DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

            Nr.225/ 19 noiembrie 2003

 

 

            C O M U N I C A T

 

 

            Urmare a articolelor din presa de astăzi 19 noiembrie 2003, Biroul pentru relaţii cu presa al Parchetului Naţional Anticorupţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

            La data de 12 septembrie 2003, procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de Ioan Avram Mureşan – fost ministru al agriculturii şi alimentaţiei, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată – constând în utilizarea defectuoasă a sumei de peste 28 miliarde lei reprezentând Fond de contrapartidă constituit din contravaloarea în lei a unui ajutor nerambursabil primit din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii, astfel cum a fost prevăzută în HG 818/1999, modificată prin HG 949/1999, precum şi în legătură cu vânzarea pachetului de acţiuni a unor societăţi agricole la un preţ subevaluat  şi a unei infracţiuni de luare de mită, constând în primirea unor sume de bani, prin intermediul altor persoane a unor sume de bani pentru a dispune acordarea cu prioritate a unor prime de export grâu şi porumb precum şi pentru facilitarea unor credite pentru achiziţionarea de produse agricole conform OUG nr. 31/1999 şi Legii 165/1998.

            Precizăm că în aceeaşi cauză mai sunt cercetaţi fostul director general al Direcţiei Generale Economice şi Relaţii Bugetare din Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, Dan Jiga, fostul secretar general adjunct şi consilier personal al ministrului agriculturii şi alimentaţiei, Truţă Enea Ioan şi fostul director al Direcţiei Generale de Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională din Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, Căpitanu Silvia.

            La data de 18 august 2003 Ioan Avram Mureşan a fost citat, pentru a se prezenta la 12 septembrie 2003 la Parchetul Naţional Anticorupţie în vederea luării la cunoştinţă a actelor de urmărire penală, a faptelor pentru care este cercetat, în vederea pregătirii şi exercitării apărării. La data stabilită de procurori, Ioan Avram Mureşan nu s-a prezentat, întrucât a efectuat o deplasare în interes personal în Germania. Faţă de aceste considerente, procurorii au dispus o nouă dată a citării învinuitului pentru 19 septembrie 2003.

            La data de 19 septembrie 2003, Ioan Avram Mureşan a solicitat, personal şi prin apărătorii aleşi, stabilirea unui alt termen pentru audierea sa pentru a lua la cunoştinţă de numărul mare de acte de urmărire penală efectuate, apreciind că este nevoie de timp pentru pregătirea unei apărări concludente.

            Având în vedere această solicitare, în perioada 19 septembrie – 24 septembrie 2003, apărătorii învinuitului Ioan Avram Mureşan au examinat toate actele de urmărire penală în cauză şi au prezentat procurorilor o serie de „note scrise”, exprimându-şi punctele de vedere în legătură cu învinuirile reţinute clientului lor.

            După efectuarea actelor de urmărire penală, inclusiv a celor propuse de avocaţi în apărarea învinuitului Ioan Avram Mureşan, procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie au emis la data de 13 noiembrie 2003 o citaţie acestuia, invitându-l pentru audiere în zilele de 19  şi 20 noiembrie 2003 cu începere de la ora 930. Citaţia a fost emisă în conformitate cu dispoziţiile legale, cu 6 zile înaintea termenului fixat pentru audiere şi, ţinând cont de complexitatea cauzei, procurorii au stabilit două zile pentru audiere în vederea desfăşurării optime a urmăririi penale.

            Cu toate acestea însă, cu o zi înainte de termenul fixat, Ioan Avram Mureşan a comunicat telefonic procurorilor faptul că nu se poate prezenta la audiere datorită unor „infiltraţii la casă”. Această motivaţie a fost susţinută şi de cei doi apărători aleşi care au formulat o cerere de amânare a audierilor în numele clientului lor, astăzi 19 noiembrie 2003.

            Având în vedere aceste considerente, precum şi datele şi indiciile existente în cauză, Parchetul Naţional Anticorupţie a solicitat Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, în conformitate cu dispoziţiile legii 216/1998, modificată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 86/2001, darea în consemn la toate punctele de trecere a frontierei a învinuitului Ioan Avram Mureşan.

            De asemenea, în situaţia în care învinuitul nu se va prezenta nici în data de 20 noiembrie 2003, la ora stabilită, la sediul Parchetului Naţional Anticorupţie, pentru a fi audiat în legătură cu faptele reţinute în sarcina sa, procurorii vor proceda la aducerea acestuia, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare, cu mandat de aducere.

            Procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie vor continua, ca şi până acum să respecte legea, să asigure deplina confidenţialitate a anchetei, şi să respecte principiile dreptului la apărare, al respectării demnităţii umane, pe cel al prezumţiei de nevinovăţie şi al legalităţii procesului penal. Iată de ce, în spiritul acestor principii, acţiunea procurorilor Parchetului Naţional Anticorupţie va fi fermă, îndreptată în scopul aflării adevărului şi al tragerii la răspundere a tuturor celor vinovaţi.

 

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA