DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 04 iunie 2014
Nr. 730/VIII/3

COMUNICAT


În completarea comunicatelor nr. 718 şi 720 din data de 4 iunie 2014, referitoare la perchezițiile efectuate în 13 locații situate în municipiul București, județele Suceava și Dâmbovița, Biroul de informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale și reținerea (începând de la data de 04.06.2014, ora 14:30, până la data de 05.06.2014, ora 14:30) a lui PITICARI IOAN, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului și consilier județean, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

- folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (componenta fondurilor europene)

- înşelăciune, în formă continuată(componenta fondurilor de la bugetul de stat)

Din ordonanța de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că există probe şi indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt :

În perioada 2010-2013, funcţionari publici de la APIA CJ Suceava au gestionat defectuos dosare de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă de teren, pentru cunoştinţe sau persoane cu funcţii politice, fiind aprobate nejustificat cereri pentru entităţile economice administrate şi reprezentate de aceştia din urmă, respectiv Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului (campaniile 2010, 2011 şi 2012), întreprinderea familială (I.F) Piticari Ioan(campaniile 2010,2011 şi 2012), Asociaţia Crescătorilor de Animale Horodnic(campana 2013).
Astfel s-a reţinut faptul că, printre alţii, reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului şi I. F. Piticari Ioan, au solicitat şi obţinut pe nedrept fonduri europene şi de la bugetul de stat pentru campaniile agricole 2010 -2013, pentru care au întocmit, semnat şi depus la A.P.I.A. Centrul Judeţean Suceava documente cu date nereale, beneficiind de susţinerea unor funcţionari ai instituției menționate, care au acordat aceste subvenţii cu încălcarea legii, cuantumul sumelor plătite ilegal fiind în acest caz de 1.126.227,24 lei.
Pentru campaniile agricole 2010-2012, Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului nu deţinea, după data de 31.08.2010, în mod lega, suprafaţa de teren pentru care solicitase sprijin pe suprafaţă..

Inculpatului Piticari Ioan i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Inculpatul Piticari Ioan urmează a fi prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Curtea de Apel Suceava.

În acest dosar penal se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii Suceava şi de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE