increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 28 mai 2014
Nr. 672/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor
GAVRILESCU NICOLAE, manager sector în cadrul diviziei teritoriale MOLDOVA SUD din cadrul S.C. OMV PETROM S.A, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită
PETRE ANA, expert în piaţa imobiliară, responsabil cu înstrăinarea activelor secundare în cadrul S.C. OMV PETROM S.A, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită

În ordonanţa de reţinere se arată că în cauză există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada octombrie 2013 – mai 2014, inculpaţii Petre Ana şi Gavrilescu Nicolae, i-au pretins, în mod direct, unui denunţător suma de 10.000 de euro pentru a-i aproba vânzarea – cumpărarea, la un preţ avantajos pentru denunţător, a unor imobile aparţinând S.C. PETROM S.A., inculpaţii fiind angajaţii acestei societăţi.

De asemenea, cu prilejul celor două întâlniri avute la două restaurante din mun. Galaţi, când a fost pretinsă suma de 10.000 de euro, denunţătorul a plătit contravaloarea notei de plată pentru Gavrilescu Nicolae şi Petre Ana.

Ulterior, la data de 27 mai 2014, inculpatul Gavrilescu Nicolae a şi primit de la denunţător suma de 45.000 lei, cu titlu de mită, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante.


Concret, în cauză se reţine că, la sfârşitul anului 2013, societatea comercială administrată de denunţător şi-a manifestat intenţia de a cumpăra mai multe imobile aparţinând S.C. PETROM S.A., punct de lucru în comuna Slobozia – Conachi, jud. Galaţi, sens în care a luat legătura cu Petre Ana, persoana de contact din partea S.C. PETROM S.A. pentru astfel de contracte. Aceasta i-a relatat denunţătorului că îi poate aproba vânzarea imobilelor la preţul de 20.000 de euro, preţ oferit de către acesta şi situat sub cel cerut de S.C. PETROM S.A., de 50.000 de euro, întrucât ea este persoana care înaintează documentaţia factorilor decizionali din cadrul S.C. PETROM S.A. şi întocmeşte referatul final pe care directorii S.C. PETROM S.A. îl vor semna, sugerând că este necesară şi cointeresarea directorului de zonă, Gavrilescu Nicolae.. Ulterior, în cadrul unei întâlniri pe care denunţătorul a avut-o atât cu Petre Ana, cât şi cu Gavrilescu Nicolae într-un restaurant din mun. Galaţi, cei doi i-au pretins acestuia, în mod direct, suma de 10.000 de euro, pe care acesta să-i remită înainte de începerea întocmirii documentaţiei pentru vânzarea – cumpărarea imobilelor.
La data de 27 mai 2014, inculpatul Gavrilescu Nicolae a primit de la denunţător suma de 45.000 lei, cu titlu de mită, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante.

Inculpaţilor Gavrilescu Nicolae Şi Petre Ana li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de inculpaţi și acuzațiile, conformitate cu art. 309 din Codul de procedură penală.

La data de 27 şi 28 mai 2014, inculpaţii GAVRILESCU NICOLAE şi PETRE ANA au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi, la Tribunalul Galaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE