DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 14 august 2014
Nr. 1196/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj - Biroul teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
NEMEȘ OVIDIU – GHEORGHE, primar al municipiului Sighetu Marmației, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul;
BĂRBUȘ IOAN, director executiv economic al Primăriei municipiului Sighetu Marmației, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 14 octombrie 2013, inculpatul Nemeș Ovidiu Gheorghe, în calitate de primar al Municipiului Sighetu Marmației, a încheiat, în mod nelegal, un contract de asistență juridică cu un avocat și a dispus în aceeași zi plata sumei de 20.000 lei fără T.V.A. (24.800 lei cu T.V.A. inclus) către avocatul respectiv, reprezentând plata unor servicii juridice acordate de către avocat în favoarea Primăriei municipiului Sighetu Marmației, respectiv redactarea unei plângeri penale împotriva unei societăți comerciale.
În perioada februarie – martie 2014, inculpatul Bărbuș Ioan, în calitate de director economic în cadrul Primăriei municipiului Sighetu Marmației, a contactat un alt avocat , a purtat discuții cu acesta, cu privire la încheierea unui contract de consultanță juridică cu Primăria municipiului Sighetu Marmației, fără a fi împuternicit în acest sens. La data de 4 martie 2014, a semnat, în mod nelegal, un contract de asistență juridică și a efectuat plata sumei de 10.000 lei, reprezentând onorariu, de 10.000 lei, reprezentând servicii juridice acordate de către avocat Primăriei municipiului Sighetu Marmației, respectiv redactarea unei cereri de revizuire.
Ca urmare a acestor fapte, a fost creat un prejudiciu în dauna bugetului local al Primăriei municipiului Sighetu-Marmației, în sumă de 24.800 lei, respectiv de 10.000 lei, întrucât cele două contracte de asistență juridică au fost încheiate cu încălcarea prevederilor legale, în condițiile în care, primăria Sighetu Marmației are compartiment juridic la care sunt angajați consilieri juridici, plătiți pentru prestarea de servicii juridice.
S-a constatat că sumele de bani, reprezentând onorarii, plătite cu încălcarea dispozițiilor legale, au fost restituite primăriei municipiului Sighetu Marmației la finalul anchetei penale desfășurate în prezentul dosar penal.

Concret, situația de fapt detaliată este următoarea:

La data de 08.11.2009, inculpatul Nemeș Ovidiu – Gheorghe, atunci în calitatea de viceprimar al municipiului Sighetu Marmației, împreună cu inculpatul Bărbuș Ioan și un consilier juridic au încheiat un contract de închiriere cu o societate comercială, având ca obiect închirierea a 10 automate de vânzare a tichetelor de parcare, către Primăria municipiului Sighetu Marmației, fără respectarea dispozițiilor privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii.
Ca urmare a nerespectării clauzelor contractuale și a încălcării dispozițiilor legale, la data 11.02.2013, Tribunalul Maramureș a obligat primăria municipiului Sighetu-Marmației să plătească suma totală de 703.348,78 lei către societatea comercială, suma fiind și executată din conturile primăriei.
De altfel, faptele respective au constituit obiectul unui dosar penal pentru care Nemeș Ovidiu – Gheorghe, Bărbuș Ioan și consilierul juridic au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție (vezi comunicat nr 426/VIII/3 din 11 aprilie 2014).
Pe parcursul cercetărilor penale, din dosarul penat menționat, al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj, inculpații Nemeș Ovidiu – Gheorghe și Bărbuș Ioan au încheiat contracte de asistență juridică, cu două cabinete individuale de avocat, în numele Primăriei municipiului Sighetu Marmației, pentru formularea unei plângeri penale și respectiv a unei cereri de revizuire, împotriva societății comerciale, cu încălcarea prevederilor legale.
Astfel, în luna octombrie 2013, inculpatul Nemeș Ovidiu – Gheorghe a luat legătura cu un avocat din cadrul Baroului Maramureș, căruia i-a solicitat să analizeze toate înscrisurile, inclusiv hotărârile judecătorești, privind relația contractuală a Primăriei municipiului Sighetu Marmației cu societatea comercială, pentru a demara alte proceduri judiciare, în vederea schimbării situației de fapt prin care Primăria municipiului Sighetu Marmației a fost obligată, în final, la plata sumei de 703.348,78 lei.
La data de 14.10.2013, inculpatul Nemeș Ovidiu – Gheorghe a încheiat un contract de asistență juridică cu avocatul respectiv și a dispus în aceeași zi plata sumei de 20.000 lei fără T.V.A. (24.800 lei cu T.V.A. inclus) către acesta , reprezentând plata unor servicii juridice acordate de către avocat în favoarea Primăriei municipiului Sighetu Marmației, și anume redactarea unei plângeri penale împotriva societății comerciale.
Cu toate că suma de bani a fost achitată, în aceiași zi, plângerea penală nu a fost redactată, iar la data de 16.05.2014, avocatul a denunțat unilateral contractul de asistență juridică, susținând că acest contract nu a fost pus în executare, astfel că nu a produs consecințe juridice, iar împuternicirea avocațială nu a fost utilizată.
În luna februarie 2014, inculpatul Bărbuș Ioan, fără a fi împuternicit de primarul municipiului Sighetu Marmației sau Consiliul local al municipiului Sighetu Marmației, a purtat discuții cu un alt avocat, în vederea redactării și susținerii unei cereri de revizuire a hotărârii judecătorești prin care, Primăria municipiului Sighetu Marmației a fost obligată la plata sumei de peste 700.000 lei, către societatea comercială.
La data de 04.03.2014, acesta a încheiat și semnat un contract de asistență juridică cu avocatul respectiv.
La data de 05.03.2014, inculpatul Bărbuș Ioan a efectuat plata sumei de bani reprezentând onorariu, respectiv de 10.000 lei, pentru serviciile juridice acordate de către avocat în favoarea Primăriei municipiului Sighetu Marmației.
S-a constatat că sumele de bani, reprezentând onorarii, plătite cu încălcarea dispozițiilor legale, au fost restituite Municipiului Sighetu Marmației la finalul anchetei penale desfășurate în prezentul dosar penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Maramureș.

Precizăm că persoanele respective au mai fost trimise în judecată într-un dosar separat, pentru infracțiuni similare (vezi comunicat nr 426/VIII/3 din 11 aprilie 2014).
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 03 aprilie 2017