Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
6 noiembrie 2013
Nr. 979/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea efectuează cercetări față de inculpatul BRÎNDAȘ IOAN, adjunct al inspectorului șef al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Bihor (cu grad profesional de comisar șef de poliție), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile:
- luare de mită,
- efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește, în scopul obținerii, pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
- folosirea, în orice mod, de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
- favorizarea infractorului.

Din ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada ianuarie – noiembrie 2011, inculpatul Brîndaș Ioan, în calitatea menționată și având în coordonare Serviciul de Investigare al Fraudelor (SIF) din IPJ Bihor, a finanțat în mod direct activitatea comercială a trei societăți din Oradea, pentru efectuarea de achiziții intracomunitare de zahăr, ulei și alte produse alimentare.
Concret, inculpatul a acordat în mod repetat, prin intermediar, persoanei care controla cele trei firme, suma totală de 45.000 euro, percepând în schimb o dobândă foarte mare (camătă). Pentru sumele de bani împrumutate în perioada ianuarie – noiembrie 2011, inculpatul Brîndaș Ioan a încasat periodic, până în luna septembrie 2013, dobânzi totalizând peste 75.000 euro. În schimbul foloaselor materiale primite sub forma dobânzilor (cametei) încasate periodic, inculpatul a protejat activitatea infracțională celor trei firme pe care le-a finanțat în parte, în condițiile în care aflase că firmele erau implicate în circuite evazioniste. Concret, inculpatul nu a luat nici un fel de măsuri la care era obligat în virtutea atribuțiilor de serviciu, cu toate că avea în coordonare directă SIF din cadrul IPJ Bihor. Mai mult decât atât, după ce SIF a fost sesizat de instituțiile de control fiscal despre activitatea evazionistă în care erau implicate cele trei firme, inculpatul Brîndaș Ioan a divulgat informații confidențiale din cadrul anchetei penale, în sensul că a informat persoanele cercetate că sunt urmărite penal și că vor fi efectuate percheziții la domiciliul acestora.
La începutul luni august 2013, inculpatul a avertizat una dintre persoanele vizate în dosarele de evaziune fiscală constituite la IPJ Bihor că vor fi efectuate percheziții domiciliare cu posibilitatea luării unor măsuri preventive în cauză. Ca urmare, persoana cercetată a distrus mai multe documente contabile și alte înscrisuri privind circuitele evazioniste, cât și înscrisuri privind finanțarea firmelor din împrumuturi obținute de la diverși cămătari.

Inculpatului Brîndaș Ioan i s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

La data de 6 noiembrie 2013, procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore a inculpatului BRÎNDAȘ IOAN, urmând ca acesta să fie prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile la Curtea de Apel Oradea.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul D.G.A.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE