DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
21 aprilie 2011
Nr. 257/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului PETCU MARIUS GRIGORE, preşedinte al Federaţiei Sanitas, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie 2009 - martie 2011, în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas România, inculpatul Petcu Marius Grigore a primit de la administratorul unei societăţi comerciale, denunţător în cauză, sume de bani totalizând 1.398.400 lei, în schimbul atribuirii către acea societate a unui contract de execuţie lucrări. Banii au fost primiţi în mod repetat, câte 87.400 lei lunar, o rată reprezentând aproximativ 20% din valoarea fiecărei situaţii de lucrări decontate în cadrul contractului care avea ca obiect construirea „Centrului de educaţie, perfecţionare şi recreere – Snagov”. Preţul negociat al contractului era de 9.234.570 lei, fără TVA, suplimentat ulterior cu suma de 1.875.915 lei, fără TVA.
De asemenea, la data de 1 februarie 2011, Petcu Marius Grigore a primit, prin intermediar, de la aceeaşi persoană denunţătoare, posesia unui imobil situat în staţiunea Predeal în valoare de circa 535.165 lei. Scopul primirii acestui imobil a fost acela de a compensa unele tranşe din mită neplătite încă, cele aferente lunilor următoare, sau de a facilita obţinerea de către aceeaşi firmă a unei lucrări viitoare.
La data de 24 martie 2011 Petcu Marius Grigore a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie după ce a primit cu titlu de mită de la reprezentantul firmei beneficiare a contractului suma de 40.000 de euro reprezentând tranşele aferente lunilor ianuarie şi februarie 2011.
La data de 25 martie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a respins propunerea procurorilor, de luare a măsurii arestării preventive pe termen de 29 de zile a inculpatului Petcu Marius Grigore. Ulterior, la 31 martie 2011, Înalta Curte de casaţie şi Justiţie a admis recursul DNA si a dispus arestarea preventivă pe termen de 29 de zile a inculpatului Petcu Marius Grigore.

În vederea confiscării, de către instanţă, a sumei de bani care a făcut obiectul infracţiunii de luare de mită, în cauză a fost dispusă indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului asigurător, asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului, precum şi asupra unor sume de bani.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE