DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
30 ianuarie 2013
Nr. 61/VIII/3

COMUNICAT



Referitor la Raportul Comisiei Europene privind Progresul României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, dat publicității la data de 30 ianuarie 2013, Biroul de informare și relații publice este abilitat să transmită următorul punct de vedere raportat la conținutul acestui document:

Investigarea cu succes, de către DNA, a cazurilor de corupție este prima constatare pe care Raportul Comisiei Europene o face la capitolul privind combaterea coruptiei.
Concret, Comisia Europeană se referă la investigatiile desfășurate de DNA, raportat în special la finalitatea proceselor penale. Astfel, se constată că în anul 2012, deciziile de condamnare definitivă s-au dublat față de anul anterior, acestea vizând politicieni din toate partidele politice importante. De asemenea, raportul remarcă o creștere constantă a cauzelor cu fraudă a fondurilor europene instrumentate de DNA, atât ca trimiteri în judecată, cât și ca decizii de condamnare. În premieră, toate aceste rezultate de succes sunt privite a fi un exemplu de urmat pentru întregul corp al procurorilor.

De altfel, Comisia Europeana întărește ideea că rezultatele Romaniei în cazurile de mare corupție reprezintă unul din cele mai importante câștiguri înregistrate de la aplicarea MCV.

În acest context, Comisia Europeană spune că este vitală menținerea, și sub viitoarea conducere a DNA, a caracterului nepărtinitor și a eficienței anchetelor.
Comisia afirmă va ține în continuare sub observație capacitatea sistemului judiciar de a pronunța hotărâri fără să existe ingerințe.
În concluzie, acest raport reconfirmă performanța DNA în instrumentarea cazurilor de corupție la vârf și insistă asupra nevoii de menținere și garantare a stabilității și independenței organelor de urmărire penală, inclusiv a DNA.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE