DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
28 ianuarie 2013
Nr. 51/VIII/3

DREPT LA REPLICĂ

Cu referire la articolul „Judecătoarea Irina Lazăr acuză DNA de interceptări telefonice ilegale” publicat în săptămânalul Gherila" în nr. 94 din data de 28 ianuarie - 3 februarie 2013, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să facă următoarele precizări:

Afirmația potrivit căreia „procurorul Călin Nistor face publice la Curtea Supremă informații secrete dintr-o anchetă aflată în desfășurare asupra judecătoarei Irina Lazăr” reprezintă o acuzație nefondată și tendențioasă. Informațiile respective sunt conținute într-o cerere motivată de strămutare a judecării unei cauze penale, adresată Înaltei Curți de Casație și Justiție de către procurorii Serviciului teritorial Pitești. Potrivit Codului de procedură penală, informațiile respective nu au un regim secret, ele fiind accesibile părților din dosar. DNA subliniază că nu a oferit astfel de informații în afara cadrului procesual.
Pe de altă parte, DNA dorește să precizeze că în nici un dosar, așadar nici în dosarul penal la care se face referire în articol, nu a efectuat interceptări telefonice ilegale. În respectiva cauză, pentru toate posturile telefonice de la care s-au efectuat convorbiri, au existat autorizații de interceptare emise de Înalta Curte de Casație și Justiție și de Tribunalul Argeș. De altfel, față de soluția de achitare dispusă de doamna judecător Irina Lazăr, procurorii DNA au declarat apel care se va judeca la Curtea de Apel Pitești. În ceea ce privește motivarea sentinței dispuse de judecătoarea Irina Lazăr, ale cărei pasaje sunt reproduse în articolul menționat, în acest moment DNA nu poate să facă nici un fel de aprecieri publice privind validitatea argumentației, deoarece această sentință a fost atacată cu apel. Prin urmare, punctele de vedere ale DNA vor fi exprimate strict în cadru procesual, în cursul judecării apelului.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE