DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 4 octombrie 2012
Nr. 689/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna septembrie 2012, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

COMĂNESCU VALENTIN, reprezentant legal al SC COMLAND SRL Vaideeni (la data comiterii faptelor), în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvârşit în scopul de a ascunde comiterea şi în realizarea scopului urmărit prin infracţiunea de utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate şi

CIOBANU EUGENIA, expert în Compartimentul Control Măsuri Active din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (A.J.O.F.M.) Vâlcea, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2006 – 2010, firma reprezentată de inculpatul Comănescu Valentin SC COMLAND SRL Vaideeni a încheiat cu A.J.O.F.M. Vâlcea mai multe convenţii în baza cărora societatea a beneficiat de subvenţii de la bugetul asigurărilor pentru şomaj în valoare totală de 266.863 lei. Aceste subvenţii au fost acordate în baza legislaţiei care prevedea că angajatorii care încadrează în muncă pe perioada nedeterminată şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri întreţinători unici de familie primesc acest tip de subvenţii şi au obligaţia să îi menţină angajaţi timp de cel puţin 2 ani.
Cu toate acestea, în cursul anului 2008, cu ocazia unui control efectuat de funcţionari din Compartimentul Control Măsuri Active al A.J.O.F.M. Vâlcea, s-a constatat faptul că SC COMLAND SRL a încasat aceste subvenţii deşi, în cazul a 11 persoane, firma a încetat raporturile de serviciu în interiorul termenului de 2 ani, timp în care a încasat în mod ilegal subvenţiile. Ca urmare a acestui control, SC COMLAND SRL a fost obligată la plata sumei de 99.321,7 lei şi, pentru a evita acest lucru, inculpatul Comănescu Valentin a falsificat cele 11 decizii prin care au fost încetate raporturile de serviciu. În continuare, Ciobanu Eugenia, în calitatea sa expert în cadrul Compartimentul Control Măsuri Active al A.J.O.F.M. Vâlcea, cunoscând că aceste decizii sunt falsificate, le-a considerat valabile şi a anulat actul de control, cu consecinţa exonerării SC COMLAND SRL de la plata sumei sus menţionate.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 100.896,7 lei, reprezentând prejudiciul cauzat prin faptele inculpatului Comănescu Valentin. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând celor doi inculpaţi.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Vâlcea.




2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului PRISTAVU DRAGOS LUCIAN, inspector de muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) Dâmboviţa, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada iulie - august 2011, inculpatul Pristavu Dragos Lucian, în calitate de inspector de muncă la I.T.M. Dâmboviţa, a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale (denunţător în cauză) să-i realizeze lucrări de termoizolaţie exterioară la locuinţa sa pentru ca, în schimb, să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu aplice o sancţiune contravenţională în sumă de 30.000 lei pentru încălcarea legislaţiei muncii, respectiv pentru faptul că identificase o persoană care lucra la firma denunţătorului fără forme legale. Aceste lucrări, în valoare de 6.625 lei, au fost executate în perioada august – septembrie 2011.
În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui autoturism aparţinând inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Dâmboviţa.




3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti – Biroul Teritorial Slobozia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului YUKSEK DANYEL, cetăţean turc, asociat unic şi administrator al SC „ARHIVA FRUCT IMPEX” SRL Voluntari, judeţul Ilfov, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2007, inculpatul Yuksek Danyel, în calitate de asociat unic şi administrator cu puteri depline la SC „ARHIVA FRUCT IMPEX” SRL (cu obiect de activitate comerţul intern şi internaţional de fructe şi legume), a efectuat achiziţii intracomunitare de produse alimentare, pe care ulterior le-a vândut integral pe piaţa internă, fără a evidenţia în contabilitate aceste operaţiuni şi veniturile realizate şi fără a le raporta autorităţilor competente.
În această modalitate, inculpatul Yuksek Danyel s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale către stat în sumă totală de 6.253.964 lei (echivalentul a 1.839.401 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 7.498.966 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat, la care s-au adăugat obligaţiile fiscale accesorii.
Nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestei pagube întrucât nu au fost identificate bunuri în patrimoniul inculpatului Yuksek Danyel sau al firmei sale.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Ilfov.




4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului CRISTESCU ION CRISTEA,
- funcţionar în cadrul Primăriei municipiului Curtea de Argeş, judeţul Argeş, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată,
- fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,
- uz de fals.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2007 – 2009, inculpatul Cristescu Ion-Cristea, funcţionar în cadrul Primăriei municipiului Curtea de Argeş, a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Argeş trei cereri prin care a solicitat subvenţii acordate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). În toate aceste cereri, inculpatul a menţionat date necorespunzătoare realităţii, în sensul că a solicitat subvenţii pentru suprafeţe agricole mai mari decât cele pe care le utiliza în mod legal în baza unor contracte de arendă. În susţinerea acestor cereri, inculpatul Cristescu Ion-Cristea a prezentat APIA un contract de arendă încheiat cu Primăria municipiului Curtea de Argeş pe care l-a falsificat, în sensul că a menţionat o suprafaţă de teren mai mare decât cea care făcea obiectul arendării.
În această modalitate, inculpatul Cristescu Ion-Cristea a obţinut pe nedrept suma totală de 859.813,03 lei (echivalentul a aproximativ 229.130 euro) reprezentând fonduri FEGA, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpatului Cristescu Ion Cristea.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Curtea de Argeş.



5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

CIUBOTARIU GABRIELA, director general al SC Inter Print SRL Bacău, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi
- uz de fals,

APOSTOL CONSTANTIN, director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, HARJA GHEORGHE, director al Direcţiei Organism Interimar POR din cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord Est, SAUCIUC IOAN ROMEO, şef Birou asistenţă tehnică şi relaţia cu AM POR în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord Est, POPA IONEL, şef Birou evaluare, selecţie şi contractare în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord Est, în sarcina cărora s-a reţinut complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi

SC Inter-Print SRL în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
Până în luna martie 2008, SC Inter Print SRL Bacău a avut ca unic asociat şi administrator pe inculpata Ciubotariu Gabriela care a cesionat părţile sociale unei persoane apropiate (menajera locuinţei), aceasta devenind şi administrator al respectivei firme, iar Ciubotariu Gabriela a devenit director general.
La data de 16 iunie 2008, inculpata Ciubotariu Gabriela a folosit la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord Est mai multe documente false, inexacte şi incomplete (declaraţiile semnate de inculpată în numele administratorului SC Inter Print SRL, CV-ul aceluiaşi administrator cuprinzând date nereale, propunerea ca manager de proiect în mod fictiv a aceluiaşi administrator), pe care le-a semnat în numele reprezentantului SC Inter Print SRL deşi nu avea legal acest drept.
În consecinţă, la data de 12 mai 2009, între SC Inter Print SRL şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord Est şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei s-a încheiat contractul de finanţare pentru punerea în practică a proiectului intitulat „Modernizarea activităţii de tipărire prin asimilarea de noi tehnologii" iar SC Inter Print SRL a dobândit pe nedrept suma de 689.581,47 lei (echivalentul a aproximativ 162.740 euro) provenită din Fondul European de Dezvoltare Regională, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului s-a constituit parte civilă.
La rândul lor, inculpaţii Apostol Constantin, Harja Gheorghe, Sauciuc Ioan Romeo şi Popa Ionel, persoane cu funcţii de conducere în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord Est, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi nu au semnalat neregularităţile pe care le-au constatat cu ocazia derulării procedurilor de accesare a fondurilor europene, astfel că au înlesnit obţinerea pe nedrept a sumei menţionate mai sus de către SC Inter Print SRL.
Pe fondul efectuării cercetărilor în acest dosar, inculpata Ciubotariu Gabriela a depus un act fals (Hotărârea Administratorului Unic) prin care a încercat să acrediteze ideea că a fost mandatată de administratorul de drept al firmei să întocmească şi să depună documentaţia pentru obţinerea fondurilor europene.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile aparţinând SC Inter Print SRL.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Bacău.



6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
BULUGEA STIVE GABRIEL, administrator şi asociat unic al SC RAF OIL PETROL SRL Constanţa, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 01.11.2004 – 31.12.2004, inculpatul Bulugea Stive Gabriel, în calitatea de administrator şi asociat unic al SC RAF OIL PETROL SRL Constanţa, a livrat cantitatea totală de 8.213.192 kg uleiuri minerale către trei societăţi comerciale, pe bază de avize de însoţire a mărfii, fără achitarea accizelor, a taxei pe valoarea adăugată precum şi a impozitului pe profit datorate la bugetul statului, producând, astfel, un prejudiciu total în valoare de 17.186.750 lei, echivalentul a 4.324.873 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa.


În legătură cu toate dosarele penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 13 decembrie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 27 ianuarie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 13 februarie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 17 martie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 12 mai 2015