obligaţiilor fiscale accesorii (majorări, penalități si dobânzi) calculate pentru acest debit.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către DNA la data de 6 iunie 2006, vezi comunicatul nr. 79/VIII/3 din 6 iunie 2006.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 06 iunie 2006