DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
10 martie 2013
Nr. 197/VIII/3

COMUNICAT


Cu referire la anumite afirmații vehiculate în spațiul public privind presupuse „interceptări telefonice ilegale” care ar fi fost efectuate în dosare de corupție instrumentate de Serviciul teritorial Pitești, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să facă următoarele precizări:

În niciun dosar, așadar nici în dosarele penale instrumentate de procurorul Călin Nistor, DNA nu a efectuat interceptări telefonice ilegale.

Cu referire la dosarele vehiculate mass media, atât în cauza în care a fost trimis în judecată președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, împreună cu alte persoane (vezi comunicat nr.535 din 31 august 2011), cât și în cauza în care a fost trimis în judecată președintele Consiliului județean Argeș (vezi comunicat nr. 337 din 18 mai 2011) pentru toate posturile telefonice de la care s-au efectuat convorbiri, au existat autorizații de interceptare emise de Înalta Curte de Casație și Justiție și de Tribunalul Argeș.
De altfel, față de soluția de achitare dispusă de doamna judecător Irina Lazăr, în cauza prim menționată, procurorii DNA au declarat apel care se va judeca la Curtea de Apel Pitești. În ceea ce privește motivarea sentinței dispuse de judecătoarea Irina Lazăr, ale cărei pasaje sunt reproduse în mass media, în acest moment DNA nu poate să facă nici un fel de aprecieri publice privind validitatea argumentației, deoarece această sentință a fost atacată cu apel. Prin urmare, punctele de vedere ale DNA vor fi exprimate strict în cadru procesual, în cursul judecării apelului.
În ceea ce privește a două cauză menționata, dosarul a fost strămutat de Înalta Curte de Casație și Justiție la Tribunalul București, alfându-se în curs de judecare la această instanță.

Referitor la plângerile formulate împotriva domnului Nistor Călin, procuror șef Serviciu teritorial Pitești, precizăm că orice persoană are dreptul să formuleze sesizări și petiții, acest drept, reglementat în Constituția României, neputând fi îngrădit. Potrivit legii, procurorul este independent să dispună soluția pe care o apreciază ca fiind legală și temeinică. Aducerea în atenția opiniei publice a acestei împrejurări a fost făcută de avocata Ingrid Alexandrescu, persoană care a mai formulat astfel de sesizări față de procurorul Nistor Călin. Ulterior, acestea au fost soluționate de procurorul competent, apreciindu-se că fapta nu există.

De altfel, avocata Ingrid Alexandrescu a afirmat public, că în anul 2008, procurorul Nistor Călin a fost cercetat de Inspecția judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii, că s-ar fi cerut sancționarea disciplinară a domniei sale și că unele dosare i-ar fi fost luate și repartizate altor procurori. Subliniem că aceste afirmații nu au niciun corespondent în realitate.

În ceea ce privește Raportul Inspecției judiciare referitor la activitatea Serviciului teritorial Pitești, condus de domnul procuror Călin Nistor, acest document precizează că „activitatea desfășurată în perioada 2011 – primul trimestru 2012 poate fi apreciată ca fiind bună
Astfel, raportul subliniază „soluționarea unor cauze complexe cu prejudicii importante”, faptul că „nu au fost înregistrate restituiri sau achitări, buna pregătire a procurorilor Serviciului teritorial Pitești, a ofițerilor de poliție judiciară, precum și capacitatea acestora de a desfășura un mare volum de activitate, respectarea dispozițiilor legale în cauzele în care s-au constat prejudicii".
De altfel, și bilanțul de activitate al DNA pe anul 2012, relevă că „Serviciul teritorial Pitești a continuat o activitate eficientă, cu creșteri la principalii indicatori statistici, respectiv, cauze de soluționat și soluționate, inclusiv a soluțiilor pe fond dispuse, a numărului de rechizitorii și de inculpați trimiși în judecată". Astfel, în anul 2012, Serviciul teritorial Pitești a emis 18 rechizitorii privind 67 inculpați, din care 13 arestați preventiv.
Referitor strict la activitatea procurorului Nistor Călin, în perioada în care a lucrat la DNA, acesta a soluționat un număr consistent de dosare penale finalizate cu decizii definitive de condamnare, ale căror comunicate pot fi accesate la secțiunea „COMUNICATE/condamnări definitive”. Exemplificăm în acest sens:
- dosar secretar de stat in ministerul Economiei (comunicat 9 iulie 2012);
- dosar președinte al unei organizații de partid județene (comunicat 10 noiembrie 2011);
- dosar director al Direcției comerciale din cadrul Companiei Naționale a Lignitului Oltenia (CNLO) (comunicat 26 mai 2010);
- dosar președinte Banca Internațională a Religiilor (comunicat 4 aprilie 2011);
În afară de acestea, au mai fost condamnate definitiv persoane care, la data săvârșirii faptelor, aveau calitatea de ofițeri de poliție, funcționari în cadrul ANAF, avocați, directori de instituții publice etc.
De asemenea, procurorul Nistor Călin a efectuat urmărirea penală și dispus trimiterea în judecată într-un număr de circa 45 de dosare, care pot fi accesate la secțiunea COMUNICATE/urmărire penală, între care exemplificăm:
- dosar fostul director general Transgaz (comunicat 5 noiembrie 2007);
- dosar fost primar al municipiului Craiova (comunicat 19 martie 2010);
- dosar director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (O.C.P.I.) Argeș (în perioada 2005 – 2008), fost deputat în Parlamentul României (comunicat 16 iunie 2010);
- dosarele privind corupția în arbitrajul de fotbal;
- dosar director coordonator al Gărzii Financiare – Secția Argeș (comunicat 19 octombrie 2011);
- dosar Președintele consiliului județean Argeș (2 dosare);
- dosar fost director filiala bancara Râmnicu Vâlcea (comunicat 28 martie 2012 și 20 octombrie 2010);
- dosar secretar general în cadrul Ministerului Sănătății (comunicat 9 noiembrie 2011).

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

"