DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
29 aprilie 2014
Nr. 518/VIII/3

COMUNICAT


Ca urmare a unor informații apărute în mass media în cursul dimineții de 29 aprilie 2014, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să facă următoarele precizări:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale față Mustaţă Stan, judecător la Curtea de Apel București și alte cinci persoane, între care un grefier de la aceeași instanţă.

În cauză, există date și aspecte din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada octombrie 2013 – aprilie 2014, cele șase persoane au constituit sau aderat la grupul infracţional în scopul săvârșirii unor infracţiuni de corupţie judiciară (luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare folosire în orice mod direct sau indirect de informaţii care nu sunt destinate publicităţii și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii) urmărind obţinerea de beneficii materiale.

În cazul magistratului, suspect în cauză, au fost aplicate prevederile art. 265 alin. 2 din Cpp: „suspectul sau inculpatul poate fi adus cu mandat de aducere, chiar înainte de a fi fost chemat prin citaţie, dacă această măsură se impune în interesul rezolvării cauzei”.
La data de 29 aprilie 2013, judecătorului Mustaţă Stan i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

La aceeași dată, având în vedere calitatea sa de judecător, procurorii anticorupţie au cerut Secţiei de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii încuviinţarea reţinerii și a arestării preventive a suspectului.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.