DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
28 iunie 2011
Nr. 441/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

HADA OVIDIU-MARIUS, primarul municipiului Hunedoara, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
- cinci infracţiuni de complicitate la infracţiunile de conflict de interese;

DAN NICOLAE ROBERT, viceprimar al municipiului Hunedoara, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
- cinci infracţiuni de complicitate la infracţiunile de conflict de interese;

CĂPÂLNĂ DANIELA – ARIETA, şef serviciu buget, finanţe, contabilitate în cadrul Primăriei Hunedoara, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- cinci infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
- cinci infracţiuni de complicitate la infracţiunile de conflict de interese;

ŢIPLEA IOAN, inspector de specialitate la Compartimentul Achiziţii Publice din cadrul Primăriei Hunedoara , în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- cinci infracţiuni de conflict de interese şi
- cinci infracţiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2009, Primăria Municipiului Hunedoara a încheiat cinci contracte de achiziţii publice (în principal, servicii de consultanţă şi închiriere de utilaje) de la SC ARIS MONDO CONSULTING SRL, firmă controlată de către inculpatul Ţiplea Ioan.
Aceste contracte de achiziţii publice au fost încheiate nelegal în perioada aprilie – iunie 2009, sub coordonarea inculpaţilor Hada Ovidiu – Marius şi Dan Nicolae Robert, primarul, respectiv viceprimarul municipiului Hunedoara şi al inculpatei Căpâlnă Daniela – Arieta, şefa serviciului financiar – contabilitate. Valoarea totală a contractelor este de 171.212, 36 lei (aproximativ 40.764 euro).
În condiţiile în care a dobândit şi calitatea de coordonator al Compartimentului achiziţii publice din cadrul primăriei, funcţie direct subordonată primarului, inculpatul Ţiplea Ioan s-a ocupat personal de redactarea documentelor de achiziţii publice. Înţelegerea dintre inculpaţi a avut la bază atât un interes financiar cât şi relaţiile personale (naşi de cununie) dintre primar, viceprimar şi Ţiplea Ioan.
Firma beneficiară a contractelor nu avea personal specializat angajat pentru efectuarea de consultanţă tehnică şi economică şi nici nu deţinea utilaje pentru închiriere.
În plus, la scurt timp, aceiaşi funcţionari publici au aprobat, de asemenea în mod nelegal, plata sumei precizate mai sus către SC ARIS MONDO CONSULTING SRL.

Consiliul local al Municipiului Hunedoara, printr-o adresă semnată de inculpatul Hada Ovidiu Marius, a comunicat Direcţiei Naţionale Anticorupţie că proiectul de hotărâre de Consiliu local referitor la aprobarea constituirii ca parte civilă în acest dosar penal nu a întrunit cvorumul necesar în vederea adoptării.
În vederea confiscării, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil casă de locuit aparţinând inculpatului Dan Nicolae Robert.

Facem precizarea că cei patru inculpaţi au mai fost trimişi în judecată de procurorii Serviciului Alba Iulia al DNA pentru fapte similare (detalii în comunicatul nr. 77/VIII/3 din data de 18 februarie 2011).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Alba Iulia.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 03 octombrie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 07 mai 2015