DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 17 iulie 2014
Nr. 1062/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

NERUJA VASILICA, specialist agricol în cadrul Centrului Agricol Ivești, instituție subordonată Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

NĂSTĂSACHE MIHAI, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de utilizare a subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La finele anului 2007, inculpata Neruja Vasilica, la rugămintea inculpatului Năstăsache Mihai, și-a încălcat cu bună – știință atribuțiile de serviciu constând în monitorizarea modului de acordare a ajutoarelor financiare către producătorii agricoli.
Concret, inculpata a atestat în fals, prin încheierea unui proces – verbal final, că, în perioada 11.12.2007 – 27.12.2007, s-a administrat (și se va administra) în sol, pe o suprafață de 270 ha, pe raza comunei Ivești, a unei cantități de 964.000 kg amendamente fosfogips.
În baza acestui proces – verbal final, inculpatului Năstăsache Mihai i s-a aprobat, la data de 21.12.2007, plata sumei de 103.752 lei, ce a fost virată de către Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală în contul firmei sale.
Subvenția, astfel primită a fost folosită ulterior în scopul său personal sau al societății, al cărei administrator era.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Direcția pentru agricultură Galați s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 103.743, 07 lei, reprezentând finanțarea de la buget a cheltuielilor de amendare a solurilor pentru anul 2007.
În cauză s-a dispus instituirea unui sechestru asigurător asupra bunurilor imobile (case de locuit și terenuri) și mobile (două autoturisme) aparținând celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galați, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 14 septembrie 2017