increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
25 septembrie 2013
Nr. 821/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpaţi:

- VOICU ION, director general și director general adjunct RADET (funcții ocupate consecutiv la data comiterii faptelor) în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, în formă continuată,
- GĂRDUȘ OVIDIU DANIEL, director al Direcției exploatare și mentenanță la RADET (la data comiterii faptelor) în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, în formă continuată,
- MAVRODIN DAN, director economic și comercial în cadrul RADET (la data comiterii faptelor), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de luare de mită, în formă continuată și complicitate la luare de mită, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii februarie 2013, inculpații Voicu Ion, director general al RADET și Mavrodin Dan, director economic, au pretins de la un denunțător, reprezentant al unei societăți comerciale, suma de 600.000 lei (reprezentând 10% din suma pe care RADET București o datora societății respective în baza unui contract), pentru a începe efectuarea plăților aferente materialelor livrate de către această societate. În perioada februarie-martie 2013, cei doi directori au primit, în trei tranșe, suma totală de 148.800 lei. Banii i-au fost remiși lui Mavrodin Dan, o parte din aceste sume fiindu-i date apoi lui Voicu Ion.

De asemenea, la data de 25 februarie 2013, inculpatul Gărduș Ovidiu Daniel a primit de la reprezentantul aceleiași societăți comerciale suma de 5.000 lei, ca urmare a unei pretinderi anterioare, în scopul de a nu exercita unele atribuții de serviciu ce ar fi avut consecințe negative asupra derulării contractelor încheiate de RADET București cu respectiva societate. La data de 22 ianuarie 2013, inculpatul Gărduș Ovidiu Daniel a mai primit o altă sumă, de 50.000 lei, prin intermediul aceleiași persoane, de la reprezentantul altei societăți comerciale care avea contracte cu RADET București, după ce, anterior condiționase continuarea implementării contractelor de primirea acelei sume de bani. În același scop, al derulării în bune condiții a contractului, inculpatul Gărduș Ovidiu i-a pretins reprezentantului acestei ultime societăți comerciale să efectueze plata cazării în cuantum de circa 1.000 euro, pentru două camere duble la un hotel din Paris, cu ocazia unei excursii pe care inculpatul împreună cu alte persoane intenționau să o facă în luna aprilie 2013. Deși cererea fusese acceptată, excursia nu a mai avut loc din cauza inițierii prezentei anchete penale.
La începutul lunii februarie 2013, Mavrodin Dan a pretins și a primit, de la un alt denunțător, administrator al unei alte societăți comerciale, suma de 43.000 lei, pentru a dispune efectuarea unor plăți restante pe care RADET le datora societății administrate de denunțător, în baza unui contract de lucrări.
În vederea confiscării, în cauză s-a dispus indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului asigurător, asupra unor sume de bani aparţinând celor trei inculpaţi, până la concurenţa sumei reprezentând obiectul infracţiunii de luare de mită.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalului București.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 09 februarie 2016