DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
29 aprilie 2013
Nr. 385/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Tîrgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpați:

VOICU VASILE, ofițer de poliție judiciară, șeful Secției 2 de Poliție Rurală Miercurea Ciuc, jud. Harghita, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de trafic de influență în formă continuată și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în formă continuată,
DARVAS GABOR, administrator al SC DAKO ALFA IMPEX SRL Tușnadu Nou, jud. Harghita, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpatul Voicu Vasile a efectuat operațiuni comerciale ca acte de comerț, incompatibile cu funcția de polițist, prin aceea că, în perioada 2008-2013, a oferit contra cost servicii de transport marfă în numele SC ELENAL TRANS SRL Focșani, jud. Vrancea, pe care o administrează în fapt, iar în perioada 2012-2013, a oferit contra cost, servicii hoteliere la Hotelul Bradul din Băile Tușnad, în numele aceleiași societăți comerciale.

De asemenea, în calitate de ofițer de poliție judiciară, la data de 29 decembrie 2012, inculpatul Voicu Vasile i-a pretins și ulterior a primit de la inculpatul Darvas Gabor – administrator al SC DAKO ALFA IMPEX SRL Tușnadu Nou, jud. Harghita două transporturi de material lemnos, promițându-i în schimb că va interveni în soluționarea favorabilă a unui dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc, în care inculpatul Darvas Gabor are calitatea de parte civilă, ca reprezentant al SC DAKO ALFA IMPEX SRL, în vederea recuperării prejudiciului cauzat.
În zilele de 22 și 23 ianuarie 2013, inculpatul Voicu Vasile a pretins și primit de la inculpatul Darvas Gabor – administrator al SC DAKO ALFA IMPEX SRL Tușnadu Nou, jud. Harghita, un alt transport de material lemnos, promițându-i în schimb că va interveni pe lângă polițiști din cadrul Biroului Silvic – I.P.J. Harghita, aflați în control la această societate, pentru ca rezultatul controlului să fie unul favorabil.
La data de 13 februarie 2013, Curtea de Apel Tîrgu Mureș a dispus arestarea preventivă a inculpatului Voicu Vasile, pe o perioadă de 29 de zile, iar ca urmare a recursului declarat de inculpat, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus punerea acestuia în libertate și luarea măsurii obligării de a nu părăsi țara, pe o perioadă de 30 de zile.
În cauză, procurorii au colaborat cu ofițeri specializați în culegerea de informații din județul Harghita.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Tîrgu Mureș.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 15 martie 2018