DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 18 iulie 2014
Nr. 1086/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, a inculpaților:

SOLCAN LUCIAN, ofițer de poliție în cadrul Serviciului de Informații și Protecție Internă Suceava, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunile concurente de:
- trafic de influență, în formă continuată;
- abuz in serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos;

PÎRJOLEA PAUL, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de camătă, în formă continuată.

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, rezultă că, în perioada 2008-2009, în calitate de ofițer SIPI Suceava, inculpatul Solcan Lucian, în contextul desfășurării anchetei într-un dosar penal (comunicat nr. 1034/VIII/3 din 14 iulie 2014) și-a exercitat defectuos atribuțiile de serviciu, încălcând dispozițiile privind securitatea națională și protecția informațiilor clasificate, potrivit cărora serviciile specializate în culegerea și prelucrarea de informații au posibilitatea de a folosi informatori de teren, reprezentând surse secrete umane, cu condiția însă, ca aceste persoane să fie protejate în cursul procesului penal astfel încât identitatea lor să rămână secretă.
Acest lucru s-a întâmplat în cazul unui martor denunțător, după ce inculpatul Solcan Lucian l-a folosit ca sursă de informații i-a dezvăluit ulterior identitatea, în cadrul procesului penal.
În anul 2012, același martor denunțător, la cererea expresă a inculpatului Solcan Lucian, i-a dat acestuia din urmă, sub formă de împrumut, suma de 10.000 euro pentru a-și termina construcția unei case de locuit în mun. Suceava.
În schimbul acestui împrumut, ce trebuia returnat într-un termen mai lung, nedefinit chiar, inculpatul Solcan Lucian, care avea influență printre vameși și lucrători de poliție de frontieră, i-a promis martorului protecția în Vama Siret, la tranzitarea frontierei de stat a României, cu țigări sau cu alte produse din Republica Ucraina, fără a risca să-i fie confiscate mărfurile sau aplicarea vreunei amenzi.
Suma de bani remisă lucrătorului de poliție, a fost împrumutată de martor de la inculpatul Pîrjolea Paul, între cei doi încheindu-se, la 11 septembrie 2012, un contract de vânzare - cumpărare autentificat la un notar, având ca obiect apartamentul proprietate personală a împrumutatului, ca și garanție a împrumutului.
Timp de 6 luni, martorul i-a plătit inculpatului Pîrjolea Paul, din bani personali, costul acestui împrumut de care s-a folosit exclusiv, celălalt inculpat, adică o dobândă de 10% lunară.
Martorul i-a cerut în mod repetat inculpatului Solcan Lucian, înapoierea sumei de 10.000 de euro, precizându-i că este somat de către inculpatul Pîrjolea Paul să-i restituie până la data de 01.08.2014, suma totala de 25.000 euro, constând în cei 10.000 euro împrumutați plus dobânda de 10% lunar calculată de la data remiterii împrumutului.
În caz contrar, martorul pierdea apartamentul, cu care garantase împrumutul.
În schimbul acestui „efort”, martorul a beneficiat de protecția inculpatului Solcan Lucian, în trecerile sale prin Vama Siret cu țigări sau alte produse.
În perioada 2011 - 2012, pe lângă acest împrumut, inculpatul Solcan Lucian, a pretins atât de la martorul denunțător cât și de la alte persoane sume de bani, cuprinse între 100 – 800 euro lunar, cu titlu de taxă de protecție, iar în momentul în care nu au mai avut posibilități financiare acesta nu a mai asigurat protecția promisă.

Inculpaților SOLCAN LUCIAN și PÎRJOLEA PAUL li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE