DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 13 august 2013
Nr. 731/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați:

- TODIRUȚ IOAN NICUȘOR, șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava având gradul profesional de comisar șef, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată (2 acte materiale)
- TEODOROVICI ALEXA-DUMITRU, șef al Serviciului Logistic din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava, având gradul profesional de comisar șef, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată (2 acte materiale)
- BUJOREAN CONSTANTIN, asociat și administrator de fapt la SC SERVICI COMERCIALE SRL Suceava, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial și evaziune fiscală
- MUNTEAN MIHAI-SORIN, evaluator ANEVAR și administrator la SC PRODEVAL SRL Suceava și LICURICI GHEORGHE, evaluator ANEVAR, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iulie-octombrie 2006, în contextul desfășurării procedurii de achiziție a unui imobil în care urma a fi stabilit sediul Poliției municipiului Suceava, inculpatul Todiruț Ioan Nicușor, în calitatea sa de inspector șef al I.P.J. Suceava și de ordonator terțiar de credite a semnat un contract prin care a dispus, din bani publici, plata unei sume cu 5.865.152 lei mai mari decât valoarea de piață a imobilului. Imobilul a fost achiziționat de la SC Servicii Comerciale SRL Suceava reprezentată de inculpatul Bujorean Constantin printr-o procedură în care inculpatul Todiruț Ioan Nicușor și-a încălcat atât atribuțiile de serviciu, cât și anumite prevederi ale legislației achizițiilor publice.
Suma de 5.865.152 lei, ce a fost achitată nejustificat din bugetul Ministerului Administrației și Internelor, constituie prejudiciu provocat în dauna acestuia și, în același timp, un folos necuvenit pentru SC Servicii Comerciale SRL reprezentată de Bujorean Constantin.
În calitate de șef al Serviciului Logistic din cadrul I.P.J. Suceava, inculpatul Teodorovici Alexa-Dumitru a creat premisele încheierii contractului fără parcurgerea etapelor legale, în sensul că a dispus întocmirea unor acte, dintre care unele retroactiv, menite să confere o notă de legalitate procedurii de achiziție a imobilului. În calitate de președinte al comisiei de negociere, Teodorovici Alexa-Dumitru a condus împreună cu inculpatul Todiruț Ioan-Nicușor ședința de negociere a prețului de vânzare-cumpărare, fără a stabili un plafon maximal de negociere a prețului, astfel încât achiziția imobilului să se încadreze în limita creditului bugetar aprobat, respectiv 1.500.000 lei.
În calitate de asociat - împuternicit al SC Servicii Comerciale SRL Suceava, inculpatul Bujorean Constantin l-a ajutat pe Teodorovici Alexa-Dumitru pe parcursul procedurii achiziție a imobilului sus menționat. În acest sens, el pus la dispoziție un raport de evaluare întocmit, la cererea sa, de inculpatul Muntean Mihai-Sorin, raport care a stabilit o valoare de piață a imobilului supraevaluată, pe baza căreia, ca urmare a negocierii formale desfășurate, a fost acceptat un preț de cumpărare injust, de 11.900.000 lei. Raportul de evaluare a consemnat date fictive, dotări inexistente, inadvertențe și calcule eronate.
În perioada aprilie-octombrie 2006, în calitate de asociat și împuternicit al SC Servicii Comerciale SRL, inculpatul Bujorean Constantin a dispus înregistrarea în evidența contabilă a firmei, a unor cheltuieli fictive cu investiții și construcții la imobilul în cauză, respectiv un număr de 136 facturi fiscale în valoare de 2.157.224,63 lei, reprezentând materiale lucrări de construcții care în realitate nu s-au efectuat. Aceste înregistrări fictive care au generat prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 741.082 lei.
La solicitarea Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, inculpatul Licurici Gheorghe, în calitate de expert evaluator autorizat ANEVAR, a întocmit un alt raport de evaluare în care, și de această dată, imobilul a fost supraevaluat la suma de 9.010.000 lei. Acest raport a fost prezentat în ședința de negociere a prețului, făcând posibilă stabilirea preț injust de 11.900.000 lei.

Prejudiciul creat bugetului de stat se ridică la suma totală de 6.606.234 lei din care 5.865.152 lei, reprezentând diferența dintre valoarea achitată de IPJ Suceava firmei SC Servicii Comerciale SRL și valoarea de piață reală a imobilului de la data tranzacției și 741.082 lei, reprezentând taxe și impozite neplătite de SC Servicii Comerciale SRL prin dispunerea de înregistrări fictive în contabilitatea SC Servicii Comerciale SRL.
Ministerului Administrației și Internelor s-a constituit parte civilă în cauză. În vederea recuperării prejudiciului, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor aparținând inculpaților Teodorovici Alexa Dumitru, Bujorean Constantin, Licurici Gheorghe și SC PRODEVAL SRL (asociat și administrator Muntean Mihai-Sorin). Din verificările efectuate a reieșit că, în prezent, inculpatul Todiruț Ioan-Nicușor nu deține în proprietate bunuri mobile sau imobile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



Actualizare (25.03.2020):

Prin decizia penală nr. 110 din 25.04.2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus achitarea inculpaților
TODIRUȚ IOAN NICUȘOR, șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava având gradul profesional de comisar șef,
TEODOROVICI ALEXA-DUMITRU, șef al Serviciului Logistic din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava, având gradul profesional de comisar șef,
BUJOREAN CONSTANTIN, asociat și administrator de fapt la SC SERVICI COMERCIALE SRL Suceava,
MUNTEAN MIHAI-SORIN, evaluator ANEVAR și administrator la SC PRODEVAL SRL Suceava,
LICURICI GHEORGHE, evaluator ANEVAR
pentru săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu există și nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE