DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
19 aprilie 2012
Nr. 249/VIII/3

Către,
VLAD MACOVEI, redactor şef
În atenţia:
Horia Tabacu

DREPT LA REPLICĂ


Articolul intitulat «DNA-ul căpuşă urmează să ia foc» apărut sub semnătura dlui Horia Tabacu, deşi se doreşte a fi un articol de opinie, se sprijină pe o serie de date factuale inexacte, fapt de natură a submina valoarea de adevăr a concluziilor şi de a induce ideea de ineficienţă a activităţii instituţiei. Pentru corecta informare a cititorilor dumneavoastră, Biroul de informare şi relaţii publice vă transmite următoarele precizări:

1. Referitor la aserţiunea ca «până la urmă, din toate rechizitoriile lor s-a cam ales praful. Aproape nimeni nu este condamnat», aducem la cunoştinţă următoarele:

- În cursul anului 2011, au fost condamnate definitiv 298 de persoane în dosare de corupţie, un dublu faţă de anul precedent. De asemenea, au fost condamnate nedefinitiv 879 de persoane. Ponderea condamnărilor în totalul soluţiilor pronunţate de instanţe reprezintă 90 %.
- Raportat la calitatea persoanelor condamnate, precizăm că un număr de cinci actuali sau foşti membri ai parlamentului au fost condamnaţi definitiv în perioada ianuarie 2011- aprilie 2012. În aceeaşi perioadă au fost condamnate şi alte persoane cu funcţii de conducere, control, demnităţi publice ( primari, magistraţi, avocaţi, directori de instituţii publice, ofiţeri de poliţie, comisari de gardă financiara-mediu). Detalii la www.pna.ro/rezultatele noastre/ Raport privind activitatea desfăşurată de Direcţia Naţională Anticorupţie în anul 2011 (forma integrală)

2. Referitor la aserţiunea ca «interceptările se dovedesc ilegale şi chiar măsluite, flagrantele suferinde de "lipsă de procedură". Suntem nevoiţi să constatăm că foarte mulţi oameni au fost anchetaţi şi reţinuţi degeaba din moment ce ei nu au fost condamnaţi», aducem al cunoştinţă următoarele:

În cursul procesului penal, judecătorul are obligaţia de a verifica dacă procurorul a respectat întocmai dispoziţiile procedurale în cursul anchetei penale. În cazul în care constată încălcări ale acestor dispoziţii, dosarul se restituie la procuror. Or, sub acest aspect, în cursul anului 2011, s-a dispus restituirea a numai două cauze, iar în anul 2010, nicio cauză nu a fost restituită la DNA, fapt ce demonstrează calitatea dosarelor instrumentate de procuror, sub aspectul legalităţii.

3. Referitor la aserţiunea «se pune problema unor bani mulţi cheltuiţi pentru comisii rogatorii, care au vizitat paradisurile fiscale de pe tot globul. Procurori iscusiţi au călătorit nu numai prin cele mai exotice insule, dar au făcut investigaţii în mai multe ţări din Europe şi Asia » precizam următoarele:

Comisia rogatorie internaţională în materie penală este o formă de asistenţă judiciară prin care o autoritate judiciară dintr-un stat (cum ar fi România) mandatează o autoritate din alt stat să îndeplinească, în locul şi în numele său, unele activităţi judiciare privitoare la un anumit proces penal (cum ar fi audieri de persoane, ridicări de înscrisuri, percheziţii, etc.). Prin urmare, asemenea comisii au rolul tocmai de a minimiza costurile anchetei prin evitarea deplasărilor. Concret, în dosarul transferurilor din fotbal s-au efectuat comisii rogatorii privind 12 transferuri în ţări din Europa şi Asia, din care într-o sigură situaţie a fost necesară deplasarea a 2 anchetatori anticorupţie la Amsterdam, la cererea autorităţilor olandeze. Cheltuielile generate de celelalte comisii rogatorii au constat în transmiterea, prin posta/fax, a solicitărilor scrise formulate de procurorii DNA, adresate autorităţilor judiciare din ţările respective.
În vederea asigurării dreptului cititorilor dvs. la o informare corectă şi completă, va solicităm publicarea acestor precizări.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE