DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
12 februarie 2014
Nr. 129/VIII/3

COMUNICAT


În completarea informațiilor conținute în comunicatul nr. 93 din 12 februarie 2014, Biroul de informare și relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de DUȚĂ NICOLAE LUCIAN, la data faptelor președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (C.N.A.S.), sub aspectul săvârșirii unei tentative la infracțiunea de abuz în serviciu (2 acte materiale) și o infracțiune de abuz în serviciu.

În cauză există date și probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada ianuarie-aprilie 2010, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (C.N.A.S.) a organizat procedura de achiziție pentru „servicii de mentenanță și suport tehnic pentru sistem ERP” (aplicație informatică de management a resurselor). Licențele de exploatare a sistemului ERP fuseseră achiziționate de la SC SIVECO ROMANIA SA în perioada 2003-2007.
Procedura de achiziție a serviciilor de mentenanță din anul 2010 a fost inițiată în trei rânduri, întrucât în primele două cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de ofertă neconformă, fapt constatat de comisia de negociere în primul caz, respectiv opinia defavorabilă exprimată de reprezentantul Ministerului Finanțelor în cel de-al doilea.
Prin această procedură s-au achiziționat mentenanță și suport tehnic pentru toate licențele deținute la nivelul C.N.A.S. și a caselor județene, respectiv pentru un număr de 1.296 licențe, fără a se ține seama de faptul că nu toate aceste licențe erau utilizate. Or, din datele obținute până în prezent, a rezultat că cel puțin 268 de licențe nu erau utilizate, astfel că, prin achiziția de mentenanță și suport tehnic pentru acestea s-a produs un prejudiciu în sarcina C.N.A.S. și caselor județene în valoare de peste 150.000 euro, precum și un avantaj patrimonial în favoarea SC SIVECO ROMANIA SA.
Concret, în calitate de președinte al C.N.A.S., suspectul Duță Nicolae Lucian a aprobat actele întocmite de C.N.A.S. în cadrul procedurii de achiziție desfășurată în perioada ianuarie-aprilie 2010, prin care se prevedea achiziția de mentenanță și suport tehnic pentru un număr mai mare de licențe decât cele utilizate efectiv și, la data de 29.04.2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achiziția de mentenanță și suport tehnic pentru un număr mai mare de licențe decât cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus menționat.
În primele două cazuri, actele de procedură au fost anulate, însă în al treilea caz, procedura a fost finalizată, achiziționându-se mentenanță și pentru licențe neutilizate la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a Caselor județene.

La data de 12 februarie 2014, suspectului Duță Nicolae Lucian i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE